Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3_lab_rab_Excel_2011 - копия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Модуль 3.

Система електронних таблиць MS Excel .

Лабораторна робота № 1

Тема: Основні елементи вікна Exсel. Введення і редагування даних. Створення і збереження робочих книг.

Мета роботи: Ознайомитися з основними елементами вікна. Освоїти введення даних і прийоми переміщення по робочому листу, виділення осередків і їх діапазонів. Навчитися створювати таблиці, переміщати і копіювати дані, зберігати книги, відкривати існуючі книги.

Хід роботи.

  1. Запустити програму Exсel

  2. Ознайомитися з елементами вікна Excel і описати їх узвіті.

  3. Переміщення в книгах. Перейти від першого листа робочої книги до 3-го листа і повернутися до 1-го. Натисніть кнопки прокрутки до потрібного листа, а потім клацніть по ярличку листа, який треба активізувати.

  4. Ознайомитися з основними методами введення даних на робочий лист.

1) Введення даних прямо в осередок. Введіть довільне число в осередок В4 і натисніть Enter, зверніть увагу на рядок формул. (Вводяться дані в активний осередок, для цього необхідно зробити по ньому клацання.)

2) Набір в рядку формул: виділіть осередок В5, на клавіатурі наберіть текст або цифри, вони автоматично з'являться справа в рядку формул. Клацніть по кнопці Відмінити в рядку формул або натисніть ESC, введіть нове значення клацанням по кнопці Ввести в рядку формул.

  1. Ознайомитися з основними методами редагування даних в осередку.

  1. Редагування безпосередньо в осередку: виділіть осередок В4 і зробіть подвійне клацання по ньому або натисніть клавішу F2 і змініть число і натисніть Enter .

  2. Редагування в рядку формул: активізуйте осередок В5,який містить дані. Встановіть точку введення в потрібному місці в рядку формул(перемістіть покажчик миші в рядок формул і клацніть кнопкою миші) і внесіть зміни натисніть Enter або кнопку Ввести в правій частині рядка формул.

  1. Створення таблиці «Ежемесячные расходы». Створення нової книги. ФайлСоздатьКнигав бічній панелі задач вибрати СозданиеЧистая книга.

  2. Виділення осередків і діапазонів.

а) Виділити осередок B6. Для цього зробіть клацання мишею в цьому осередку.

б) Виділити діапазон А1: С9. Зробіть клацання лівої кнопки миші по осередку в кутку діапазону. Перетягніть покажчик (білий хрест) до протилежного кута діапазона і відпустіть кнопку миші.

в) Виділити діапазон осередків А1:F53. Виділити кутовий осередок діапазону, прокрутіть вікно так, щоб протилежний кут діапазону потрапив в поле зору. Натисніть клавішу «Shift» і, утримуючи її, клацніть по осередку в протилежному кутку діапазону.

г) Виділіть два діапазони: А3:А9; С3:С9. Виділити перший діапазон і, утримуючи натиснену клавішу «Ctrl», виділити кожний додатковий діапазон. Відпустіть клавішу «Ctrl».

  1. Виділення рядків і стовпців:

а) виділити п'ятий рядок - клацнути по його заголовку;

б) виділити стовпець В - клацнути по заголовку стовпця В;

в) виділити суміжні рядки - клацнути на п'ятому рядку і не відпускаючи мишу перетягнути покажчик по заголовках рядків.

д) Виділити весь лист. Клацніть мишею по кнопці перетину номерів рядків і найменування стовпців.

  1. Ознайомитися з основними методами видалення, копіювання і переміщення даних.

1 Спосіб з використанням команд меню:

  • видалення: Введіть дані в осередки C2:C5 і видаліть їх. (Правка очиститьвсе( виділити область перед правкою)).

  • переміщення: Введіть дані в осередки C2:C5 і перемістіть їх в осередки H1:H4.(виділитьПравкаВырезатьперейти в нову позицію і виділити осередок у верхньому лівому кутку цієї областіПравкаВставить)

  • переміщення і вставка осередків: Введіть дані в осередки А1:А4 і перемістіть їх в осередки H3:H7 (виділіть осередки, які хочете переміститиПравкаВырезать виділити осередок у верхньому лівому кутку області вставкиВставкаВырезанные ячейки (не можна зсовувати осередки з формулами)вирізаний діапазон вставляється з зсувом осередків управо або вниз).

  • копіювання: Дані з осередків H1:H4 скопіюйте в осередки C2:C5. (виділитиПравкаКопироватьперейти в нову позиціюПравкаВставить).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]