Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №11.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
517.63 Кб
Скачать

4.2 Використання формул та функцій в електронних таблицях

Одним із головних призначень електронної таблиці є автоматизація різних обчислювальних операцій над даними. Для цього в комірки таблиці вводять формули.

Формула електронної таблиці – це вираз або рівняння, яке створює сам користувач для виконання обчислень у робочих аркушах.

Формула починається зі знака рівності і може включати такі елементи: оператори, посилання на комірки, значення, функції та імена. Формули можуть посилатися на комірки поточного аркуша, аркушів тієї ж книги чи інших книг. Пріоритети виконання операцій у формулах такі як в елементарній математиці. Після введення формули в комірці з’явиться результат дії формули, а саму формулу можна побачити в рядку формул.

Функція електронної таблиці – це готова формула, вбудована в програму.

ЕТ Excel містить функції для роботи з базами даних, списками, датами й часовими значеннями, функції для інженерних, фінансових, статистичних розрахунків, математичні, логічні функції та ін., що забезпечує широкий діапазон використання програм.

Вcтавити функцію в таблицю можна або її записом з клавіатури, або за допомогою Майстра функцій. Майстер функцій – це спеціальна програма, за допомогою якої можна вибрати потрібну функцію, вказати всі її параметри. Його можна завантажити так: меню Вставка → команда Функция або кнопка на панелі інструментів

Загальний вигляд функції: =ім’я функції(аргументи). Аргументами можуть бути текстові чи числові дані, адреси комірок або діапазонів з даними; а також інші функції, які називають тут вкладеними. Глибина вкладення однієї функції в іншу може досягати семи. За призначенням функції поділяються на декілька категорій: математичні, статистичні, фінансові, функції дати та часу, текстові, логічні, для роботи з посиланнями та масивами, з базою даних, тощо.

Аргументи функції беруть у круглі дужки. Аргументами можуть бути числа, адреси клітинок, адреси (назви) діапазонів або їхні списки. Елементи списку записують через розділювачі (тут розділювачем є «;», але може бути й кома) так: =СУММ (А1; В6:С8; 20).

Оскільки суми обчислюють найчастіше, на панелі є кнопка Автосумма . Нею користуються так: 1) виокремлюють клітинку під стовпцем чи праворуч від рядка з даними; 2) клацають на кнопці Автосумма — отримують у цій клітинці суму числових даних з відповідного стовпця чи рядка.

Реакцією на неправильний запис формул є повідомлення, яке починається знаком #.

  • # # # # # - велике число в клітинці не поміщається, стовпець треба зробити ширшим;

  • #ИМЯ? – неможливо розпізнати використане ім’я, може використано не латинський алфавіт;

  • #ЗНАЧ! – спроба некоректного використання функції(замість числа – текст);

  • # ЧИСЛО! – визначає проблему, пов’язану з представленням або використанням чисел;

  • # ССЫЛКА! – можливо звертаються до комірки, яка вже видалена;

  • #ДЕЛ / 0! – спроба ділення на нуль;

  • #ПУСТО! – звертаються до комірки, що порожня;

  • #Н / Д – “невизначені дані”.

5 Хід роботи:

5.1 Вивчити необхідний теоретичний матеріал.

5.2 Запустіть програму Microsoft Excel. Створіть нову книгу та збережіть її у власній папці під назвою Власне прізвище.

5.3 Дайте назву першому аркушу електронної книги (Лист 1) – Чек.

5.4 На цьому ж аркуші створіть таблицю за зразком наведеним нижче:

5.5 Самостійно розграфіть таблицю, вибравши товщину, тип та колір ліній таблиці. Для клітинок діапазону Е3:Е11 задайте жовтий колір фону.

5.6 Дайте назву другому аркушу електронної книги (Лист 2) – Фірма.

5.7 На аркуші Фірма створіть таблицю за зразком наведеним нижче:

5.8 Виділіть таблицю і виконайте її автоформатування - Формат → Автоформат → Виберіть якийсь формат із запропонованого списку форматів → ОК.

5.9 Перейдіть на аркуш Чек. За допомогою введення формул самостійно порахуйте суму грошей, витрачених на кожен вид товарів та загальну суму, витрачену на покупку канцтоварів.

5.10 Перейдіть на аркуш Фірма. За допомогою введення формул та використання функцій обчисліть:

- суму прибутку кожного з магазинів за три місяці (стовпець Всього);

- суму прибутку всієї фірми за три місяці (комірка Е10);

- середнє значення продаж фірми за квітень, травень та червень;

- максимальний прибуток за кожен місяць;

- мінімальний прибуток за кожен місяць.

5.11 У стовпці з’ясуйте чи є кожен з магазинів прибутковим або збитковим. Магазин вважається прибутковим якщо сума продажів за три місяці перевищує 100000 грн., в противному випадку магазин вважається збитковим. Використовуючи логічну функцію ЕСЛИ (IF) навпроти кожного з магазинів у стовпці Показник прибутковості виведіть значення МАГАЗИН ПРОЦВІТАЮЧИЙ, якщо продажі перевищують 100000 грн., чи МАГАЗИН ЗБИТКОВИЙ, якщо продажі не перевищують 100000 грн.

5.12 Закінчіть роботу і оформіть звіт.