Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neprod_tov_ekzaen.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
150.58 Кб
Скачать

13. Охарактеризуйте види декорування скловиробів у холодному стані механічним та хімічним способами, вкажіть ознаки розпізнавання

Хімічне - 1. для травлення використують два баки різної ємкості. У першому баці меншої ємкості зроблено отвори. Сюди вміщують деталі, що підлягають поліруванню. У другому баці знаходиться травник. Встановивши один бак в інший, деталі витримують у травнику потрібний час і після травлення промивають водою. Чим більше циклів “травник-вода-травник” виконано для деталей, тим вища якість полірованої поверхні.2. Шліфування здійснюють на спеціальних плоскопаралельних верстатах абразивним інструментом або абразивними пастами. 3. При трафаретному друці на капронову сітку наносять трафарет рисунка. Ті місця, що мають бути зафарбовані, зачищають. Сітку притискують до деталі і зверху намащують прошарком фарби, яку витісняють через трафарет гумовим шпателем або валиком. Якщо треба зробити багатокольоровий рисунок, використують кілька сіток-трафаретів. 4. При фотохімічному способі рисунок наносять фарбою на клейку світлочутливу плівку, яку переносять на деталь. При попаданні світла плівка під фарбою зберігається, а незахищені фарбою ділянки плівки зникають внаслідок перебігу фотохімічних реакцій. 5. Спосіб рухомих деколей полягає у такому. Деколі складаються з рисунків, нанесених на прозору плівку, що за допомогою водорозчинного клею приклеєна до паперу. Для перенесення рисунка деколь занурюють у ванну з водою, і після розм’ягшення паперу наносять на виріб рисунком догори. Після цього висмикують папір і щільно притискають зображення до скла (щоб позбутися повітряних бульбашок). Для закріплення зображення виріб відпалюють у печі при температурі 560-580 С.

Механічне - 1. Матовая стрічка - це смужка шириною 4-5 мм. 2. Номерна шліфовка --матовий поверхневий малюнок з круглих, овальних шлифов або насічок.

3. Алмазна грань - це малюнок з глибоких двухгранних борозенок,які, поєднуючись між собою, утворюють кущі, сітки, багатокутні каміння,прості і багатопроменеві зірки та інші елементи. Малюнок наносять на ручних або автоматичних верстатах за допомогою абразивного кола з різним профілемкраю. Після нарізування малюнка його полірують до повної прозорості. Алмазна грань особливо ефектна на кришталевих виробах, де добре виявляютьсяблиск і гра світла в гранях. 4. Плоска грань - це поліровані площині різної ширини уздовж контуру виробів. 5. Гравірування - поверхневий матовий або рідше світлий малюнок переважно рослинного характеру з ретельною обробкою деталей. 6. Піскоструминна обробка - матовий малюнок різної фактури,що утворюється при обробці скла піском, який під тиском подають у вирізи трафарету. обробки, що наносяться травленням, підрозділяють на травлення просте  (геліошірное), складне (пантографного), глибоке (художнє). Для отримання малюнка вироби покривають шаром захисної мастики, на якій голками машин або вручну наносять візерунок, оголюючи скло. Потім посуд занурюють у ванну із сумішшю плавикової і сірчаної кислот, які розчиняють скло по оголеному узору на різну глибину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]