Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_Соціологія.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
171.82 Кб
Скачать

22.Основні напрями сучасної соціології.

Сучасна соціологія постійно розвивається і являє собою складну систему ідей, концепцій, теорій і методів. Вона переходить від описовості фактів до їх аналітичних узагальнень.

Найвпливовішими напрямами (парадигмами) є:

1.Емпірична соціологія (більше поширена в США, ніж в Європі) – проводили аналогію не між біологічними та соціальними, а між психічними та соціальними явищами та процесами. (індустріальна соціологія, математична соціологія, соціологія управління. теорія людських відносин, теорія ієрархії потреб)

2.Конфліктологія (К.Маркс, Л.Козер, Р.Дарендорф)- боротьба різних груп і напрямів, конфлікти є свідченням життєздатності суспільства та сприяють його розвитку

3.Функціональний підхід (Г.Зіммель) та структурний функціоналізм (Р.Мертон, Т. Парсонс) розглядали суспільство через підсистеми та елементи, які різняться за структурами та функціями

4. Символічний інтеракціонізм (Д.Мід) соц.взаємодії можна пояснити черз спільні смисли їх взаємних реакцій: висловлювань, вчинків, жестів...

5. Етнометодологія (Е.Гоффман) – дослідження значень поведінки через спостереження за щоденною практикою людей

6.Феноменологія (П.Брегер, А.Щюц) – дослідження життєвого світу людини, який конструює суб’єктивно кожний індивід

7. Гендерна соціологія – вивчення відносин між чоловіками та жінками

23.Витоки української соціології, їх характерні риси.

Основою розвитку укр. соц. Думки була Київська Русь. Цінними джерелами протосоціологічних ідей були „Повчання”, „Слово”, „Житія святих”. Самобутня думка формувалася під впливом античної та візантійської філософії. Провідною була ідея об’єднання східного слов’янства в єдину незалежну державу.

Запорізька Січ створила – козацьку республіку, як прототип укр. національного суспільства.

Важливий внесок у розвиток укр. соц.думки внесла Києво-Могилянська академія (17-18 ст.) (П. Могила, Т.Шевченко, Куліш). У соціальній філософії Г.Сковороди, підкреслено проблему справедливої рівності людей, права кожної особи на свободу і щастя. Кирило-Мефодіївське товариство (1846) висувало ідеї звільнення слов’ян та формування слов’янської федеративної республіки.

З появою С. в Європі вона вплинула на укр.вчених. Початком самостійних соц.праць вважаються дослідження „женевського гуртка” укр..вчених (80-і р. 19 ст.)

Під впливом Європи і розвитку різних напрямів соціології в Україні були започатковані різні соц.студії, які пропагували ідеї західної соціології та аналізували існуючий стан речей в Україні.

Перші укр.соціологи були передусім громадськими діячами, а вже потім науковцями.

24.Особливості і зміст основних етапів становлення соціології в Україні.

1. Протосоціологічний (з 9 ст. до 60-х р. 19 ст.) Характеризується зародженням ук.соціальної думки, витоки якої сягають в Київську Русь, Запорізьку Січ. Важливий внесок внесли Києво-Могилянська академія та Кирило-Мефодіївське товариство. Основні ідеї були навколо державності України. Г.Сковорода підкреслював проблему справедливої рівності людей та права кожної особи на свободу і щастя

2. Початок укр. соціології (60-х -20-х рр.. 20 ст.) – відбувається ознайомлення із західною соціологією, і використання її для пізнання соціальної реальності в Україні, створюються різні соц.студії в Україні. Перші укр.соціологи були передусім громадськими діячами, а вже потім науковцями (М.Драгоманов, М.Грушевський, Б.Кістяківський, В.Липинський)

3. Укр.соціологія за кордоном (20-х-60-х рр.. 20 ст.) характеризується безплідністю соціологічних студій в Україні та активністю емігрантів з України за кордоном. Під час вимушеної еміграції створено у відні Укр..соціологічний інститут (Шаповалов, Борковський, Старосольський)

Сучасний період – характеризується розвитком конкретних соціологічних досліджень, а з кінця 80-х р. розвивається як самостійна наука

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]