Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Розділ 3.

36. Що є ідеєю всієї давньогрецької пол. та прав. теорії і практики? Відповідь : Свобода.

37. Що було фундаментальною цінністю всієї давньогрец. пол. практики? Відповідь : свобода.

38. Що означає термін «політика» в давньогрец. пол. практиці?

Відповідь : означає організацію життя полісу (міста-держави) та його повноправних громадян.

39. Що в давньогрец. пол. теорії виступає як норма пол.справедливості…? Відповідь : закон.

40. Як трактувався закон в давньогрец. пол. традиції? Відповідь : як справжній виразник свободи і спеціального феномену полісного життя — розумної норми політичної справедливості, адекватного правила взаємовідносин вільних і рівних людей, спрямованого на забезпечення інтересів полісу та всіх його членів.

41. В чому полягає особливо вел. цінність античної давньогрец. пол. думки? Відповідь : у тому, що вона оформилася і розвивалася, як ідеологія вільних людей.

42. На що у давньогрец. Правовій традиції опирається закон? Відповідь : на божественну справедливість і необхідний порядок природи, тобто, по суті, природниче право.

43. За Гесіодом, боги виступають носіями …..На яких основах базується правління Зевса?

Відповідь : На основах справедливості, законності і суспільного добробуту.

44. В Гесіода вперше зустрічається зародження 2 понять, які проходять через всю давньогрец. пол. думку. Які саме? Відповідь : 1.поняття про право по природі, або природне право (фєсеї), 2.поняття про право, встановлене людьми (номо).

45. До якого періоду відноситься творчість так званих «7 мудреців»? Відповідь : до кін. VII — поч. VI ст. до н.е.

46. Кому приписують авторство максими «Не роби сам того, що ти засуджуєш в інших»? Відповідь : Фалесу.

47. Що, за законом виданим Солоном, чекає громад., який підчас смути…..? Відповідь : той піддається безчестю і позбавляється громадянських прав.

48. Як розумів сутність демократії Солон, знаменитий афінський держ. діяч? Відповідь : Це відповідальність всіх громадян за стан справ у державі.

49. Що, перш за все, потребує держава, на думку Солона? Відповідь : законного порядку.

50. Хто, за словами Геродота, був «найбільшим еллінським мудрецем»? Відповідь : Піфагор.

51. В якій цифрі і чому виражена справедливість на думку Піфагора? Відповідь : у цифрі чотири, оскільки чотири — це перший квадрат (результат множення цифри два на саму себе).

52. В чому полягає ціль виховання й управління за твердженням Піфагора? Відповідь : в упорядкуванні індивідуальних і спільних справ, в гармонізації людських відносин, оскільки порядок і симетрія прекрасні і корисні, безпорядок й асиметрія жахливі і шкідливі.

53. Якими, на думку Піфагора, повинні бути правителі? Відповідь : знаючими й гуманними.

54. Що піфагорійці вважали найбільшим злом? Відповідь : анархію (безвладдя), вони відзначали, що людина, за своєю природою, не може обійтися без керівництва, начальства і належного виховання.

55. В чому полягає значення творчого доробку софістів? Відповідь : в тому, що вони раціоналізували погляди на природу, суспільство, державу, політику, право, мораль, форми та норми людського спілкування, місце та роль людини у світі.

56. Який основоположний принцип софізму як античного просвітницького руху? Відповідь : Оголошення людини мірою всіх речей.

57. Хто перший серед софістів протиставив природне і позитивне право? Відповідь : Гіппій.

58. Що є 1 з найбільших досягнень людської культури, на думку софіста Горгія? Відповідь : є писані закони, які він називає охоронцями справедливості.

59. Хто стверджував «По природі ми всі у всіх відношеннях рівні»? Відповідь : Антіфонт.

60. Хто стверджував «Держава, накресливши закони, відповідно до них заставляє і правити і підкорятися….? Відповідь : Протагор.

61. Кому належить твердження «народ повинен боротися за закони..? Відповідь : Геракліту.

62. Кому належить дане твердження « Всі людські закони виходять від єдиного божественного, який простягає свою владу на все…»? Відповідь : Геракліту.

63. В чому суть діалектики Геракліта? Відповідь : мистецтво сперечатись, міркувати. Власне з Геракліта можна починати відлік боротьби ідей демократії (Солон) та протилежних їй ідей, започаткованих Гераклітом.

64. В поглядах якого мислителя вперше знаходить закріплення ідея, що поліси є….? Відповідь : Демокріта.

65. Що на думку Демокріта є найважливішою ознакою упорядкованої держави (полісу)? Відповідь : Однодумство і морально-соціальна солідарність вільних членів полісу.

66. Що повинні, на думку Демокріта, забезпечувати закони? Відповідь : належне життя людей у полісі.

67. В результаті чого на думку Демокріта утв.поліс та закони? Відповідь : Поліс — це "спільна справа" всіх його вільних членів. Держава уособлює собою "спільну справу" своїх громадян і служить її опорою. Інтереси цієї "спільної справи" і турбота про неї визначають сутність і межі прав та обов'язків громадян.

68. Кому належить твердження «держ.справи необхідно вважати більш важливішими, ніж всі інші….? Відповідь : Демокріту.

69. З чим Сократ пов’язує саму можливість пол. свободи? Відповідь : з пануванням розумних і справедливих законів.

70. Що мають на меті неписані божі закони…. (Сократ)? Відповідь : одну і ту ж справедливість, яка не просто є критерієм законності, але, по суті, тотожна з нею.

71. Хто першим в історії європейської політичної та правової думки сформулював концепцію договірних відносин між державою і її членами.? Відповідь : Сократ.

72. Який принцип використовував Сократ як базисний критерій при класифікації…? Відповідь : принцип законності.

73. В чому полягають право і справедливість на думку Платона? Відповідь : у тому, щоб кожен мав і робив своє так, щоб ніхто не мав чужого і не позбавлявся свого".

74. Назвіть 5 типів держ.устрою за Платоном від найкращого до найгіршого? Відповідь : 1. аристократичний державний устрій. Цей кращий, за Платоном. 2. тімократія, така держава буде вічно воювати. 3. олігархії, коли владу мають тільки багаті, бідняки не беруть участі в правлінні. 4. демократія, перероджується у своє продовження і протилежність — 5. тиранію. Надмірна свобода перетворюється у надмірне рабство (найгірший).

75. Який найгірший вид держ.устрою, за Платоном? Відповідь : Тиранія, де панує беззаконня.

76. Кому належить твердження « Я бачу близьку загибель тієї держави, де закон не має сили…? Відповідь : Платону.

77. В якій праці дана найбільш повна і грунтовна у світовій політичній літературі критика тиранії? Відповідь : Критика тиранії, яка міститься в VIII книзі платонівської "Держави".

78. Що це таке держава за Аристотелем? Відповідь : Держава — це достатня для самостійного існування сукупність громадян, вища форма спілкування, в якій і завдяки якій всі інші форми людського спілкування досягають своєї мети і завершення.

79. В чому полягає мистецтво законодавця за Аристотелем? Відповідь : в умілому та адекватному відображенні в законах своєрідності даного державного ладу і стабілізації, таким чином, існуючої системи відносин.

80. Хто є громадянином держави, за концепцією Аристотеля? Відповідь : той, хто може брати участь у законорадчій (законодавчій) та судовій владі даної держави.

81. Що є критерієм поділу на правильні і неправильні форми держави за Аристотелем? Відповідь : у правильних формах правителі мають на меті загальне благо, в неправильних — тільки своє особисте благо.

82. Які види справедливості розрізняє Аристотель? Відповідь : розподіляюча та зрівнююча.

83. В творчості якого античного мислителя прояв.поч.форми емпірико-наук…? Відповідь :

84. Що за Аристотелем, служить критерієм справедливості? Відповідь : право.

85. Кому належить твердження «Хто вимагає щоб закон владарював, вимагає, видається, того, щоб владарювали тільки божество і розум, а …? Відповідь : Аристотель.

86. Що таке свобода людини згідно Епікура? Відповідь : це, її відповідальність за розумний вибір свого способу життя.

87. Хто з мислителів стверджував що свобода людини це, її відповідальність за розумний вибір свого способу життя. Відповідь : Епікур.

88. В чому полягає головна мета держ.влади за Епікуром? Відповідь : у забезпеченні взаємної безпеки людей, подоланні їхнього взаємного страху, ненанесенні ними шкоди один одному.

89. За твердженням Епікура розсудливість – основа всіх чеснот. Яких саме? Відповідь : розум, мораль і справедливість.

90. Що лежить в основі людського співжиття, на думку стоїків? Відповідь : природний потяг людей до собі подібних, їхній природний зв'язок між собою.

91.Чим характеризується демократія за Полібієм? Відповідь : тим що вирішальна сила належить рішенням більшості народу, панує підпорядкування законові та традиційна пошана до богів, батьків і старших.

92. Назвіть основні форми держави в порядку їх природного виникнення і зміни в рамках їх повного циклу (Полібій)? Відповідь : 1.царство (царська влада), 2.тиранія, 3.аристократія, 4.олігархія, 5.демократія, 6.охлократія.

93. В творчості якого ант.мислителя проявляється поч.форми історико-політичного вивчення держави і права? Відповідь :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]