Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
83.9 Кб
Скачать

Форматування малюнків

Будь-який рисунок поміщають у кадр-рамку, розміри якої мають бути сумірними з розмірами сторінки або її частини, виділеної користувачем для рисунка.

Для збільшення або зменшення розміру будь-якого рисунка необхідно виділити його кадр із маркерами, встановити покажчик миші, що має вигляд ↕ або ↔ , на один із маркерів. Далі натиснути на ліву клавішу миші і «відбуксирувати» зображення в потрібному напрямку до отримання його бажаного розміру, а потім відпустити клавішу миші. Виділяють кадр клацанням мишею на межі поля рисунка. Скасувати виділення можна клацанням мишею на порожньому полі екрана. Клацання мишею на полі рисунка активізує курсор з двох сторонньою стрілкою, «буксируючи» який можна переміщувати рисунок як у межах сторінки, так і між сторінками.

Для обрамлення рисунка слугує команда Формат  Границі та заливка.

Навіть при нормальному розміщенні рисунка його положення на сторінці залишається непостійним, тому що він починає «плавати» по тексту під час його редагування.

Налаштування формату рисунка дає змогу вирішити всі проблеми, пов'язані з його розміщенням у документі. Його виконують командою Формат  Малюнок, яка викликає на екран однойменне вікно з шістьма вкладками (див. мал. 10.).

У цьому вікні можна встановити висоту і ширину рисунка, задати засіб його обтікання, вибрати варіант розміщення рисунка на сторінці та задати низку інших параметрів.

У вкладці «Кольори та лінії» визначають колір заливання фону зображення, колір, товщину і тип ліній його рамки. За допомогою параметра «Нема лінії» поля «Колір» знімають (знебарвлюють) рамку рисунка.

Вкладка «Розмір» дає змогу вибрати або встановити висоту та ширину рисунка, а вкладка «Положення» - варіанти його розміщення на сторінці.

У вкладці «Малюнок» (мал. 10.) рисунок обрізують, встановлюють колір, яскравість та контрастність його зображення.

Вкладка «Надпись» використ. для доповнення рисунка написами, текстом і формулами. При цьому допускається зміна параметрів шрифту всіма доступними засобами.

Отже, форматування дає змогу не тільки вставити рисунок у текст із відповідним оформленням, але й жорстко зв'язати його з елементами тексту.

Вставлення в текст документа графічних об'єктів

Послідовність вставлення в текст графічних об'єктів залежить від їх характеру та середовища створення. Найпростіше у word-тексти вставляти діалогові вікна. Для цього необхідно:

• викликати на екран монітора потрібне діалогове вікно, наприклад «Сортування», і натисненням на клавіші <Alt + PrtScr> занести його в буфер обміну Clipboard;

• активізувати текстовий файл. Командою Правка  Вставить уставити графічний об'єкт із буфера на позицію курсору;

• виділити межу-кадр уставленого вікна, задати його розміри та розмістити в центрі.

Таке вставлення робить положення вікна в тексті фіксованим, тому що воно вважається в системі окремим символом.

Послідовність вставляння у word - текст панелей інструментів, кнопок-піктограм та інших графічних об'єктів різних вікон трохи інша:

  • натисненням на клавіші <Alt + PrtScr> або <PrtScr> у буфері обміну Clipboard запам'ятовується зображення вибраного вікна, наприклад вікна Word, Excel, Access тощо;

  • вікна вставляють у word-текст, починаючи з позиції курсору;

  • виділяють кадр вікна, і на екран автоматично викликається спеціальна панель інструментів «Настройка изображения».

  • клацанням лівою клавішею миші на кнопці («Обрізка») зазначеної панелі активізується покажчик миші . За його допомогою виділяють потрібний графічний об'єкт «буксируванням» усіх меж кадру;

  • сформований таким чином графічний об'єкт можна обрамити, використовуючи кнопку «Зовнішні межі».

Аналогічно у word - текст можна вставляти й об'єкти, сформовані безпосередньо в додатках до Windows (наприклад, діаграми, таблиці, фрагменти баз даних, рисунки тощо). Будь-який із таких об'єктів спочатку виділяють і, послуговуючись командою Копіювати (Вирізати), заносять у буфер обміну. Потім командою Правка  Спеціальна вставка його вводять у текст. Зазвичай графічні об'єкти вставляють у текст командою Правка  Вставить. При цьому формат і положення будь-якого об'єкта задаються засобами вікна «Формат малюнка».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]