Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика не законченая.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
450.56 Кб
Скачать

4 План собівартості послуг

Одним з основних розділів річного плану економічного і соціального розвитку ЦТП є прогноз витрат, необхідних для забезпечення нормальної виробничої діяльності підприємства. Витрати плануються по кожній статті окремо, потім розраховується загальна сума експлуатаційних витрат, а також собівартість одиниці реалізованих послуг у плановому році.

Планові суми витрат за статтями визначаються прямими розрахунками або за допомогою укрупнених вимірників. Для забезпечення однакового визначення складу витрат, які включаються в собівартість послуг усіх підприємств зв'язку незалежно від їх типу, групуються наступні статті витрат:

1. Витрати на оплату праці .

2. Нарахування на заробітну плату .

3. Амортизаційні відрахування .

4. Матеріальні витрати - всього, в тому числі: матеріали, паливо, запасні частини , електроенергія зі сторони для виробничих потреб .

5. Транспортні послуги сторонніх організацій на перевезення пошти.

6. Інші витрати - всього, в тому числі: платежі з обов'язкового страхування майна; плата за відсотками за кредити банків; плата по взаєморозрахунках між підприємствами за взаємопослуги зв'язку; витрати на оренду нежитлових приміщень; витрати на капітальний та поточний ремонт та інші .

7. Загальногосподарські та адміністративно-управлінські витрати: витрати на підготовку та утримання приміщень, підготовку кадрів, охорону праці та техніку безпеки та інші .

Розраховані витрати по окремих елементах і статтям включаються до загального кошторису, що визначає річну суму витрат на весь запланований обсяг продукції (послуг):

(4.1)

де - собівартість реалізованих послуг в плановому році, тис. грн.;

- затрати за статтями затрат, тис. грн.;

Заплануємо затрати по статтям:

1. Витрати на оплату праці (загальний фонд оплати праці) визначаємо виходячи зі штатного розкладу в межах планованої чисельності штату з урахуванням доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством, а також планованого відсотка премії в цілому по підприємству.

2. Нарахування на заробітну плату (єдиний соціальний внесок) визначаємо за ставками ОСВ від сум нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, відповідно до Закону про оплату праці.

Підприємства зв’язку віднесені до 4-го класу професіонального ризику виробництва, для якого ставка ОСВ установлена в розмірі %.

(4.2)

3. Амортизаційні відчислення розраховуються в залежності від мінімально допустимих термінів використання об’єктів основних засобів установлених для кожної групи основних засобів. В курсовій роботі умовно приймаємо наступні терміни корисного використання об’єктів основних засобів:

3 група (будівлі, споруди, передавальні пристрої) - років;

4 група (машини та обладнання) - років;

5 група (транспортні засоби) - року.

При начисленні амортизації об’єктів основних засобів, які входять в групу 3, використовується прямолінійний метод; в групи 4 та 5 – метод прискореного зменшення остаточної вартості.

В курсовій роботі умовно приймаємо ліквідаційну вартість основних об’єктів рівній нулю.

Розраховуємо амортизаційні відчислення для 3 групи основних засобів прямолінійним методом при якому річна сума амортизації визначається діленням амортизуємій вартості, на термін корисного використання об’єкта основних засобів, по формулі:

(4.3)

де - первісна вартість об’єкта ОС, тис. грн.;

- ліквідаційна вартість об’єкта ОС, тис. грн.;

Т – термін корисного використання об’єкта основних пристроїв, рік.

Розрахуємо амортизуючи відчислення для 4 та 5 групи основних засобів при якому річна сума амортизації розраховується як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка визначена виходячи з терміну корисного використання об'єкта і подвоюється.

(4.3)

Визначаємо загальну суму амортизуючи відчислень в цілому по ЦТП по формулі:

(4.4)

4. Витрати за статтями "Матеріали, паливо, запасні частини", "Електроенергія для загальновиробничих потреб", "Загальновиробничі витрати" "Транспортні витрати" по нормативному методу. Планова сума витрат за вказаними статтями визначається як добуток нормативу i-го виду витрат нa одиницю доходів у плановому році і кількості укрупнених вимірників, за формулою:

(4.5)

де - величина затрат по певної статті на плановий рік, тис. грн.;

- норматив і-го виду витрат на одиницю доходів в плановому році, грн.

- планова сума доходів від реалізації послуг, тис. грн.

Отриманні результати підставляємо в формулу (4.1):

Собівартість одиниці реалізованих послуг в плановому році по формулі:

(4.6)

7028,2

де - собівартість одиниці реалізованих послуг в плановому році, грн.

Собівартість одиниці реалізованих послуг показує суму витрат, яка припадає на грн. чистого доходу від реалізації послуг.

Відсоток зниження собівартості одиниці реалізованих послуг у плановому році визначається за формулою:

(4.7)

Зміна суми витрат за рахунок зниження собівартості одиниці реалізованих послуг визначається за формулою:

(4.8)

де + - умовна сума перевитрат засобів,

Отриманий результат показує що у умовна економія засобів складає тис. грн.