Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
310.78 Кб
Скачать

47

ХЕРСОНСЬКИЙ ЮРИДИЧНИХ ІНСТИТУТ

ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ЩОДО ПІДГОТОВКИ ТА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ

ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

для студентів господарсько-правової спеціалізації

ХЕРСОН

2010

Методичні рекомендації щодо підготовки та оформлення курсових робіт з дисципліни «Теорія держави і права» для студентів господарсько-правовій спеціалізації / [автор-упорядники Галунько В.В., Діденко С.В.] ; вид. 3-е, доп. і перероб. – Херсон : ХЮІ ХНУВС, 2010. – 60 с.

Методична розробка містить основні вимоги нормативних документів ВАК України з питань атестації наукових кадрів. В ній розроблені вимоги по виконанню курсових робіт з дисципліни «Теорія держави і права» для студентів господарсько-правової спеціалізації. Особливу увагу звернуто на структуру та правила оформлення курсової роботи, у додатку наведений орієнтовний її зразок.

Розрахована на студентів, які навчаються за спеціальністю «Правознавство», викладачів, а також всіх, хто цікавиться питаннями оформлення звітів у сфері науки.

Затверджено на засіданні кафедри загальноправових дисциплін

Протокол № 1 від 1.09. 2010

Галунько В. В., Діденко С. В, 2010

ХЮІ ХНУВС, 2010

ВАТ ХМД, 2010

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………4

1. Загальні положення та вимоги до курсової роботи…………………………5

2. Структура роботи………………………………………………………….......6

3. Вимоги до змісту курсової роботи…………………………………………...6

4. Правила оформлення………………………………………………………….10

Список використаних джерел…………………………………………………..13

Додаток А. Типовий зразок курсової роботи………………………………….14

Додаток Б. Тематика курсових робіт……………………………………..........50

ВСТУП

Україна відбулась як держава, але досі існують важливі державно-правові проблеми, що потребують розв’язання. Однією із них являється адоптації вітчизняних нормативно-правових актів до Європейських стандартів, тому числі у сфері оформлення наукових робіт.

Курсова робота є важливою формою самостійної роботи студентів під керівництвом досвідчених наукових керівників. Вона суттєво відрізняється від всіх інших видів самостійної роботи в першу чергу тим, що носить науковий характер. Це вимагає від студента та його керівника напруженої творчої роботи по збору матеріалу, його систематизації, дослідженню, виявляння в ньому соціальних та наукових протиріч та на цій основі виведення власного розуміння запропонованої в темі проблеми (наукової новизни). Просте переписування матеріалу з підручників, посібників, статей та ін. не може розкрити тему курсової роботи.

В останній час з’явилось багато навчально-методичних видань, які регламентують питання методичного забезпечення написання студентами курсових робіт. Але на жаль, більшість із мають два основних недоліки: по-перше, їхні автори спираються на методику написання курсової роботи попередньої епохи; по-друге, рекомендують при оформленні зазначених робіт застосовувати відмінені на сьогодні правила написання наукових робіт.

Автори-упорядники на основі суворого дотримання нормативних документів ВАК України з питань атестації наукових кадрів, розробити методичні рекомендації, які б відповідали ДСТУ ГОСТ, щодо оформлення наукових робот.

Теорія держави і права – основоположна наука. Вона має фундаментальний характер і є підґрунтям для подальшого опанування студентами інших юридичних галузевих, міжгалузевих та спеціально галузевих дисциплін. Саме тому написання курсової роботи з цього предмета має на меті сприяти засвоєнню теоретичних знань, їх систематизації, розвитку науково-теоретичного мислення, розширення понятійного апарату, практичному застосуванню наукових методів у процесі вирішення поставлених завдань. Загалом рівень підготовки курсової роботи дає можливість робити висновки про ступінь засвоєння студентом теоретичних знань і вміння їх застосовувати в науковій і практичній діяльності.

Для якнайповнішого розкриття теми курсової роботи студенти опрацьовують різноманітні джерела: Конституцію України та чинне законодавство, історичну, філософську літературу, спеціальні наукові монографії та фахові збірники виданнях ВАК України, літературу з теорії держави і права, тощо.

Отже, в навчанні юриста, самостійно досліджувати складні теоретичні і практичні суспільні явища, виводити власне розуміння державно-правових проблем, на основі правових теорій та діючий нормативно-правових актів і полягає мета курсової роботи з дисципліни «Теорія держави і права».

1 Загальні положення та вимоги до курсової роботи

  1. Відповідно до робочого навчального плану курсова робота по предмету Теорія держави і права є першою наукової працею студента, що накладає на її зміст і оформлення певні: наукові, методичні та документальні вимоги.

  2. Оформлення дипломної роботи здійснюється згідно стандарту України; ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура оформлення».

  3. 3 огляду на високі вимоги нормативних документів необхідно неухильно дотримуватися порядку надання окремих видів тестового матеріалу, таблиць, формул та ілюстрацій, тощо.

  4. При написанні курсовій роботі студент повинен обов’язково посилатись на авторів і джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати.

  5. У разі використання запозиченого матеріалу без посилання на автора та джерело курсова робота не допускається до захисту.

  6. У курсовій роботі необхідно стисло, логічно й аргументовано викладати зміст і результати роботи, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

  7. Курсова робота подається до захисту у вигляді спеціально підготовленого рукопису та на електронних носіях ( дискеті, лазерному диску), за вимогою студента повертається.

  8. Титульна та остання сторінка підписується особисто студентом та підшиваються.

    1. Структура роботи

Курсова робота повинна містити: титульний аркуш; зміст; вступ; основну частину; висновки; список використаних джерел; додатки (при необхідності).

    1. Вимоги до змісту курсової роботи

3.1 Титульний аркуш курсової роботи містить найменування юридичної особи де виконана робота (наприклад, Міністерство внутрішніх справ України, Херсонський юридичний інститут Харківського національного університету внутрішніх справ); повна назва звіту (наприклад, Курсова робота по «Теорії держави і права» на тему ДЕРЖАВНА ВЛАДА В УКРАЇНІ); ім’я і фамілію автора, його підпис; підпис керівника роботи; рік складання звіту по роботі.

3.2 Зміст подається на початку курсової роботи. Він містить вступ, найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів, висновки, список використаних джерел, додатки та ін.

3.3 Перелік умовних позначень, символів і термінів

Якщо в курсовій роботі вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий в курсовій роботі у вигляді окремого списку, який розміщується перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять наприклад, скорочення, справа – їх детальне розшифрування.

Якщо у курсові роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

3.4 Вступ

Розкриває сутність і стан, значення, вихідні дані, обґрунтування та актуальності теми. Далі дають загальну характеристику курсової роботи в рекомендованій нижче послідовності.

3.4.1 Актуальність теми

Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими роз’ясненнями проблеми обґрунтовують актуальність теми для розвитку науки теорії Держави і права України, та юридичної практики.