Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
46-68_pravo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
101.38 Кб
Скачать
  1. Розкрийте поняття робочого часу та назвіть його види.

Час виконання працівником своїх трудових обов’язків згідно з діючим законодавством про працю, правилами внутрішнього трудового розпорядку і колективним трудовим договором вважається робочим часом.

Законом встановлено такі види робочого часу:

  • Нормальна тривалість робочого часу встановлена не більше 40 годин на тиждень згідно ст. 50 Кодексу законів про працю України.

  • Скорочена тривалість робочого часу встановлюється для деяких категорій працівників. Це неповнолітні віком від 16 до 18 років, яким дозволяється працювати не більше 36 годин на тиждень.

  • Неповний робочий час встановлюється за погодженням між власником і працівником під час укладання трудового договору або в процесі роботи. Неповний робочий час означає, що працівник працює менше нормальної тривалості робочого тижня.

  • Нормований робочий час

  • Ненормований робочий час встановлюється для окремих категорій працівників, до яких належать управлінський персонал, працівники правоохоронних органів та інші. Такі категорії працівників повинні бути визначені колективним договором.

  • Надурочний робочий час – це робочий час понад нормальний робочий день або тиждень.

  1. Розкрийте поняття системи права і системи законодавства.

Система права – це об’єктивно зумовлена внутрішня організація права певного суспільства, що полягає в єдності і погодженості усіх юридичних норм та їх розподіл за галузями та інститутами.

Система законодавства - це система певним чином упорядкованих нормативно-правових актів. Система права і система законодавства співвідносяться як зміст і форма. Структура системи законодавства зумовлена структурою системи права і являє собою внутрішню організацію нормативно-правових актів, яка виражається у їх єдності й погодженості, а також у розподілі за галузями та інститутами права.

  1. Розкрийте поняття судимості.

Судимість є правовим наслідком засудження особи вироком суду до кримінального покарання. За своїм змістом вона виражається в такому стані особи, який пов'язаний з певними цивільно-правови ми і кримінально-правовими обмеженнями. Саме тому в літературі судимість часто визначають як негативний правовий статус особи. Судимість, і в цьому її важливе соціальне призначення, має своєю метою попередження вчинення нових злочинів як особою, що має судимість, так й іншими особами. Підставою судимості є наявність обвинувального вироку суду, який набрав законної сили і яким особа засуджується до певного покарання. Відповідно до ч.І ст.88 КК особа визнається такою, що має судимість, з дня набрання законної сили обвинувальним вироком і до погашення або зняття судимості. Отже, судимість поширюється на: 1) строк відбування покарання; 2) і, крім того, у випадках, передбачених законом, на певний строк після відбуття покарання.

  1. Розкрийте поняття та види відповідальність в трудовому праві.

Відповідальність за трудовим правом - окремий вид юридичної відповідальності, що полягає у передбаченому нормами трудового права обов'язку працівника відповідати за вчинене трудове правопорушення і понести відповідні санкції.

Трудове право передбачає два види відповідальності: дисциплінарну і матеріальну. Дисциплінарна відповідальність - один з видів юридичної відповідальності. Вона полягає в обов'язку працівника відповідати перед власником або уповноваженим ним органом за скоєний дисциплінарний проступок і понести дисциплінарні стягнення, передбачені нормами трудового права. Розрізняють два види дисциплінарної відповідальності: загальну і спеціальну. Матеріальна відповідальність як один з видів юридичної відповідальності полягає в обов'язку однієї сторони трудового договору - працівника або роботодавця відшкодувати іншій стороні шкоду, заподіяну внаслідок винного, протиправного невиконання або неналежного виконання трудових обов'язків у встановленому законом розмірі та порядку. Трудове законодавство передбачає два види матеріальної відповідальності працівників: обмежену і повну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]