Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л_9.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
57.86 Кб
Скачать

5

Лекція 9.

Загальне поняття про здібності людини. Фізіологічні основи та структура здібностей. Розвиток здібностей в онтогенезі. План лекції:

ЗДІБНОСТІ – це психологічні особливості індивіда, від яких залежить успішність засвоєння знань, умінь, навичок. Проте, слід зазначити, що самі здібності лише до наявності цих знань не зводяться.

Здібності – це можливості (здатність), а рівень майстерності – це дійсність.

Саме здібності визначають результативність діяльності. Це основа для майбутнього розвитку.

Здібності визначаються в динаміці здобування (засвоєння) знань.

  • Здібності – це індивідуально-психологічна особливості, що визначають умови успішного оволодіння дійсністю, які визначають відмінності в динаміці оволодіння (засвоєння) знань, умінь, навичок.

Дослідження здібностей передбачають аналіз проблеми біологічного та соціального. Вирішення цієї проблеми – у системно-діяльнісному аналізі психіки, та визначенні різних рівнів розвитку здібностей.

рівень

складові

шлях розвитку

організменний

задатки

дозрівання

індивід

здібності

засвоєння

особистісний

талант

творчість (створення нового)

Характеристика здібностей

Відмінності здібностей прийнято розрізняти за таким принципом:

ЯКІСНІ – це набір індивідуально-психологічних особливостей людей, що обумовлюють наявність відповідних здібностей (наприклад: організаторські здібності – це наявність у індивіда таких характеристик як ініціативність, активність, тощо).

КІЛЬКІСНІ – виражаються у відповідних балах, шкалах, відсотках, ступені вираженості конкретних здібностей (наприклад: IQ = розумовий вік дитини (показник у балах за таблицею результатів обстеження), помножений на 100 % і розділений на фактичний вік дитини. При цьому слід зауважити, що іноді достовірність результатів може вважатися спірною (дискусія).

Самий доречний шлях виявлення здібностей – це визначення динаміки успішності в будь-якій відповідній діяльності (наприклад, навчанні).

Історіогенез здібностей

Історіогенез (розвиток вчення про здібності) можна розглядати за таких трьох основних умов:

  • елементарного розподілу праці, який „закріпив” конкретних людей за певним видом діяльності, передбачаючи наявність у них певних здібностей (задатків, властивостей) і за звичай, очікуючи найвищого рівня успішності у виконання цієї діяльності;

  • відділення розумової праці від фізичної – забезпечило розвиток інтелектуальних здібностей окремих людей;

  • для певних видів діяльності стало недостатньо природних здібностей. Виникла необхідність сформувати на їх основі відповідні нові навички, уміння, тощо.

Таким чином історіогенез здібностей – це розвиток їх у бік спеціалізації.

При цьому особливого значення набувають соціальні умови для розвитку здібностей, тобто, чим більша ізоляція – тим менше умов для розвитку (для прикладу можна привести аналіз ізоляції на рівні країни, село-місто, сім’я, тощо).

Істотне значення для розвитку індивідуальних здібностей має також історичний час (для прикладу порівнюємо 2004 – 1804, враховуючи розвиток цивілізації за цей час, науки, знань, суспільства, тощо).

ФІЗІОЛОГІЧНОЮ ОСНОВОЮ для розвитку здібностей людини можна вважати повноцінну роботу всіх мозкових структур, їх координованість, узгодженість, рівень розвитку та функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]