Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
emp.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.44 Mб
Скачать
  1. Призначення та послідовність проведення регресійного аналізу.

Регресійний аналіз – останній етап в дослідженні на залежність метрик та експертних оцінок. Він проводиться тільки при виконанні умови, що дисперсія залежної змінної (експертної оцінки) повинна залишатися постійною при зміні значення аргументу (метрики), тобто, спочатку визначається дисперсія експертної оцінки для кожного прийнятого значення метрики. Далі проводиться ідентифікація регресії. Вона передбачає як графічну побудову, так і аналітичні дослідження. Графічна побудова розпочинається з визначення кореляційного поля. Якщо кореляційне поле має форму еліпса, робиться висновок про лінійний регресійний зв’язок. Далі проводиться побудова лінійної регресії і її оцінка. Якщо побудовані точки кореляційного поля потрапляють у коло, то робиться висновок про відсутність залежності. Якщо ж кореляційне поле не вписується у коло чи еліпс, а має інший вигляд, то робиться висновок про нелінійну залежність в лінії регресії. Далі будуються і аналізуються найймовірніші наближені лінії регресії. Серед них вибирається найточніша шляхом обчислення відхилення значень залежної змінної. Висновок про найточніше припущення робиться для функції, у якої відхилення найменше. Далі для нелінійної залежності проводиться лінеаризація коефіцієнтів, тобто зведення функції до лінійного вигляду.

Завершальним етапом є довірче оцінювання ліній регресій. Довірче оцінювання регресії відбувається в декілька етапів. Першим етапом є визначення коефіцієнту детермінації, який показує ступінь залежності між величинами. Далі проводиться оцінка відхилення окремих значень залежної величини від емпіричної регресії шляхом порівняння практичних та теоретичних значень залежної змінної. Останнім кроком є побудова довірчого інтервалу лінії регресії.

Якщо пара „метрика – експертна оцінка” пройшла всі етапи і не була відсіяною, робиться висновок, що експертна оцінка залежить певним чином від значення метрики з силою, що показує коефіцієнт детермінації, а вигляд залежності визначає лінія регресії.

  1. Описати, пояснити використання Statistica для первинного статистичного аналізу (або іншого засобу).

  2. Описати, пояснити використання Statistica для кореляційного аналізу (або іншого засобу).

  3. Описати, пояснити використання Statistica для регресійного аналізу (або іншого засобу).

SPSS Statistics - комп'ютерна програма для статистичної обробки даних, один з лідерів ринку в області комерційних статистичних продуктів. У 2009 року компанія SPSS провела ребрендинг свого статистичного пакету, який тепер став називатися PASW Statistics (Predictive Analytics SoftWare). 29 липня 2009 компанія SPSS оголосила про те, що вона купується фірмою IBM. Історія Норман Най, Хедлі Халл і Дейл Бент розробили першу версію системи в 1968 році, потім цей пакет розвивався в рамках Чиказького університету. Перше користувальницьке керівництво вийшло в 1970 році у видавництві McGraw-Hill, а з 1975 року проект виділився в окрему компанію SPSS Inc. Перша версія пакету під Microsoft Windows вийшла в 1992 році. На даний момент існують версії під MacOs X і Linux. Практичне використання програмного забезпечення SPSS - Написання та зберігання даних. - Змінні різних типів. - Частотність ознак, таблиці, графіки, таблиці спряженості, діаграми. - Первинна описова статистика. - Маркетингові дослідження - Аналіз даних маркетингових досліджень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]