Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SM.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
333.31 Кб
Скачать

64.Фірми, які належать до категорії нішерів.

Нішери – фірми які обслуговують невеликі сегменти ринку, які залишилися поза увагою великих підприємств. При цьому використовують стратегію ринкової ніші. Ця стратегія розглядається у стратегічному маркетингу з різних позицій, що є наслідком застосування різних класифікаційних факторів маркетингових стратегій. Незважаючи на те, що стратегія ринкової ніші розглядається під кутом зору різних класифікаційних ознак, вона завжди має однакову сутність: пошук і спрямування діяльності фірми на специфічні потреби споживачів, які не є об’єктом діяльності інших фірм. Стратегія ринкової ніші є найефективнішою для невеликих фірм, які щойно розпочали діяльність на ринку. Стратегія ринкової ніші також дуже часто є базовою атакуючою стратегією челенджерів стосовно ринкового лідера.

Чому стратегія ринкової ніші відіграє особливо важливу роль у стратегічному маркетингу?

Стратегія ринкової ніші, насамперед, відтворює

найголовніший принцип маркетингу – орієнтація на виявлення і задоволення специфічних потреб споживача. . Незважаючи на те, що стратегія ринкової ніші розглядається під кутом зору різних класифікаційних ознак, вона завжди має однакову сутність: пошук і спрямування діяльності фірми на специфічні потреби споживачів, які не є об’єктом діяльності інших фірм.

Обрана ринкова ніша має забезпечити фірмі: прибутковість, потенціал росту,відповідність ресурсним можливостям фірми, низький рівень конкуренції, спроможність фірми відстояти свої ринкові позиції в ніші. . Стратегія ринкової ніші є найефективнішою для невеликих фірм, які щойно розпочали діяльність на ринку. Досвід багатьох всесвітньо відомих фірм свідчить, що розпочинали ринкову діяльність саме зі стратегії ринкової ніші.

Можливі стратегічні альтернативи в маркет. діяльності фірм – нішерів.

Залежно від співвідношення темпів зростання фірми-нішера та темпів росту безпосередньо ніші виділяють різновиди маркетингових стратегій:

1)Стратегія підтримання позицій застосовується, якщо темпи зростання і ніші, і нішера зменшуються. У цьому разі фірма не має ні ринкової необхідності розширяти свою діяльність, ні внутрішніх можливостей для розширення. Тому доцільно підтримувати позиції в даній ніші, доки вона не втратить свою ринкову актуальність;

2)Стратегія інтеграції застосовується, коли темпи росту ніші випереджають темпи росту нішера, тобто фірма-нішер вже невзмозі задовольнити зростаючі потреби ніші за рохунок використання власних можливостей;

3)Стратегія лідерства в ніші використовується у тому випадку, коли і ніша і нішер мають тенденцію до прискореного зростання. Тобто ринкові можливості ніші розширюються, і фірма має внутрішні можливості для їх задоволення;

4)Стратегія виходу за межі ніші застосовується тоді, коли темпи росту фірми-нішера випереджають темпи росту ніші. Виникає можливість і необхідність виходити в іншу сферу бізнесу.При цьому зовсім не обов’язково залишати діяльність у даній ніші. Нішу не слід залишати доти, доки вона є прибутковою.

Сутність маркетингової стратегії відомої фірми – нішера.

Стратегія ринкової ніші, насамперед, відтворює

найголовніший принцип маркетингу – орієнтація на виявлення і задоволення специфічних потреб споживача. Незважаючи на те, що стратегія ринкової ніші розглядається під кутом зору різних класифікаційних ознак, вона завжди має однакову сутність: пошук і спрямування діяльності фірми на специфічні потреби споживачів, які не є об’єктом діяльності інших фірм.

Обрана ринкова ніша має забезпечити фірмі: прибутковість, потенціал росту, відповідність ресурсним можливостям фірми, низький рівень конкуренції, спроможність фірми відстояти свої ринкові позиції в ніші. Стратегія ринкової ніші є найефективнішою для невеликих фірм, які щойно розпочали діяльність на ринку. Досвід багатьох всесвітньо відомих фірм свідчить, що розпочинали ринкову діяльність саме зі стратегії ринкової ніші.

Просегментувати такі ринки: легкових автомобілів Укр., книжковий ринок Укр.., ринок банківських послуг Укр..

Ринок легкових автомобілів України:

  1. вторинний ринок автомобілів

  2. первинний ринок:

-дешеві (2 500 – 6 000 у.е.) – Таврия, Славута, Daewoo, Dacia тощо.

-середні ( 6 000 – 15 000 у.е.) – Skoda, Wolksvagen, Opel тощо.

-дорогі ( 15 000 – 50 000 у.е.) – Mercedes, BMW, Toyota, Rover тощо.

- V.I.P. (50 000 - ….. y.e.) – Сadillac, Hammer, Ferrari, дорогі моделі Mercedes, BMW тощо.

Книжковий ринок України:

  1. букіністична література

  2. нові видання:

а)ринок підручників (для шкіл, вижчіх та середніх, навчальних закладів)

б)ринок художньої класичної літератури

в) наукова та науково-технічна література.

г) модна література (модні автори Фаулз, Еко, Перес – Ревете тощо)

д) „дешева” література (дешеві видання любовних романів, російські сучасні детективи тощо)

е) езотерична література.

ж) дитяча література

Ринок банківських послуг Укр..

  1. депозитні

  2. розрахункові

  3. кредитні

  4. лізингові

  5. факторингові

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]