Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка (трудове).doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….2

1.Організаційно-підготовчий етап проектування…………………………...3

1.1.Історія виникнення та розвитку виробу………………………………….3

1.2.Обгрунтування вибору об’єкта…………………………………………...4

1.3.Аналіз моделей-анадогів…………………………………………………..4

2.Конструкторський етап проектування……………………………………..7

2.1.Вибір матеріалів…………………………………………………………...7

2.2.Розробка технологічної послідовності…………………………………...7

2.3.Економічне дослідження………………………………………………….8

2.4.Маркетингове дослідження………………………………………………9

3. Технологічний етап проектування………………………………………..11

4.Заключний етап………………………………………………………………12

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….13

СПИСКИ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………14

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….15

ВСТУП

Творче ставлення до праці – важлива риса сучасної людини. Можна навчитись чітко та правильно відтворювати художні вироби, бездоганно виконувати оздоблення, але набагато складніше опанувати мистецтво, розвинути смак, одним словом перейти від ремесла до творчості.

На уроках обслуговуючої праці учні відчувають себе не просто виконавцями роботи, а її творцями.

Ми не просто виконуємо роботу, запропоновану вчителем, а ставимо перед собою завдання, які збуджують творчу думку, розвивають технічне мислення і конструкторські здібності.

Наша праця є цікавою і ми одержуємо задоволення не лише від результату, а й від самого трудового процесу. Усі наші задуми втілюються у творчих проектах, що дає змогу самостійно обрати об’ єкт праці, уявити його, відобразити у вигляді ескізу, розробити його конструкцію,технологію виконання та виготовити виріб.

Процес розробки та виконання проектів стимулює активність і самостійність, допомагає засвоювати необхідну інформацію, вдосконалювати здобуті знання і вміння, аналізувати, контролювати та оцінювати результати власної діяльності.

1.Організаційно-підготовчий етап проектування

1.1.Історія виникнення та розвитку вишивки ізониткою

Нитяна графіка, як вид декоративно-прикладного мистецтва, вперше з'явилася в Англії в XVII столітті. Англійські ткачі придумали особливий спосіб переплетення ниток. Вони забивали в дощечки цвяхи і в певній послідовності натягували на них нитки. В результаті виходили ажурні мереживні вироби, які використовувалися для прикраси житла. (Виникла версія, що ці роботи були свого роду ескізами для візерунків на тканині).

Сучасні витратні матеріали дозволяють отримувати дуже ефектні вироби. Поряд з оригінальною технікою виконання нитяною графіки, існує інший напрямок ниткового дизайну - вишивка на картоні (изонить) тими ж прийомами (прийом заповнення кута та кола).

Інтерес до нитяною графіку то з'являвся, то зникав. Один з піків популярності був наприкінці ХIХ століття. Видавалися книги по рукоділлю, в яких описувався незвичайний спосіб вишивки на папері, простий і легкий, доступний дітям. У роботі використовувалися перфоровані карти (готові шаблони) і прийом заповнення кута, стібки «хрест», «стебельчатий» (для вишивання кривих). Використовуючи мінімум коштів, будь-яка людина (а головне діти) змогла би виготовити химерні сувеніри до свят.

Зараз цим мистецтвом займаються в багатьох країнах світу (Англія, США, Данія, Австралія та ін.) Аналізуючи доступну інформацію в Інтернеті на термін «embroidery on paper» (було 84320 посилань), вдалося дізнатися, що з цього виду рукоділля видається безліч книг (ціна від 20 $ до 50 $) у вигляді покрокових (step-by-step) інструкцій та альбомів ідей, в яких скрізь використовується тільки репродуктивний метод роботи.

Найбільш часто видаються і переказуються на різні мови книги Еріки Фортгенс (Erica Fortgens). Вона має свою торгову марку і випускає весь спектр матеріалів та інструментів для вишивки на папері: підкладковий килимок, трьох видів (по товщині) прокаливателі точок, фотокопії малюнків, мідні багаторазові шаблони малюнків і різну папір. У своїх роботах Еріка Фортгенс використовує додатково аплікацію елементів орігамі, бісер і метод «мокрого карбування» на папері, пропонуючи ідеї з виготовлення листівок, закладок і рамок для фотографій.

В Америці з нитковим дизайном знайомлять учнів у деяких школах. Ряд оригінальних робіт можна побачити в музеях. Картини можна купити в магазинах, як в готовому вигляді, так і у вигляді наборів типу "зроби сам". У Швейцарії, наприклад, можна купити витончені листівки (виконані на щільному папері шовковими нитками) на благодійних розпродажах при монастирях.

У нашій країні інформація про ізонитку є в невеликій кількості, в основному ознайомчого характеру: окремі публікації в журналах «Школа і виробництво», в 1995 році вийшла книга мінського професора Г.А. Браницького «Картини з кольорових ниток і цвяхів» і книга Нагібін М.І. «Чудеса з тканини своїми руками» (Ярославль, «Академія розвитку», 1997 р.), де був один розділ про ізонитку.

1.2.Обгрунтування вибору об’єкта

Bишивка ізониткою є одним із найбільш  поширених і доступних  видів  народної художньої творчості. Процес виконання вишивок ізониткою захоплюючий, а різноманітність рослинних орнаментів просто вражаюча.

Сьогодні є великий асортимент вишивок ізониткою. Існують вишивки із зображенням різноманітних рослин, тварин. Вишивки ізониткою на сьогоднішній день є надзвичайно популярними і стали невід’ємним атрибутом будь-якого інтер’єру. Мрією кожної дівчини є неповторна картина, вишита ізониткою, яка би відрізнялася від інших і була ексклюзивною. Усе це вказує на актуальність вибору теми проекту.