Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Moy_TYeD.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
206.94 Кб
Скачать

27

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДЛЬКОГО

Кафедра : “ транспортні засоби і технології ”

Курсова робота

з навчальної дисципліни: “ Транспортно - експедиторська діяльність”

Виконала: Коробка А.В.

Група: УТ-11-1м

Шифр: 071136

Перевірив : Хорольський В.Л.

Кременчук 2011

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………3

  1. Маркетингове дослідження ринку транспортних послуг…………4

    1. 1.1 Аналіз сегменту транспортного ринку…………………………...4

    2. 1.2 Аналіз попиту на перевезення…………………………………….7

  2. Обґрунтування вибору рухомого складу……………………..…...11

    1. 2.1 Вибір типу рухомого складу…………………………………….11

    2. 2.2 Обґрунтування вибору марки автотранспортного засобу……..12

    3. 2.3 Обґрунтування кількості рухомого складу…………………..19

  3. Вибір методу організації доставки вантажів………………..…...22

Висновок………………………………………………….………..….........24 Список використаної літератури…………………………………….….25

Вступ

Швидкі темпи економічного розвитку країн в сукупності з інтеграційними процесами в Європі ведуть до інтенсифікації міжнародних зв’язків і зростання вантажопотоків,що сприяє розвитку транспортної галузі. У світовій торгівлі відбувається конкурентна боротьба за оволодіння окремими ринками. При цьому боротьба розгортається з одного боку між великими транснаціональними концернами, а з другого очікується посиленням протидії малих та середніх підприємств – великим, об’єднанням за рахунок удосконалення та спеціалізації послуг. Роздробленість транспортних підприємств викликає розпорошеність вантажопотоку і відносно не високу ефективність перевезень. Тому в даній курсовій роботі необхідно проаналізувати становище на транспортному ринку та на основі аналізу організувати перевезення готової продукції з України в Німеччину та навпаки. Визначити чи буде отримувати прибуток підприємство та яку кількість транспортних засобів необхідно мати підприємству для ефективної роботи. Також необхідно ознайомитися з існуючими методами доставки вантажів та вибрати найефективніший в заданих умовах. У висновках необхідно проаналізувати операційну діяльність підприємства та оцінити конкурентоспроможність транспортного підприємства.

  1. Маркетингове дослідження ринку транспортних послуг

    1. Аналіз сегменту транспортного ринку

Дослідження транспортного ринку виконуємо на основі доступних джерел інформації за наступними напрямками: а) місткість ринку; б) доступність сегменту ринку та тенденції його розвитку; в) ризики роботи фірм на ринку; г) аналіз конкурентного середовища. Обсяг міжнародних автомобільних перевезень (місткість сегменту ринку) між Україною та Бельгією визначаємо на основі статистичних даних або за допомогою орієнтовних розрахунків з використанням обсягів торгівлі за визначеною методикою. За допомогою методів регресійного аналізу, математичної статистики та методики експертних оцінок визначаю прогноз обсягів зовнішньої торгівлі України на поточний рік для країни-партнера Бельгії. Маючи обсяги зовнішньої торгівлі України з Бельгією (млн. дол США), а також вартість однієї тонни вантажу (сировина) та частку вантажу, що придатна для автомобільних перевезень, можемо обчислити об’єм перевезень імпорту та експорту в тоннах між Україною та Бельгією. Місткість ринку характеризується кількістю автомобілів, що задіяні на міжнародних перевезеннях. Їх необхідна кількість розраховується за формулою:

де - час на виконання оборотного рейсу, доба; - проміжок часу, що розглядається, дні (365 днів); - коефіцієнт використання парку рухомого складу (0,8); - необхідна кількість оборотних рейсів.

де - максимальний обсяг перевезень, т (визначається шляхом порівняння прогнозних значень обсягів імпорту та експорту з вибором максимального значення); - вантажопідйомність автомобіля, т (=12,45 т). При цьому час виконання оборотного рейсу розраховується, як:

де - відстань між столицями країн, км; ( Київ – Брюссель ); - середня добова швидкість руху (= 400-600 км/год.); - автомобіле - дні простою під навантажувально-розвантажувальними роботами та при оформленні товаро - транспортних документів (2-3 дні); - середнє значення нульового пробігу, км. Обчислюється за формулою:

- площа країни прямого відправлення, . Країна прямого відправлення – Бельгія , площа рівна ; - середнє значення порожнього пробігу по країні відправлення, км:

- площа країни зворотнього відправлення. Площа України - . Доступність сегменту ринку та тенденції його розвитку визначаються на основі нормативно-правових засад, які регламентують: - організацію міжнародних автомобільних перевезень; - напрямків транспортної політики в країнах Європи; - оцінки експертів щодо розвитку автомобільних перевезень. Ризики роботи фірм на ринку оцінюють на основі аналізу частоти банкрутств транспортних фірм, переліку ризиків доставки вантажів та виконання договірних обов’язків. В аналізі необхідно вказати можливі запобіжні заходи щодо зменшення ймовірності настання небажаних подій. Аналіз конкурентного середовища передбачає оцінку транспортних фірм, технології та організації перевезень, переліку послуг і тарифів. Аналіз тарифів передбачає визначення особливостей формування тарифів на міжнародні вантажні автомобільні перевезення та умов застосування прийнятих на практиці надбавок і знижок. Робимо відповідні розрахунки за вище зазначеними формулами. Обсяги зовнішньої торгівлі України із Бельгією : = 70313 дол. Вартість однієї тонни сировини на експорт – 300$, на імпорт – 800$. Частка вантажу відповідно, що придатна для автомобільних перевезень, складає 10% та 30%. Необхідна кількість оборотних рейсів:

Середнє значення нульового пробігу, км.:

Середнє значення порожнього пробігу по країні відправлення, км:

При цьому час виконання оборотного рейсу:

Тоді необхідна кількість автомобілів(автопоїздів):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]