Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП astestatsiya_robochogo_mistsya.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
45.93 Кб
Скачать

Практична робота №5

Тема: «Атестація робочого місця»

Мета: провести атестацію умов праці робітника, який виконує роботу в заданому приміщенні.

Завдання:

Робоче приміщення – податкова інспекція;

Робоче місце – інспектор

Постійне робоче місце – місце, на якому робітник знаходиться більшу частину свого робочого часу (більше 50% чи більше 2 годин безперервно); при роботі в різних пунктах – уся робоча зона.

Податковий інспектор – має постійне робоче місце, тому що він знаходиться більше 2 годин на своєму робочому місці.

Легка фізична робота (категорія I) - робота з витратою 120 ккал/год - категорія Iа (робота сидячи без фізичної напруги); робота з витратою 120-150 ккал/год - категорія Iб (робота сидячи, стоячи чи пов’язана з ходьбою, що супроводжується деякою фізичною напругою).

Робоче місце інспектора відноситься до категорії 1а тому, що він працює практично весь час сидячи за робочим місцем, без фізичної напруги.

1. Шкідливі хімічні речовини.

Згідно ГОСТ 12.1.005-88 «Воздух рабочей зони», визначаємо гранично допустиму концент-рацію (ГДК), клас небезпеки (І-ІІІ) і особливості дії на організм (А, Г).

Для даного приміщення шкідливі такі хімічні речовини:

  • Озон: ГДК − 0,1; фактичне значення − 0,5; клас небезпеки − I; особливості дії на організм − Г; 0,5/0,1=5 − II ступінь шкідливості праці.

  • Целюлоза: ГДК − 2; фактичне значення − 5; клас небезпеки −III; 5/2=2,5 − I ступінь шкідливості праці.

  • Силікатовмісні пили: ГДК – 6; фактичне значення – 4; клас небезпеки −IV; особливості дії на організм – А,Ф; 4/6=0,667- допустимий ступінь шкідливості праці.

  • Деревний пил: ГДК − 6; фактичне значення – 6; клас небезпеки −ІV; особливості дії на організм – А,Ф; 6/6=1 − допустимий ступінь шкідливості праці.

Умовні позначення:

Г - речовини з гостроспрямованим механізмом дії;

А - речовини, здатні викликати алергійні захворювання у виробничих умовах;

Ф - аерозоль переважно фіброгенної дії.

2. Шум

Відповідно до ДСН 3.3.6.037-99 «Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку»

Творча, наукова, конструювання, проектування, програмування, викладання і навчання, робочі місця в проектно-конструкторських бюро, програмістів обчислювальних машин, у лабораторіях теоретичних робіт і обробки даних.

Допустимі рівні звукового тиску для конструкторських бюро 50дБА (ГДК);

Фактичне значення – 52дБА що перевищує норму.

3. Інфразвук

Відповідно до ДСН 3.3.6.037-99 «Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку» визначаємо рівень інфразвуку. На даному робочому місці інфразвук відсутній.

5. Ультразвук

Відповідно до ДСН 3.3.6.037-99 «Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку» визначаємо рівень ультразвуку. Для частоти 20 кГц рівень звукового тиску не повинен перевищувати 100 дБ. На робочому місці рівень ультразвуку становить 40дБ, що не перевищує норму .

6. Електромагнітне випромінювання.

Відповідно НАОП 0.03-3.16-86 гранично допустимі рівні (ГДР) впливу електричних полів частот від 5 МГц до 30 МГц №4131-86 напруженість ЕМП по електричній складовій не повинна перевищувати 20 В/м. Фактичне значення 15/3, що перевищує норму за частотою у 5 разів і відповідає ІІ ступеню шкідливості, але напруженість 34/5 перевищує норму у 6,8 разів і відповідає ІІІ − ступеню небезпеки.

7. Електростатичне поле.

Гранично допустима напруженість ЕП на робочому місці визначається документом: НАОП 0.03-3.05-77 Санітарно-гігієнічні норми допустимої напруженості електростатичного поля №1742-77. Ступінь впливу ЕП на організм залежить від напруженості ЕП і часу перебування в ньому людини.

Гранично допустима напруженість ЕП на робочому місці обслуговуючого персоналу не повинна перевищувати:

при впливі до 1 год - 60 кВ/м

при впливі від 1 год до 9 год

де t - час (від 1 до 9 годин), на протязі якого робітник може знаходитись під впливом електростатичного поля.

Едоп=21,2 < Еф=24(кВ/м) – І ступінь небезпеки.