Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1- 60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
698.88 Кб
Скачать
  1. Предмет завдання та цілі економічної діагностики.

В перекладі з грецької термін “діагностика” означає розпізнавання стану об’єкту за прямими та непрямими ознаками.

Економічна діагностика є прикладною наукою. Ознайомлення з основами цієї науки та її практичного застосування є завданням курсу цієї дисципліни. Слід зауважити, що дисципліна тісно пов’язана з іншими курсами. Базою для її вичення є знання з таких суміжних дисциплін як “Економіка підприємства”, “Фінансовий менеджмент”, “Стратегічне управління” “ Мікроекономіка”, “Управління потенціалом підприємства”. До методичного та інструментального апарату діагностування залучаються відповідні засоби дисциплін “Статистика”,“Економічний аналіз”.

В перекладі з грецької термін “діагностика” - це розпізнавання стану об’єкту або системи за прямими та непрямими ознаками.

Предметом економічної діагностики, в широкому розумінні, може виступати будь яка організаційна система управління.

Системи управління поділяються на технологічні (управління обладнанням, технологічним процессом) і організаційні (управління підприємством, структурним підрозділом, окремим видом діяльності господарюючого суб’єкта)

Організаціна система управління (Рис.1.1) складається з об’єкта управління (підрозділ, підприємство) і керуючого елемента (управління підрозділу, адміністрація підприємства, в тому числі, технічні засоби управління)

Деякі економісти вважають що економічна діагностика близька до економічного аналізу. Але це не так. Вони відрізняються цілями і завданнями. Крім того, для вирішення завдань діагностики інколи потрібен більш складний інструментарій.

Завданням економічного аналізу є кількісна оцінка результату управління на предмет виявлення відхилень його від плану з метою коригування або синтезу нового плану. Фактично аналіз є однією з фаз процесу організаційного управління, що демонструє

Завданням економічної діагностики є вивчення стану предмету діагностики і середовища в якому функціонує предмет, визначення єффективності функціонування як об’єкту управління так і елементів організаційної системи управління в цілому.

В деяких джерелах до завдань економічної діагностики відносять визначення відхилень від нормального стану об’єкту (предмету) діагностування їх інтерпретація для формування висновків і рекомендацій. Таке формулювання потребує уточнення, в частині того, що треба розуміти під нормальним станом. Під нормальним станом слід розуміти умови для яких проектувались об’єкт та система управління, і якщо існуючі на момент діагностування умови відрізняються від нормальних, здійснюється комплекс діагностичних заходів по визначенню ефективності управління при відхиленні від норми.

Ціллю економічного діагностування є отримання висновку про стан та ефективність фукціонування предмету діагностики та розробка рекомендацій щодо стратегії управління, структури та параметрів системи управління.

Мета вивчення дисципліни - формування системи знань, умінь і навиків щодо використання методів економічної діагностики для забезпечення ефективного управління підприємством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]