Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Естетика словник (2).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
38 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 2. Естетична діяльність людини

Технічна естетика – наукова дисципліна, яка вивчає закономірності формування та розвитку гармонійного середовища (предметного), предметних умов діяльності людини у всіх сферах життя.

[Л. О. Сморж. Естетика. Навчальний посібник. – Київ, Кондор, 2009. Електронний доступ до джерела -http://ebk.net.ua/Book/ethics/smorzh_estetika/part4/402.htm]

Модою у широкому сенсі називають панівне на певному етапі і загальноприйняте ставлення соціуму до зовнішніх форм культури: способу життя, норм спілкування, стилю одягу, предметам побуту, тощо. Поняття моди визначає критерії краси людської поведінки, які є актуальними саме для даного часу.

У вузькому значенні поняття моди вживають передовсім стосовно вбрання, призначення якого надати людині більшої краси і привабливості.

[Етика та естетика (Петрушенко В.Л. та ін.). Електронний доступ до джерела - http://textbooks.net.ua/content/view/5748/48/]

Семінарські заняття № 3-4. Основні категорії естетики.

Прекрасне – центральна категорія естетики, в якій знаходять оцінку явища дійсності, твори мистецтва, які дають людині відчуття насолоди, втілюють у предметно-чуттєвій формі свободу і повноту творчих і пізнавальних сил і здатностей людини в усіх областях суспільного життя: трудовій, соціально-політичній, духовній та ін. Це найвища естетична цінність, яка збігається з уявленнями людини про досконалість або про те, що вдосконалює життя.

Потворне – антипод, протилежність прекрасного. Це категорія пов’язана з оцінкою тих явищ, які викликають людське обурення, незадоволення внаслідок дисгармонії і відображає неможливість або відсутність досконалості.

Піднесене – категорія естетики, яка відбиває сукупність природних, соціальних та художніх явищ, які є винятковими за своїми якісними характеристиками, завдяки чому вони виступають як джерело глибокого естетичного переживання.

Низьке – категорія естетики, яка відтворює негативні явища дійсності і особливості суспільного та індивідуального життя, які викликають у людини співвідносну естетичну реакцію (презирство і зневагу).

Комічне – результат контрасту, розладу, протистояння прекрасного потворному, низького – піднесеному, внутрішньої пустоти – зовнішньому вигляду, що претендує на значущість. Комічне, як і будь-яке естетичне явище є соціальним.

Трагічне – це категорія естетики, що відбиває діалектику свободи та необхідності, втілюючи найбільш гострі життєві протиріччя між необхідністю чи бажанням та неможливістю їх здійснення. В центрі трагічного – конфлікт між тим, що людина може (необхідність), і тим, чого вона бажає (свобода), або ж між тим, що людина має (обов'язком) і чого хоче (бажанням).

[Вікіпедія. Електронний доступ до джерела - http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%97_%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8#.D0.9A.D0.B0.D1.82.D0.B5.D0.B3.D0.BE.D1.80.D1.96.D1.97_.D0.BA.D0.BE.D0.BC.D1.96.D1.87.D0.BD.D0.B5_.D1.96_.D1.82.D1.80.D0.B0.D0.B3.D1.96.D1.87.D0.BD.D0.B5]

Драматичне – категорія, що визначає суперечність як рушійну силу людської історії.

[Л. О. Сморж. Естетика. Навчальний посібник. – Київ, Кондор, 2009. Електронний доступ до джерела -http://ebk.net.ua/Book/ethics/smorzh_estetika/part4/402.htm]

Гу́мор — 1. доброзичливо-глузливе ставлення до чого-небудь, спрямоване на викриття вад. Фізична або вербальна дія, яка має на меті розсмішити. В основі лежить протиставлення кількох частин буття, вихвачених гумористом з контексту історичного розвитку

2. Художній прийом у творах літератури або мистецтва, заснований на зображенні чого-небудь у комічному вигляді, а також твір літератури, або мистецтва, що використовує цей прийом.

3. Психічний стан; настрій людини.

[Вікіпедія. Електронний доступ до джерела -http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80]

Сатира — гостра критика чогось, окремих осіб, людських груп чи суспільства з висміюванням, а то й гнівним засудженням вад і негативних явищ у різних ділянках індивідуального, суспільного й політичного життя, суперечних із загальнообов'язковими принципами чи встановленими ідеалами.

[Вікіпедія. Електронний доступ до джерела -http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0]

Іро́нія (грец. είρωνεία — лукавство, глузування, прихований глум) — художній троп, який виражає глузливо-критичне ставлення митця до предмета зображення.

[Вікіпедія. Електронний доступ до джерела - http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%96%D1%8F]