Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖЕРЕЛО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
106.5 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

кафедра соціології

Групова робота

з дисципліни "Організація роботи соціологічної служби"

Виконали:

студенти гр.. 3118-1

IV курсу

Генчева К., Горбачов А.,

Ломінська Д., Свириденко К., Шевелєва О.

Запоріжжя

2011

Обґрунтування доцільності створення соціологічної служби в Запорізькому регіоні, аналіз конкурентного середовища.

З кожним роком попит на послуги соціологів в Україні збільшується. Країна все більше прагне бути європейською державою, в зв’язку з цим з’являться потреби в нових технологіях. Політичне життя в Україні є доволі активним, і тому хліб для соціологів завжди знайдеться.

Якщо відійти від політичних аспектів, то й в інших сферах суспільного життя держави, є потреба у послугах соціологічних служб. Це такі сфери як економіка, а саме малий і середній бізнес, соціально важливі для населення питання тощо. Так як соціологічну службу планується створити саме в Запорізькому регіоні, то можна розглянути його перспективи.

Як в місті, так і в регіоні є доволі розвиненим середній бізнес, який потребує постійного розвитку. Це є одним з завдань соціологічної служби, а саме - провести вивчення ринку, аналіз, прогнозування - тобто все те, що давало змогу приватним підприємцям впевнено йти вперед.

Запорізький регіон також має потужну індустріальну інфраструктуру. Саме в ньому знаходиться велика кількість найважливіших промислових об’єктів країни, які потребують певних соціологічних послуг. До цих послуг можна віднести аналіз праці, ринку збуту, ефективності промислових об’єктів. Це також підтверджує доцільність заснування соціологічної служби в Запоріжжі.

Також треба згадати про конкуренцію на ринку соціологічних послуг. В Запоріжжі існують декілька соціологічних організацій, що надають послуги проведення соціологічних досліджень. Серед них: «Центр незалежних соціологічних досліджень», Бердянський центр Наукових досліджень, Соціологічний центр «ІнтерПоліс», Південноукраїнський гуманітарний округ, Центр науково-прикладних досліджень "СОЦІО". Основні напрямки праці цих центрів складають консалтингові послуги, соціально-політичні дослідження, моніторинг, частково маркетингові дослідження тощо. Треба зазначити, що в країні існують декілька великих соціологічних організацій, які охоплюють всі регіони країни і мають велику конкурентну перевагу. Це такі організації як Київський міжнародний інститут соціології, Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка, Соціологічний факультет Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Головний козир служби полягає у тому, що вона створюється саме для роботи на базі Запоріжжя та Запорізької області, таким чином дослідження будуть направлені саме на акцентування уваги адміністрації міста на соціальні, політичні, економічні та інші проблеми регіону.

Таким чином, існують великі перспективи у відкритті та розвитку соціологічної служби в Запоріжжі.

Назва, місія, мета та завдання соціологічної служби

Центр соціологічних досліджень «Джерело»

Місія

Забезпечення клієнта ясною, достовірною та повною інформацією, необхідної для прийняття своєчасних і правильних рішень.

Цілі та задачі:

  • Дослідження різних сторін суспільного життя Запоріжжя для отримання інформації про тенденції та проблеми розвитку сучасного суспільства

  • Сприяння у становленні сприятливого підприємницького середовища, розвитку приватного підприємництва в Запоріжжі

  • Проведення соціологічних досліджень та маркетингових опитувань з метою вивчення думок, переваг і поглядів запорізького суспільства та окремих груп

  • Сприяння у популяризації соціології як науки; розвитку актуальних соціальних досліджень, формуванні професійного соціологічного співтовариства нового покоління, здатного досліджувати складні соціальні процеси

  • Формування банку емпіричних даних і соціологічного архіву за результатами проведених соціологічних досліджень