Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Король, Кустовська методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
369.15 Кб
Скачать

5.6. Літературне оформлення

Літературне оформлення магістерської роботи є важливим показником і одним з багатьох чинників, на які зважує комісія при оцінюванні роботи під час захисту. Передусім звертається увага на змістовий аспект викладу матеріалу (логічність і послідовність, повнота і репрезентативність, тобто широта використання наукових джерел, загальна грамотність та відповідність прийнятим правилам), а також на текст роботи, список літератури й додатки, на зовнішнє оформлення титульного аркуша. Перечитування й редагування тексту ще в чорновому варіанті дозволяє вносити необхідні зміни та доповнення як з ініціативи самого автора, так і згідно з зауваженнями керівника.

5.7. Типові помилки в написанні та оформленні магістерської роботи

1. Зміст роботи не відповідає плану магістерської роботи або не розкриває тему повністю чи в її основній частині.

2. Сформульовані розділи (підрозділи) не відбивають реальну проблемну ситуацію, стан об'єкта.

3. Мета дослідження не пов'язана з проблемою, сформульована абстрактно і не відбиває специфіки об'єкта і предмета дослідження.

4. Автор не виявив самостійності, робота являє собою компіляцію або плагіат.

5. Не зроблено глибокого і всебічного аналізу сучасних офіційних і нормативних документів, нової спеціальної літератури (останні 5-10 років) з теми дослідження.

6. Аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних публікацій з теми роботи має форму анотованого списку і не відбиває рівня досліджуваності проблеми.

7. Не розкрито зміст та організацію особистого експериментального дослідження (його суть, тривалість, місце проведення, кількість обстежуваних, їхні характеристики), поверхово висвітлено стан практики.

8. Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням.

9. У роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичено матеріал.

10. Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без додержання вимог державного стандарту.

11. Як ілюстративний матеріал використано таблиці, діаграми, схеми, запозичені не з першоджерел, а з підручника, навчального посібника, монографії або наукової статті.

12. Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками.

Розділ 6

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ

Виконану магістерську роботу випускник подає науковому керівникові на перевірку у встановлений календарним планом строк. Недоброякісно виконана робота повертається студенту із письмовими зауваженнями керівника, в яких вказується, що необхідно виправити, доробити і в який термін.

Після перегляду керівником магістерської роботи та її корегування студентом, науковий керівник складає письмовий відгук (Додаток Г), у якому розкриває актуальність теми і характеризує виконану роботу, вказує відповідність змісту дослідження завданню, підкреслює теоретичне й практичне значення результатів роботи, ступінь самостійності та творчої ініціативи студента, якість оформлення; рівень теоретичної і практичної підготовки випускника, ступінь його творчої активності в розробці теми, наявність та вміння порівнювати, аналізувати варіанти рішень, вибирати оптимальні; робить висновок про допуск до відкритого захисту. У кінці відгуку керівник виставляє роботі оцінку. На кафедру подається повністю виконана магістерська робота зброшурованою і в палітурці. Робота має бути написана грамотно: не повинно бути ні граматичних, ні стилістичних помилок. Особливої уваги при перевірці потребують цитати, таблиці, бібліографічні посилання. На останній сторінці робота підписується автором.Члени кафедри знайомляться з роботою, відгуком керівника і вирішують питання про попередній захист роботи.

Попередня апробація магістерських робіт відбувається на науково-практичних конференціях різного рівня (університетських, регіональних, Всеукраїнських), на засіданнях вищих навчальних закладів.

За результатами обговорення роботи на засіданні кафедри та на основі оцінки наукового керівника (позитивна оцінка є підставою для включення магістранта до наказу) вирішується питання про допуск до захисту.

Магістерську роботу випускника, допущену кафедрою до захисту, декан факультету відправляє на рецензування (Додаток Д). Склад рецензентів затверджується деканом факультету із провідних спеціалістів інформаційних наукових закладів та викладачів інших наукових закладів.

Рецензент складає письмовий відгук, де відзначає відповідність теми роботи профілю підготовки спеціаліста в навчальному закладі та завданню магістерської роботи; актуальність розробленої теми та можливість впровадження її результатів у практику роботи; ступінь самостійності випускника, його вміння використовувати набуті знання при вирішенні практичних завдань, навики роботи з вітчизняною та зарубіжною літературою, вміння аналізувати й узагальнювати матеріал; якість оформлення роботи, аргументовано характеризують її позитивні сторони та недоліки. На підставі саме цього рецензенти оцінюють роботу за чотирибальною шкалою: “відмінно, добре, задовільно, незадовільно.

Після рецензування виправлення в роботі не допускаються.

Студенти, які подали магістерські роботи, що не відповідають встановленим вимогам або в прострочений термін, до захисту не допускаються.

Магістрант повинен бути ознайомлений зі змістом відзиву та рецензії.

Остаточно оформлена, перевірена магістерська робота подається на кафедру за 2 тижні до захисту у двох примірниках: друкований зброшурований варіант та електронний варіант на CD-RW. До магістерської роботи додаються анотації українською і англійською мовами (Додаток Е, Ж, З, И, К, Л).

Разом з магістерською роботою подаються й такі документи:

  • витяг з протоколу засідання кафедри про рекомендацію до захисту;

  • письмовий відзив наукового керівника з характеристикою діяльності  випускника під час проведення наукового дослідження і  визначенням  самостійності та рівня виконаної роботи;

  • письмова рецензія на магістерську роботу, яка містить її оцінку за прийнятою чотирибальною системою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”) та критичні зауваження;

  • матеріали, які розширюють презентацію наукової роботи магістранта (зокрема, наукові статті, тези доповідей з теми дослідження).

Захист магістерських робіт проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії. Виступ студента (Додаток М) триває не більше 5-7 хвилин. Під час виступу демонструється наочний матеріал (схеми, діаграми, графіки тощо). У своєму виступі студент повинен висвітлити такі положення:

- обґрунтування актуальності теми магістерської роботи;

- формулювання мети магістерської роботи та завдань, які ставилися перед студентом для розробки теми;

- стислий виклад основних положень змісту магістерської роботи, характеристика засобів, які використовувалися для вивчення та розкриття теми та висновків за результатами досліджень;

- висновки за результатами дослідження.

Тези виступу заздалегідь узгоджуються з керівником магістерської роботи.

Рекомендується починати доповідь словами: “Шановний голова Державної екзаменаційної комісії, шановні члени Державної екзаменаційної комісії, а також усі присутні! До Вашої уваги представлено магістерську роботу на тему (назва теми)”. Доповідь повинна закінчуватись словами “Дякую за увагу, доповідь закінчено”. Для виступу випускнику надається 10-15 хвилин.

Надійною передумовою для доброї доповіді є ґрунтовно опрацьовані висновки по роботі. У доповіді головна увага повинна бути приділена власним дослідженням і розробкам та отриманим результатам.

Під час захисту магістерської роботи магістрант повинен:

  • стисло обґрунтувати вибір теми, її актуальність, мету і завдання; розкрити теоретичну та практичну значущість дослідження;

  • чітко сформулювати основні висновки та рекомендації;

  • показати ґрунтовні знання першоджерел та наукової літератури з обраної проблеми, всебічне володіння матеріалом дослідження;

  • продемонструвати здатність самостійно аналізувати й узагальнювати результати дослідження;

  • викласти свої міркування з приводу зроблених критичних зауважень з боку рецензента, голови та членів ДЕК.

Магістрант зобов'язаний відповісти на запитання голови, членів ДЕК, науковців та магістрантів, присутніх на захисті.

Як правило, на захисті повинні бути присутні науковий керівник, який у своєму виступі відзначає особливості, значущість, наукову цінність виконаної роботи, і рецензент. Якщо науковий керівник або рецензент відсутні, відзив або рецензія зачитуються головою або одним з членів ДЕК.

Магістерська робота оцінюється на основі виступу студента та його відповідей на питання членів комісії, відгуку наукового керівника та висновку рецензента. Оцінювання магістерської роботи відбувається на закритому засіданні ДЕК і оформлюється протоколом, де фіксується хід захисту. Оцінка обговорюється на закритому засіданні ДЕК та оголошується головою ДЕК на відкритому засіданні у присутності членів ДЕК та усієї групи магістрантів.

При оцінюванні магістерської роботи державна екзаменаційна комісія бере до уваги такі фактори:

• якість магістерської роботи в цілому (її творчий характер, вміння автора аналізувати теоретичний матеріал, аргументованість позиції автора та його висновків, наявність власних досліджень, нестандартних підходів та елементів новизни, обґрунтованість сформульованих практичних рекомендацій);

• самостійність у розробці проблеми;

• якість оформлення магістерської роботи (структура і логічна побудова, коректність використання літературних та інформаційних джерел, стиль викладу, грамотність, дотримання вимог щодо оформлення списку використаних джерел, ілюстративний матеріал);

• рівень виступу магістранта (побудова доповіді, чіткість у формулюванні актуальності, мети і завдань роботи, вміння зробити правильні висновки, культура мовлення, відповіді на питання);

• відзив керівника та оцінка наукового рівня дослідження рецензентом.

Оцінка “відмінно” виставляється, коли:

обґрунтована актуальність теми, тема розкрита повністю, дослідження виконане на високому науково-теоретичному та методичному рівні; одержані результати систематизовані, висновки й рекомендації є переконливими; продемонстровано вільне володіння матеріалом дослідження; оформлення роботи відповідає вимогам.

Оцінка “добре” виставляється, коли:

обґрунтована актуальність теми, тема розкрита повністю, дослідження виконане на достатньо високому науково-теоретичному та методичному рівні; одержані результати систематизовані, але висновки не є переконливими, або відсутні рекомендації, або є незначні зауваження до оформлення роботи.

Оцінка “задовільно” виставляється, коли:

тема розкрита повністю, але науково-теоретичний та методичний рівень її виконання не дуже високий; одержані результати систематизовані недостатньо; висновки зроблені непереконливо; під час захисту продемонстровано посередній рівень володіння матеріалом дослідження; не дотримані всі вимоги щодо оформлення роботи.

Оцінка “незадовільно” виставляється, коли:

тема розкрита неповністю, науково-методичний рівень роботи низький; висновки непереконливі; магістрант погано володіє матеріалом дослідження, неспроможний відповісти на запитання; є суттєві зауваження до оформлення літератури.

Студент, який одержав негативну оцінку при захисті магістерської роботи, відраховується з правом повторного захисту. Державна екзаменаційна комісія, яка відповідає профілю підготовки в даному вузі, встановлює, чи зможе студент після доопрацювання подати до повторного захисту ту саму роботу, чи повинен розробити нову тему.

Державна екзаменаційна комісія може прийняти рішення про рекомендацію магістранта до вступу в аспірантуру.

Державна екзаменаційна комісія може рекомендувати найбільш вагомі результати магістерських робіт до публікації у збірниках наукових праць молодих учених, збірниках наукових праць, вісниках, журналах, інших наукових виданнях, а також рекомендувати для застосування в лекційних курсах та на семінарсько-практичних заняттях з педагогічних дисциплін.

Захищені магістерські роботи зберігаються 3 роки на кафедрі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]