Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бонд.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
118.08 Кб
Скачать

Максимальна потужність каналу

Максимальна потужність в каналі обмежується появою нелінійних оптичних ефектів і лазерною безпекою. За ступенем небезпеки випромінювання, що генерується, для обслуговуючого персоналу, лазери поділяються на чотири класи:

  • Клас 1. Лазерні вироби, безпечні для передбачуваних умов експлуатації.

  • Клас 2. Лазерні вироби, що генерують видиме випромінювання в діапазоні довжин хвиль від 400 до 700 нм. Захист очей забезпечується природними реакціями, включаючи рефлекс мигання.

  • Клас 3А. Лазерні вироби, безпечні для спостереження неозброєним оком. Для лазерних виробів, що генерують випромінювання в діапазоні довжин хвиль від 400 до 700 нм, захист забезпечується природними реакціями, включаючи рефлекс мигання. Для інших довжин хвиль небезпека для незахищеного ока не більша, ніж для класу 1. Безпосереднє спостереження пучка, що випускається лазерними виробами класу 3А за допомогою оптичних інструментів (наприклад, бінокль, телескоп, мікроскоп), може бути небезпечним.

  • Клас 3В. Безпосередньо спостереження таких лазерних виробів завжди небезпечне. Видиме розсіяне випромінювання, звичайно безпечне. (Умови безпечно спостереження дифузного віддзеркалення для лазерних виробів класу 3В у видимій області: мінімальна відстань для спостереження між оком і екраном – 13 см, максимальний час спостереження 10 с).

  • Клас 4. Лазерні вироби, що створюють небезпечне розсіяне випромінювання. Вони можуть викликати ураження шкіри, а також створити небезпеку пожежі. При їх використанні потрібно дотримуватись особливої обережності. Ця градація визначена ГОСТ Р 50723-94 Лазерна безпека.

Якщо загальна потужність, включаючи спонтанне випромінювання, задовольняє обмеження на лазери класу 3А, то максимальна потужність в каналів пов’язана з числом працюючих каналів і описується залежністю:

Ця вимога рекомендації ITU-T G.692 повинна виконуватися для систем з підсилювачами і без підсилювачів.

Середня максимальна потужність в індивідуальному каналі ВОСП згідно з рекомендацією G.692 та РД 45.281.2002 не повинна перевищувати +17дБм з числом працюючих каналів не більше 20. З числом працюючих каналів понад 20 потужність в індивідуальних каналах зменшується. Максимальний рівень потужності групового сигналу у спектральному діапазоні 980-1625нм в точці S згідно з рекомендацією G.692 та РД 45.286.2002 може дорівнювати +27 дБм, а в окремих випадках +30 дБм. Потужність випромінювання 0,5-1 Вт може викликати пошкодження не тільки очей, а й значні опіки шкіри.

Нелінійні ефекти у ВОСП можуть накладати жорсткіші обмеження на рівень вихідної потужності, ніж вимоги лазерної безпеки. Фазова самомодуляція і крос-комутація, вимушене розсіяння Бріллюена накладають обмеження на максимальну потужність в каналі при використанні волокон G.652 і G.655, яка не залежить від числа каналів. Фазова крос-комутація вносить обмеження по потужності на багатоканальні системи з малим частотним рознесенням каналів.

Максимальна дозволена вихідна потужність в каналах змінюватиметься також залежно від типу використовуваного коду, числа і довжини прольотів.

Максимальний діапазон зміни потужності каналу визначають три межі рівнів потужності. Мінімальна канальна потужність не залежить від числа каналів, максимальна – залежить. У багатоканальних системах максимальний рівень визначається рівнем лазерної безпеки, в одноканальних – обмежується появою фазової само модуляції. При збільшенні числа каналів канальна потужність зменшується.

Максимальна повна потужність на виході оптичного підсилювача може бути визначена за формулою:

Даний вираз справедливий, якщо в повній потужності домінує потужність сигналу.