Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB3_ANTP.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Які основні параметри об’єкта регулювання рівня визначають значення сталої часу. Наведіть вираз для розрахунку сталої часу об’єкту рівня (з самовирівнюванням і без самовирівнювання).

2. Назвіть вхідні, вихідні та збурюючі величини об’єкта регулювання рівня. Чому рівний коефіцієнт передачі об’єкта регулювання рівня?

3. Чому при регулювання рівня в об’єкті із самовирівнюванням розмірний коефіцієнт передачі входить у постійну часу? Чому рівний коефіцієнт передачі та коефіцієнт самовирівнювання в об’єкті рівня без самовирівнювання?

4. Назвіть основні методи регулювання рівня рідин та наведіть спрощені фса, які реалізують ці методи.

5. Назвіть основні закони регулювання автоматичних регуляторів в сар рівня. В яких випадках доцільним є використання того чи іншого закону регулювання?

6. Нарисуйте структурну схему взаємозв’язку технологічних параметрів та факторів об’єкта регулювання рівня зображеного на рис.7.

7. Назвіть основні способи регулювання рівня в технологічних апаратах у випадку коли гідродинамічні процеси в них супроводжуються фазовими перетвореннями.

8. Вкажіть до яких об’єктів за динамічними характеристиками відноситься барабан котлоагрегату як об’єкт регулювання рівня води.

9. Навести приклад одноємнісного (двоємнісного) об’єкта регулювання із самовирівнюванням (без самовирівнювання) зі сторони припливу (зі сторони стоку), нарисувати його принципову схему і динамічну характеристику.

10. Визначити параметри резервуара як об’єкта регулювання рівня рідини, якщо стрибкоподібна зміна витрати на припливі на 0,5 л/с викликає зміну рівня рідини у резервуарі від початкового усталеного значення, рівного 0,5 м, до нового усталеного значення, рівного 2 м, з початковою швидкістю в момент нанесення збурення рівною 0,025 м/с. Рідину подають у резервуар зверху, а забирають з його нижньої частини. На трубопроводах припливу і стоку рідини встановлені дросельні регулюючі органи.

11. Визначити параметри резервуара як об’єкта регулювання рівня рідини, якщо стрибкоподібна зміна ступеня відкриття регулюючого органу на припливі на 30 % викликає зміну рівня рідини у резервуарі зі швидкістю, рівною 0,012 м/с. Рідину подають у резервуар зверху, а забирають з його нижньої частини. На трубопроводі припливу рідини встановлений дросельний регулюючий орган, а на трубопроводі стоку - помпа, яка забезпечує постійну витрату рідини.

12. Визначити параметри резервуара з рідиною, якщо у випадку стрибкоподібної зміни його вхідної величини Fпр на 20 % тривалістю 5 хв. максимальне відхилення вихідної величини об’єкта від її початкового усталеного значення досягло 0,8 м. Площа, обмежена імпульсною характеристикою і віссю абсцис, дорівнює 6 м  хв. На трубопроводах припливу і стоку рідини встановлені дросельні регулюючі органи.

13. Розкажіть про послідовність виконання експериментальних досліджень замкнутої САР рівня та проведення аналізу результатів цих досліджень.

14. Поясніть як випливає значення параметрів настроювання П - регулятора (І, ПІ - регулятора) на показники якості процесу регулювання.

Рекомендована література

1. Автоматическое управление в химической промышленности: Учеб­ник для вузов. Под ред. Е.Г. Дудникова. - М.: Химия, 1987. - 368 с.

2. Шински Ф. Системы автоматического регулирования химико-технологических процессов. - М.: Химия, 1974.- 336 с.

3. Липатов П.Н. Типовые процессы химической технологии как объекты управления. - М.: Химия, 1983, 319 с.

4. Стенцель Й.І. Автоматизація технологічних процесів хімічних виробництв: Навч. посібник.-К.: ІСДО, 1995. - 360с.

5. Стенцель Й.І. Математичне моделювання технологічних об’єктів керування: Навч. посібник. - К.: ІСДО, 1993. - 320 с.

6. Шински Ф. Управление процессами по критерию экономии энергии. - М.: Мир, 1981. - 387 с.

7. Гультяев А.К. Matlab 5.2. Имитационное моделирование в среде Windows: Практическое пособие. – СПб.: Корона принт, 1999. - 288 с.

8. Структурні перетворення та дослідження систем автоматичного регулювання: Методичні вказівки для самостійної підготовки та інструкція до лабораторної роботи №5 з дисципліни “Теорія автоматичного керування” / Укл. Крих Г.Б., Матіко Ф.Д., Дубіль Р.Я. - Львів: Вид-во Нац. ун-ту “Львівська політехніка”, 2003. - 15 с.

Навчальне видання

ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАМКНУТОЇ СИСТЕМИ

АВТОМАТИЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ рівня

Методичні вказівки

та інструкція до лабораторної роботи № 3

з дисципліни “Автоматизація неперервних технологічних процесів”

для студентів базового напряму 6.0925

“Автоматизація і комп’ютерно-інтегровані технології”

Укладачі: Юсик Ярослав Петрович

Фединець Василь Олексійович

Кріль Олександр Васильович

Редактор

Комп’ютерне видання

Здано у видавництво Підписано до друку

Формат 70х100/13. Папір офсетний. Друк на різографі

Умовн. друк. арк. Обл. – вид. арк.

Наклад 50 прим. Зам.

Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”

Поліграфічний центр

Видавництва Національного університету „Львівська політехніка”

вул. Ф. Колесси, 2, 79000, Львів

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]