Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборник Лекций АСУТП.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
440.71 Кб
Скачать

Підсистеми саПр

Інформаційна

Пошуку рішення

Задач

Інженерного аналізу

Ведення і виготовлення документації

Збір, збереження, і видача даних (опис патентів, типові елементи і рішення, що керують матеріали, типові документи, довідкові дані

Програмна реалізація знайдених конструктивних рішень, що піддаються алгоритмізації

Моделювання об'єкта і його систем, дослідження математичних моделей роботи об'єкта

Одержання проектних документів (креслень, технічних описів, схем, графіків, таблиць), необхідних для об'єкта проектування

САПР зовсім не виключає з процесу проектування людини. На нього покладаються задачі, що не подаються алгоритмізації і реалізації на ЕОМ. А на ЕОМ покладається виконання різноманітного роду рутинних операцій.

У зв'язку з цим сформульовані основні вимоги до САПР .

1) однорідність (сумісність) засобів обчислювальної техніки;

2) можливість ефективної взаємодії інженера-проектувальника й ЕОМ;

3) наявність в ЕОМ мультипрограмного режиму (можливість одночасного обслуговування колективу проектувальників);

4) можливість модернізації і розширення системи;

Останнє положення випливає з практичного впровадження САПР, тому що в більшості випадків вихідним варіантом є існуюча система в проектному підприємстві. А оскільки розробка САПР здійснюється в середньому з загальною трудомісткістю від 100 до 500 людино-років, то доцільної є її автоматизація, при якій інструментами САПР виконувалося не менше 50% проектних процедур.

Організація функціонування САПР у своєму розвитку спрямована таким чином, щоб поступово виключити традиційного посередника між проектувальником і ЕОМ – математиків-програмістів, що приймають завдання від проектувальників, не підготовлених до роботи на ЕОМ, що реалізують його на обчислювальній машині, і передаючи результати проектувальнику, що показано на такій функціональній схемі (рисунок 14.1.)

Рисунок 14.1 Структура функціонування перших САПР

Подальший розвиток САПР потребує виключення із загальної структури проміжної ланки у вигляді програміста, для чого потребується володіння спеціалістом комп’ютером. Тому структура сучасної САПР прийме вигляд, як це показано на рисунку 14.2.

Рисунок 14.2 Структура функціонування сучасних САПР

Впровадження САПР потребує, як і для АСУТП розробки різноманітних видів забезпечення, таких як: технічного, програмного, інформаційного й ін. Особливістю даних систем є математичне забезпечення і, зокрема, математичні методи реалізації САПР.

Одна з можливих схем класифікації методів і алгоритмів математичного забезпечення САПР приведена на такій блок- схемі

Причому, по мірі розвитку автоматизованого проектування, даний склад буде поповнюватися усе новими, необхідними для опису процесів і об'єктів проектування математичними моделями, методиками й алгоритмами, загальна класифікація котрих слідуюча:

Класифікація методів і алгоритмів САПр:

Призначення алгоритму

Види моделей

-моделювання (систем, пристроїв, елементів)

-аналіз (компонування, якості, точності)

- синтез (структури, параметрів

- опрацювання (стаціонарних і нестаціонарних процесів)

-розрахунок (пристроїв, елементів)

-лінійні-нелінійні

-безупинні, дискретні

-з постійними, перемінними і розподіленими параметрами

-одномірні, многомірні

Машинно-орієнтовані методи – це відомі в “домашинні” методи, реалізовані на ЕОМ у результаті упорядкування відповідного алгоритму і програми.

Машинні методи – це методи, що створені тільки для рішення на ЕОМ і без її не мають змісту. Історія цих методів не перевищує 20. .25 років і вони розглядають задачі математичного й імітаційного моделювання, чисельного аналізу і синтезу, ідентифікації, що потребують машинного опрацювання великих масивів інформації.

Машинно-аналітичні методи – це методи, що включають як аналітичні процедури, так і машинні чисельні рішення.

Є також ще один дуже важливий аспект роботи САПР –це оперативне визначення міцносних, кінематичних і електричних характеристик проектованих об'єктів. У більшості САПР модельні дані використовуються безпосередньо для обчислення багатьох параметрів. При цьому об'єкт розбивається на відеотерміналі ячеїстою сіткою і ті місця конструкції, де моделюється анормальний режим – виділяються яскравим кольором, щоб залучити до них увагу.

Усе більший розвиток одержують різновиди САПР, котрі безпосередньо зв'язують конструювання з автоматизованим виробництвом виробів, що досягається перетворенням даних спроектованого об'єкта, що зберігаються в ЕОМ, у команди для верстатів із числовим програмним управлінням.