Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
310.78 Кб
Скачать

3.2 Шляхи подальшого розвитку інституту державної влади в Україні

Разом з тим як правильно зазначає професор О.Ф. Фрицький: «Розбудова Української держави вимагає подальшої теоретичної доробки проблем влади в сучасній Україні. Це не можливо зробити без врахування положень загальносвітового досвіду, а також без ретельного вивчення власної духовної та наукової спадщини. За умови використання згаданих джерел можливе плідне поглиблення дослідження теорії державної влади [26, c. 233].

Як вже неодноразово зазначалось вище основною метою діяльності державної влади будь-якої демократичної держави є забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

Важливим елементом механізму забезпечення прав, свобод і обов’язків людини та громадянина є процес їх практичного втілення у дійсність [30, c. 242]. Саме у цій площинні і знаходяться сучасні проблеми державної влади в Україні, гуманні положення нашої Конституції по цій причині не виконуються.

Що необхідно змінити, на наш погляд, щоб забезпечити реальне виконання органами державної влади прав і свобод людини і громадянина?

По-перше, закінчити проведення Конституційної реформи, наша країна повинна стати по формі державного правління класичної парламентською республікою.

По-друге, привести у відповідність до Євроатлантичних стандартів всі Закони України та інші нормативні акти.

По-третє, економічними та адміністративними засобами побороти корупцію серед органів та посадових осіб державної влади.

По-четверте, практично залучати до державного управління більше громадян України, в першу чергу шляхом референдумів. Легітимні результати референдуму повинні стати законами прямої дії.

По-п’яте, органи державної влади повинні створити умови для економічного самозабезпечення громадян України.

Отже, запропонована система покращення роботи державної влади в Україні, на наш погляд, позитивно вплине на забезпечення прав і свобод людини та громадянина.

Висновки

В курсовій роботі наведено теоретичне та практичне розуміння «державної влади», як важливої категорії юриспруденції. Основним завданням роботи було дослідження природи цього феномену через призму забезпечення прав і свобод людини та виведення на цій основі наукових та практичних пропозицій. Крім того було сформовано ряд висновків і рекомендацій, спрямованих на досягнення мети та завдань курсової роботи.

Конституція Україна на рівні кращих світових стандартів закріпила поділ державної влади в Україні на законодавчу, виконавчу та судову та встановила, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, разом з тим недоліки у площинні реального їх забезпечення потребують подальшого практичного і теоретичного розвитку цього інституту права.

У вирішенні мети та завдань курсової роботи були використані загальнотеоретичні і спеціально-наукові методи пізнання. Основним серед них формально-догматичний (спеціально-юридичний), за допомогою якого було здійснено сходження від абстрактного до конкретного поглиблено понятійний апарат, визначено поняття та сутність державної влади та особливості її діяльності. Також у роботі використовувались методи: системно-структурний який дозволив всі державно-правові явища розглянути як елементи системи; за допомогою логіко-семантичного було поглиблено понятійний апарат, визначенню сутність державної влади; методи класифікації, групування та системний були використанні для визначення видів правових методів та форм державної влади; за допомогою порівняльно-правового аналізу з'ясувалось закономірне і випадкове у змісті явищ; статистичний та структурно-логічний були використанні для визначення напрямків покращення роботи органів державної влади.

Державна влада періоду княжої доби – це об’єднана під зверхністю великого князя держава, який в своїх руках зосередив законодавчі, виконавчі та судові функції.

Теоретичні і практичні доробки державної влади у гетьманську добу своєю прогресивністю на кілька десятиліть опереджали всю тогочасну світову спільноту, так як в Конституції Пилипа Орлика вже відслідковується поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову.

З точки зору філософії права державна влада – це здатність правої держави забезпечити громадянам права і свободи, шляхом побудови громадянського суспільства.

Головним обов’язком державної влади є забезпечення прав і свобод людини, яка здійснюється шляхом адаптації вітчизняних нормативно-правових актів до міжнародних стандартів та забезпечення захисту людей від протиправних посягань влади та інших осіб.

Державна влада в Україні – це розділена на законодавчу, виконавчу та судову гілки, кожна з яких має свої Конституційні права та обов’язки з метою забезпечення прав і свобод людини і громадянина.