Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 1 ЧАСТИНА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

40

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО

УНІВЕТСИТЕТУ

Кафедра товарознавства та експертизи якості товарів

КУРСОВА РОБОТА

з теми: "Товарознавча характеристика туалетного мила, що реалізується в торговій мережі м. Харкова"

Студентка групи ТМ-07

4 курсу факультету торгівлі,

готельно-ресторанного

та туристичного бізнесу Стирська Т. В

Науковий керівник

ст. викладач кафедри товарознавства

та експертизи якості товарів Доманова О. В

Харків – 2010

ЗМІСТ

АНОТАЦІЯ………………………………………………………………………………3

КЛЮЧОВІ СЛОВА, ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ…………………………..4

ВСТУП…………………………………………………………………………………...5

РОЗДІЛ 1 АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ…………………………………..7

1.1. Аналіз ринку мила в Україні…………………………………………………..7

1.2. Споживчі властивості туалетного мила……………………………………......9

1.3. Сировина та технологія виробництва туалетного мила……………………...11

1.3.1. Добавки що покращують споживчі властивості мила……………………16

1.4. Класифікація туалетного мила………………………………………..……….18

1.5. Вимоги до якості, особливості упакування, маркування, зберігання та транспортування туалетного мила……………………………………………..…….…19

1.6.Висновки з огляду літератури, обґрунтування обраного напряму досліджень…………………………………………………………………..................... 23

1.7. Мета та завдання досліджень……………………………………………..…....24

РОЗДІЛ 2 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА……………………………………....25

2.1. Організація, об'єкти, предмети та основні методи дослідження…………….25

2.2. Методики досліджень…………………………………………………………..26

2.2.1. Визначення піноутворюючої здатності мила………………….................26

2.2.2. Визначення масової частки домішок, нерозчинних у воді……………...27

2.2.3. Визначення рН……………………………………………………………...28

2.3. Результати досліджень та їх аналіз…………………………………………….28

ВИСНОВИ………………………………………………………………………………..36

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………………..37

ДодатОК А

ДОДАТОК Б

ДОДАТОК В

АНОТАЦІЯ

Проведена товарознавча характеристика щодо визначення якості туалетного мила з екстрактом алоє за допомогою органолептичних та лабораторних методів.

За органолептичними показниками всі досліджувані зразки відповідають вимогам - ДСТУ 4537:2006. За фізико-хімічними показниками, а саме піноутворююча здатність, стійкість піни, всі п'ять зразків туалетного мила відповідають вимогам - ДСТУ 4537:2006. По результатам визначення рН всі зразки перевищували норму. Також по результатам визначення масової частки домішок чотири зразка відповідають вимогам, а зразок 5 ( Флора Люкс) має відхилення на 0,1%.

АННОТАЦИЯ

Проведена товароведческая характеристика по определению качества туалетного мыла с экстрактом алоэ с помощью органолептических и лабораторных методов. По органолептическим показателям все исследовательные образцы соответсвуют требованиям - ГОСТ 4537:2006. По физико-химическим показателям, а именно пенообразующая способность, устойчивость пены, все пять образцов туалетного мыла отвечали требованиям - ГОСТ 4537:2006. По результатам определения рН все образцы превышали норму. Так же по результатам определения содержания примесей четыри образца соответствуют требованиям, а образец 5 (Флора Люкс) имеет отклонение на 0,1%.

ANNOTATION

An Commodity characteristic for determining the quality of toilet soap with aloe extract, sold the commercial city of Kharkov, with organoleptic and laboratory methods.

For organoleptic characteristics doslidzhuvalni all samples meet the requirements - ISO 4537:2006. For physicochemical parameters, namely blowing ability, foam stability, all five samples of soap meet the requirements - ISO 4537:2006. According to the results of pH determination all samples exceeded the norm. Also on the results of determining the mass fraction of impurities meet four sample and sample 5 (Flora Lux) has declined by 0,1%.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

Туалетне мило, екстракт алоє, якість, споживчі властивості, товарознавча оцінка, органолептичні показники, фізико-хімічні характеристики.

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

ДСТУ - Національний стандарт України;

СМЗ – синтетичні миючі засоби;

ВАТ - відкрите акціонерне товариство;

ЗАТ - закрите акціонерне товариство;

НД – нормативна документація;

ТМ – торгова марка;

ТОВ – товариство з обмеженою відповідальністю;

ТУ – технічні умови.

ВСТУП

Актуальність теми. В Україні спостерігається доволі складна економічна ситуація, яка, звісно, не змогла не вплинути на виробництво туалетного мила. Зачинялись великі підприємства, знижувались виробничі потужності, збільшилась ціна на сировину. Проте, на даний момент відмічаються і позитивні зміни: з’являються нові підприємства з сучасним обладнанням, вітчизняні виробники пропонують споживачам широкий асортимент туалетного мила, який стає все більш популярним завдяки інноваційним процесам і упаковці.

Актуальність обраної теми обумовлена тим, що мило є предметом першої необхідності для людини. З усієї групи парфумерно-косметичних товарів тільки, мабуть, мило (разом з шампунями і зубними пастами) використовується споживачами щодня, причому по кілька разів, на відміну від духів або туалетної води, якими користуються далеко не всі. Без мила не може зараз обійтися жодна цивілізована людина.

На кожному етапі життєвого циклу в милі можуть протікати ті чи інші процеси, які викликають зміни, небезпечні для здоров'я людини. Тому для перевірки безпеки туалетного мила необхідно провести товарознавчу оцінку якості туалетного мила за допомогою органолептичних та лабораторних методів.

Мета та завдання досліджень. Метою роботи є встановлення товарознавчих характеристик туалетного мила різних торговельних марок, широко представлених в торгівельній мережі міста Харкова.

Завдання досліджень:

  • Провести детальний аналіз літературних джерел та НД;

  • Ознайомлення з сировиною та технологією виробництва туалетного мила;

  • Вивчити споживчі властивості та вимоги до якості туалетного мила;

  • Вивчити органолептичні характеристики туалетного мила з екстрактом алоє різних торговельних марок;

  • Дослідження фізико-хімічних показників туалетного мила з екстрактом алоє ;

  • Встановлення зразка відповідаючого вимогам ДСТУ – 4537 : 2006.

Об'єкт дослідження: туалетне мило з екстрактом алоє, нормативна документація та законодавчі акти.

Предмет дослідження: органолептичні та фізико-хімічні показники якості туалетного мила з екстрактом алоє.

Методи дослідження – органолептичні та лабораторні.

Новизна одержаних результатів: полягає в тому, що досліджено товарознавчі показники якості туалетного мила з екстрактом алоє різних виробників, що реалізується в торговій мережі м. Харкова.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані результати можуть бути цікавими для підприємств, що займаються торговельною діяльністю, а також споживачам.

Апробація результатів роботи. Плануються публікації по даній темі.

РОЗДІЛ 1

АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1. Аналіз ринку туалетного мила в Україні

Серед вітчизняних косметичних товарів найбільшу частку складають засоби по догляду за шкірою. Наступна група за обсягом виробництва - це засоби по догляду за волоссям і туалетне мило. Майже всі українські підприємства виробляють цю продукцію, а деякі спеціалізуються тільки на випуску мила.

Необхідно зауважити, що український ринок туалетного мила розділився на два цінових сектора: товари вітчизняних фабрик та продукцію іноземних виробників.

На сьогоднішній день спостерігається перевиробництво дешевого мила, що має приблизно однакові споживчі властивості, при цьому продукція чітко не позиціонується. Виходом у цій ситуації для багатьох компаній стало розширення асортименту, освоєння нових підсегментів. Наприклад, в асортименті вітчизняних миловарів з'явилися мило-крем, мило-скраб, антибактеріальне мило. Споживачам все більше до вподоби така різноманітність.

Найбільшими виробниками туалетного мила в Україні є 5 фірм: ТОВ «Слобожанській миловар» (ТМ «Друг», «Шик» — туалетне мило нижньої цінової категорії 2—2,5 грн.), ЗАТ «Перша національна миловарна компанія» (ТМ «Любава», «Моя сім'я»), «БЕТА-Б» (ТМ «Дива», «Єва»), ДП «ЮСИ-м» (ТМ «Рецепти природи» і ін.), «Українські промислові ресурси» (ТМ «Аура», «Флора», «Сонечко», «Агу» і ін.).

Український ринок мила можна назвати таким, що динамічно розвивається, враховуючи як зростання вітчизняних підприємств, так і просування імпортної продукції. Протягом минулого року об'єм мила, що ввозиться до України, виріс на 44%, а експорт продукції українського виробництва на світовий ринок збільшився на 6%. Можна сказати, що українське виробництво має непогані шанси в конкурентній боротьбі на внутрішньому ринку країни.

Насторожує фахівців тільки те, що проблеми подорожчання сировини і енергоносіїв вже актуальні і у нас. Через це щорічно спостерігається зниження об'ємів виробництва твердого кускового мила приблизно на 5%. В той же час споживання рідкого мила і гелів для душу збільшується, і сьогодні вже практично досягло 20% від загальної кількості продукції, що реалізовується. Це значно менше, ніж в країнах Європи, проте тенденція очевидна.

На основі цих даних можна сказати, що український ринок мила розвивається під впливом світових тенденцій. Ймовірно, найближчим часом українським миловарам доведеться збільшувати об'єми випуску рідких засобів гігієни, зберігаючи існуючі потужності випуску традиційного туалетного мила. Враховуючи дорожнечу виробництва, успішним кроком може стати скорочення випуску господарського мила, виробництво якого ведеться на всіх вітчизняних підприємствах. Що стосується новинок, таких, як мило «ручної роботи», то це ексклюзивний товар, який не в силах завоювати вагому частку ринку, але саме він може стати хітом у продажу на світовому ринку і особливо на ринку країн ЄС. Вже існуюча загальноєвропейська тенденція придбання дорогих екзотичних товарів гігієни є безперечним чинником попиту на подібний товар.

Велика частина української продукції традиційно позиціонується в нижньому ціновому сегменті, тому питання витрат на виробництво мила для вітчизняних компаній - ключове. На жаль, поки боротьбу на цьому напрямку вони програють. Відпускна ціна на готове мило вітчизняних фабрик може бути в 1,5-2 рази вище імпортованого, наприклад, з Туреччини [13]. Ще один фактор, який зумовлює вразливість позицій української продукції, - залежність від імпортної сировини.

Але якщо для виробництва рідкого мила можна використовувати синтетичні добавки, що частково пояснює його популярність серед виробників у Європі та США, то процес виготовлення твердого мила на 70-80% заснований на використанні натуральної сировини. Для випуску туалетного мила потрібно пальмова та кокосова олії, які імпортують в основному з країн Південно-Східної Азії - Малайзії та Індонезії. На світовому ринку ціни на пальмове і кокосове масло зросли в 1,5 рази, що також ударило по компаніям

Велику частину імпорту склала продукція, що ввозиться з Туреччини (рентабельність досягається завдяки низькій вартості робочої сили і сировини) і країн ЄС (розрекламовані бренди і елітні види миючих засобів), а також Росії і Білорусі.

Лідерство у виробництві і реалізації твердого мила на українському ринку належить підрозділу транснаціональної компанії ТОВ Procter&Gamble Ukraine (центральний офіс в Люксембурзі). На українському ринку мила дана компанія представлена ТМ Shandy, Safeguard і Camay — торговими марками нижньої і середньої цінових категорій (2,5—5 грн.). Procter & Gamble останніми роками наголосилася активною скупкою конкурентних виробництв — у турок куплені українські потужності Olvia Beta, у німців — акції Wella, під контроль компанії потрапив англо-американський «бриючий гігант» Gillette. Мило (на відміну від рідких засобів) компанія вважає за краще проводити в СНД: наприклад, Camay випускається на московському АТ «Свобода», а Safeguard — на власному заводі корпорації в Дніпродзержинську.

Після Procter & Gamble Ukraine за показниками об'ємів реалізації на українському ринку йде компанія Evyap (Туреччина), представлена продукцією під марками Duru і Fax. До 2005 року дана компанія проводила свою продукцію на території України у ( м. Іллічівську, Одеської обл.), проте після відміни вільних економічних зон і пов'язаних з ними пільг була вимушена закрити виробництво.

Зараз виробництво Evyap розміщене виключно на території Туреччини. Цікава особливість асортименту товарів під ТМ Duru полягає в пропозиції туалетного мила в нижній ціновій категорії — 2—2,5 грн.