Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальні питання (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
378.88 Кб
Скачать

13. Вкажіть рік вступу на англійський престол династії Стюартів.

Стюарти — династія королів Шотландії (в 1371—1651, 1660—1707 рр.), Англії (в 1603—1649, 1660—1694, 1702—1707 рр.), Ірландії (в 1603—1649, 1660—1694, 1702—1714 рр.) та Великобританії (в 1707—1714 рр.).

Дочка Якова V, Марія Стюарт, претендувала на англійський трон, будучи правнучкою Генріха VII. ЇЇ син, Яків VI, із закінченням династії Тюдорів в 1603р. став королем Англії під ім'ям Яків Iоб'єднавши таким чином англійський і шотландський трон, хоча офіційно це відбулося у 1707році. Дім Стюартів закінчив своє існування в 1807 р. зі смертю внука Якова II, кардинала Генріха Бенедикта.

14. Вкажіть назву послідовників вчення Жана Кальвіна у Франції

Засновник пуританства Жан Кальвін (1509—1564), який, систематизувавши вчення Лютера, запровадив нову форму церковної організації, а проголошену його попередником свободу совісті звів до рівня свободи від католицизму. Послідовники Кальвіна у Франції — гугеноти — виступили як опозиція королю й католицькій церкві. Розпочалися релігійні війни, під час яких народжувалася політична ідеологія кальвіністів — монархомахів. Виходячи з ідеї народного суверенітету і договірного походження влади, вони обґрунтували право на опір народів тиранам, право міських магістратів на відсіч монарху-тирану. 

15. Виберіть подію, що відбулася в 1517 р.:

Реформація  - християнський церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення у країнах Західної та Центральної Європи в 16 столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел Християнства, який набув форми релігійної боротьби проти Католицької церкви і папської влади.

Реформацію пов'язують з іменами Мартіна Лютера, Жана Кальвіна та Ульріха Цвінглі — та відповідно називають протестанською, лютеранською або євангелічною.

Безпосереднім початком Реформації вважається розповсюдження Лютером персональних листів-звернень, в яких доводилося, що Спасіння та Божа милість досягаються завдякиВірі, а не сповіді в гріхах. Загальним суспільним поштовхом стала публікація латинською 25 жовтня 1517 року у місті Віттенберзі заклику до теологічної дискусії у вигляді 95 тез, в яких йшлося про гріх та кару, і особливо критикувалась торгівля індульгенціями.

16. Вкажіть рік укладення Аугсбурзького релігійного миру.

Аугсбурзький релігійний мир — 25 вересня 1555р. у Рейхстагу (у Аугсбурзі) між протестантськими князями Німеччини і імператором Карлом V Габсбургом було підписано релігійний мир, і тим самим, завершено ряд воєн між католиками і протестантами.

За умовами миру встановлювалась незалежність німецьких князів в релігійних питаннях, а також затверджено за ними право визначати релігію своїх підданих. Лютеранство, поряд з католицизмом, визнавалось офіційним віросповіданням. Мир по суті давав німецьким князям право проводити незалежну зовнішню політику.

17. Визначте особу котрій належать слова: «На цьому стою і не можу інакше»

У грудні 1520 р ., після того як папська булла набрала сили і почалося спалення книг Лютера, він відповів публічним символічним актом спалення одного з примірників булли, а також книги, що містила основи канонічного права. Смілива позиція Лютера, що продемонструвала, що владу папи не безмежна, принесла йому величезну популярність у Німеччині. Він став національним героєм. Безліч друкарень друкували твори Лютера, зробивши реформаційні ідеї надбанням широких мас. У квітні 1521 р . на рейхстазі у Вормсі нова спроба змусити Лютера відректися від своїх поглядів у присутності імператора Карла V закінчилася провалом. Тут пролунали знамениті слова Мартіна Лютера: «На цьому стою і не можу інакше». На вимогу імператора на рейхстазі був прийнятий Вормський едикт, який наказував переслідувати на всій території імперії поборників нової єресі. На шляху з Вормса за наказом курфюрста Фрідріха Мудрого Лютер був викрадений і поміщений в безпечне місце - замок Вартбург, де він завершив переклад Святого писання на німецьку мову - роботу, яка зіграла величезну роль у розвитку німецької національної культури.