Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Розділ 5.

116. Які твори складають «Новий завіт Господа нашого Ісуса Христа»? Відповідь : 27 творів, які було канонізовано : чотири євангелія (від Матвея, від Марка, від Луки і від Іоанна), Діяння святих апостолів, 21 послання апостолів та Об'явлення Іоанна Богослова ("Апокаліпсис").

117. В чому полягає кардинальний переворот, який зробило християнство…? Відповідь : полягає у тому, що праця почала розглядатися, як неодмінна якість нової людини, що випливає з божественної правди і закону свободи.

118. Назвіть головні правові ідеї раннього християнства? Відповідь : християнство проголосило принцип рівності людей, незалежно від їхніх національності, статі, майнового та політичного становища. "Нема юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої — бо всі ви один у Христі Ісусі", і означає, перш за все, рівність людей перед богом.

119. Наслідком чого є за Августом всі соціальні, держ і правові установи і положення? Відповідь : наслідком гріховності людини.

120. Як розуміє поняття «зло» Августин і які види зла він виділяє? Відповідь : "Злом називається і те, що людина робить, і те, що вона терпить. Перше — це гріх, друге — покарання... Людина вчиняє зло, яке хоче, і терпить зло, якого не хоче".

121. Яка різниця між проступниками і злочинцями, за Августином? Відповідь : "коли непоборна пристрасть псує душу і тіло — це проступок; коли вона діє на шкоду іншому — це злочин".

122. В чому олягає справедливе покарання, за Августином? Відповідь : полягає у тому, що людина втрачає те, чим вона не захотіла добре користуватися... той, хто не захотів поступати правильно, коли міг, втрачає цю можливість, коли захоче поступати правильно.

123. Як Августин характеризує державу, в якій ігнорується право? Відповідь : держава, що загинула.

124. Що робить можливим організоване суспільне життя людей, на думку Томи Аквінського? Відповідь : той факт, що людина, на відміну від тварини, керується не інстинктом, а розумом.

125. Які види людських спільностей розрізняє Тома Аквінський? Відповідь : 1. спільність людей в державі, 2.спільність віруючих у церкві.

126. Що, на думку Томи Аквінського, є основою прогресу інтелектуального, духовного, суспільного? Відповідь : розсудливість та розум.

127. Що на думку Томи Аквінського необхідно людям для того, щоб спільно жити і працювати? Відповідь : необхідний авторитет, який би скеровував кожного члена суспільства на досягнення спільного блага, тобто влада.

128. В чому полягає мета і виправдання держави згідно з вченням Томи Аквінського? Відповідь : щоб надати людині належні засоби існування, дати основу для інтелектуального і морального розвитку, який, у свою чергу, повинен надавати державі допомогу в духовному вихованні християнина.

129. Що на думку Томи Аквінського, є первинним джерелом людської влади? Відповідь : є політична спільність людей, народ

130. За якою ознакою Тома Аквінський проводить розмежування між владою політичною і деспотичною? Відповідь : розмежовуючою ознакою є моральний характер правління,

131. Який третій різновид влади виділяє Тома Аквінський і в чому особливості цієї влади? Відповідь : королівську владу — це влада правителя, який опирається не на закони, а на мудрість, причому в цій мудрості правитель знаходить виправдання своїм діям, бачить в ній "свою свободу".

132. Які головні моменти в державній владі виділяє Тома? Відповідь : 1. відношення пануючих до підданих і можливість встановлювати закони; 2. набуття влади; 3. користування нею.

133. Яких моментів держ влади на думку Томи Аквінського не стосується твердження про божественний характер влади і чому? Відповідь : 1. набуття влади, 2. користування нею, оскільки як набуття, так і користування владою може виявитися таким, що суперечить божій волі.

134. Які види законів виділяє Тома, їх призначення і суть? Відповідь

1) Вічний закон являє собою загальний закон світового порядку, виражаючи божественний розум і якості верховного загальносвітового спрямовуючого начала, абсолютного правила і принципу, який керує загальним зв'язком явищ і світобудови і забезпечує їхній цілеспрямований розвиток.

2) Сенс природного закону для людини полягає у тому, що людина за самою своєю природою наділена здатністю розрізняти добро і зло, причетна до добра і схильна до дій і вчинків вільної волі, спрямованої на здійснення добра, як мети.

3) Людський закон, у трактуванні Томи Аквінського, — це позитивний закон, наділений примусовою санкцією проти його порушень. Досконалі і доброчесні люди можуть обходитися і без людського закону, для них достатньо природного, але щоб знешкодити людей зіпсутих, таких, що не піддаються переконанням і настановам, необхідні страх покарання і примус.

4) Під божественним законом розуміється закон, даний людям в божественному одкровенні (у Старому і Новому Заповітах).

135.Що таке закон, на думку Томи Аквінського? Відповідь : певне правило і мірило дій, яким хто-небудь спонукається до дії або утримується від неї.

136. Кому належить визначення « Закон є певне встановлення розуму для спільного блага…? Відповідь : Томи Аквінського.

137. В чому полягає мета людського закону за Томою? Відповідь :  спільне благо людей, тому законом є тільки ті встановлення, які, з одного боку, мають на увазі це спільне благо і виходять з нього, а з другого — регламентують людську поведінку тільки в її зв'язку зі спільним благом.

138. Яким вимогам повинен відповідати позитивний закон, на думку Томи Аквінського? Відповідь :  повинен брати людей такими, якими вони є, з їхніми недоліками і слабкостями, не ставлячи надмірних вимог.

139. Які види несправедливих законів розрізняв Тома Аквінський? Відповідь : 2 види: Перші, які не відповідають вимогам, які ставляться перед законом. До другого належать ті з них, які суперечать божественним законам. Такі закони не тільки не обов'язкові, але й повинні не дотримуватися і не виконуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]