Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Практичне заняття № 11

Тема заняття: Прикладні методики лікувального масажу: колон-масаж, вакумний

масаж. Особливості застосування та техніка прикладних масажних

методик.

Мета заняття: Оволодіти прикладними методиками лікувального масажу при різних захворюваннях.

Наочність: масажний стіл, модель, анатомічний атлас.

Основи коллон-массажа

Загальні зведення Коллон-массаж - це масаж визначених ділянок товстої кишки через передню черевну стінку.

Фізіологічна дія полягає у подразненні рецепторного апарату товстої кишки рухами масажиста. Даний вид впливу можна застосовувати як при атонічному, так і при спастичному колітах. При масажі нормалізуються висцеро-висцеральні взаємини внутрішніх органів. Завдяки цьому відбувається поліпшення загального стану всього організму. Застосування колон-массажу дозволяє, обходити деякі ділянки товстої кишки. Спастичний стан кишечника у багатьох випадках може бути причиною мігрені.

При обмежених запальних процесах можна застосовувати колон-массаж, але при цьому не масажують крапку найбільше близько розташовану до місця запалення. Так, при запаленні сліпої кишки не масажують І точку, при лівосторонньому аднекситі - IV, V точки, при двосторонньому -1, IV, V точки, при холециститі і гепатиті не масажують II точку, при панкреатиті - III точку; При спастичному стані на ділянці селезінкової кривизні масаж починають з III, IV точок, що дає швидкий позитивний результат.

Методичні рекомендації

Вихідне положення пацієнта - лежачи на спині, голова і плечі зручно розташовуються на подушці, руки злегка зігнуті в ліктях долонями вниз, рот напіввідчинений, під колінним суглобом - ватяний валик, стегна розведені.

Вихідне положення масажиста - праворуч від пацієнта.

1. Після прийому їжі масаж можна робити тільки через годину. Під час процедури пацієнт не повинен розмовляти. Це порушує ритм дихання. Необхідно стежити за ритмом дихання пацієнта і координувати по ньому рухи працюючої руки. Якщо пацієнт дихає занадто слабко або занадто часто масажист дає команду : «Вдих, видих».

2. При спастичному стані черепного преса важко пропапьпувати кишечник, у такому випадку необхідно виконувати колон-масаж у ванні на три чверті наповненою теплою водою.

3. Колон-масаж проводиться 2-3 рази на тиждень, а якщо є виражений спазм або атонія проводитися щодня або кілька разів на день.

Показання: хронічний атонічний або спастичний запори, метеоризм, хронічний гастрит; виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки поза стадії загострення, гастрокардіальний, ентеропульмональний, гастропульмональний синдроми, мігрень, гіпертонія, невростенія.

Протипоказання: гострі запальні захворювання грудної, черевної, тазової порожнин, захворювання й ушкодження потребуючого негайного хірургічного втручання, злоякісні і доброякісні пухлини на будь-якій стадії, активний туберкульоз, вагітність, менструація, виразкові й інфекційні коліти.

Техніка виконання

Перед початком процедури необхідно необхідно ретельно пропадьпувати висхідну і спадну ободочну кишки. Для цього масажист кладе руки на передню черевну стінку так, щоб пальці були розташовані поперек товстої кишки. Кисті рук у положенні пронації. У момент видиху руки занурюються в черевну порожнину, а при видиху виходять. При атонічному стані кишечника виконують глибокий масаж, при спастичному - усі рухи виконуються м'яко, не прикладаючи силу. Масажу піддають тільки висхідну і спадну ободочну кишки, у зв'язку з тим, що ці відділи мають короткі брижі. Поперечно-ободочна не масажується тому, що має довгі брижі і багато варіантів розташування. Усі рухи спрямовані по ходу перистальтики - по ходу годинникової стрілки.

Топографія точок

I точка - це місце переходу тонкої кишки в товсту. Точка розташовується праворуч на два поперечно покладених пальці всередину і догори від передньої верхньої вісті підвздошної кістки. її масажують 3 і 4 пальцями лівої руки. У гладких людей ліву можна обтяжувати правою. Під час вдиху пальці лівої руки зрушують шкірну складку у бік таза без особливого тиску, а під час видиху занурюються в черевну порожнину виконуючи безболісний натиск убік правого підребер'я.

II точка - це місце проекції печіночної кривизни, де висхідна кишка переходить у поперечно-ободочну (під 8 ребром праворуч). її масажують 3 і 4 пальцями правої руки.

ПІ точка - це місце переходу поперечно-ободочної кишки в спадну в лівому підребер'ї (дзеркальна II). її масажують лівою рукою. Руки кладуть так, щоб пальці розташовувались паралельно реберній дузі.

IV точка - це місце переходу поперечно-ободочної кишки в сигмоподібну (дзеркальна 1 точці). Масажують правою рукою 3 і 4 пальцями. У гладких - і обтяженням.

V точка - це місце переходу сигмоподібної кишки в пряму. Знаходиться на перетинанні лінії, що з'єднує передні верхні вісті підвздошних кісток із зовнішнім краєм прямого м'яза черева ліворуч. Масажують правою рукою 3 і 4 пальцями, поставленими майже вертикально.

Кожну точку масажують 4-5 хвилин. При відсутності протипоказань і з метою економії часу можна одночасно масувати І і IV, II й ПІ точки.

Вакуумний масаж

Вакуумний масаж може бути проведений в осіб будь-якого віку і статі, у тому числі в дітей до 1 року й ослаблених хворих літнього віку при таких захворюваннях: остеохондроз, гіпертонія І і II (фаза А) ступеня, стенокардія спокою і;напруги, ендокардити, гострі респіраторні захворювання, м'язове стомлення у спортсменів і осіб важкої фізичної праці.

З метою профілактики його проводять 2 рази на рік (навесні і восени) при бронхіальній астмі, хронічній пневмонії, гіпертонії, остеохондрозі.! Період загострення захворювання сеанси повторюють щодня. При поліпшенні стану виконують через день, потім 2 рази на тиждень. Курс лікування -8-10 сеансів.

Протипоказання (відносні): пухлини різної локалізації,, вагітніє гь, легкі форми туберкульозу, декомленсаторні захворювання серця й інших ви утрішніх органів (інфаркт міокарду менш ніж півроку, гіпертонія Н(фаза Б), НІ ступеня), стан після гострого порушення мозкового кровообігу до 5 місяців.

Абсолютні протипоказання: стан лихоманки; гостре психічне порушення; тромбофлебіт; наявність судорожних припадків і епілепсії, запальні захворювання шкіри в зонах масажу; температура тіла вище 38"С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]