Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аріант 23, 29.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Варіант № 21.

1.Методи поведінкової психокорекції: метод Моріта,” жетонний” метод.

Метод жетонів: Метод спрямований на створення умовного підкріплення, необхідного для зміцнення бажаної поведінки.

Теоретичною основою методу є модель оперантного обумовлення Скіннера.

Мета корекції зміна поведінки відповідно до соціальної ролі, запропонованої індивідууму суспільством.

Так, «жетонная економіка» представляє собою певну форму зовнішньої організації поведінки індивіда: у контрольованому середовищі клієнт отримує привілеї (гроші чи якісь інші матеріальні блага) в обмін на «жетони», якими він нагороджується за виконання соціально схвальної поведінки. Модифікація поведінки полягає в тому, що право на отримання різних пільг реалізується шляхом пред'явлення «жетонів», які вилучаються при всякому порушенні режиму (число вилучених «жетонів» пропорційно тяжкості порушення). Така поведінка може бути організована лише в умовах жорстко контрольованого середовища (в школах, лікарнях, в'язницях, центрах ізоляції).

«Жетонна» програма включає в себе п'ять основних компонентів: 1. Систематичне спостереження за поведінкою тих індивідів, для яких проектується корекційна програма2. Складання опису соціально необхідної поведінки.3. Детермінація кола позитивних стимулів, які можуть служити підкріпленням для індивіда. 4. Введення «жетонів» як матеріальних носіїв, права індивідів на отримання позитивного підкріплення і правил обміну жетонів на привілеї. 5. Контроль за поведінкою індивідів, оцінка їхньої поведінки, видача «жетонів», реалізація правил обміну.

Часто цю програму застосовують при роботі з дітьми. Особливо ефективна ця програма виявилася з метою корекції поведінки малолітніх, неповнолітніх злочинців.

Метод Моріта.

Спрямованість методу - корекція особистісних проявів.

Вихідні теоретичні положення цього методу пов'язані з розумінням загальної залежності людей. Люди яккіх лікують цим методом мають хворобливе бажання справити хороше враження на оточуючих, як результат у людини може виникнути боязнь відносин з людьми, Моріт дає такому типу людей назву - «шин-кей-шит-цу». Для особистості цього типу характерні егоцентричні риси, інтелектуальні тенденції у поєднанні з великими життєвими силами, спрямованими на самозбереження (і не завжди на саморозвиток), з прагненням до фізичної й духовної досконалості.

Основне прагнення самозбереження. Будь-яка подія, що порушує стан, сприймається як загроза. Фіксація на тривожну подію призводить до тривоги, тривога - до ще більшої уваги до загрозливої обставини, і так формується механізм «порочної спіралі» При цьому відбуваються зміни на соматичному рівні: виникають головні болі, порушення сну, астенія, тривожні стани, тахікардія, різного роду фобії: головним чином страх перед відносинами з людьми і похідний страх - «боязнь чужого погляду», а також нозофобія, патофобія, танатофобія, клаустрофобія і інші страхи.

Принципи Моріта-терапії стверджують, що ці симптоми зникнуть, якщо зняти зайвий штучний контроль над «Я» з боку інтелекту. Моріта-терапія спрямована на вироблення у клієнта нового ставлення до хворобливих симптомів і розвиває бажання активної діяльності, виробляє реалістичне розуміння життя, створює нове «Я» людини, засноване на фактичному досвіді. Ці зміни досягаються не за допомогою вербального спілкування, а шляхом використання особистого досвіду в процесі дій.

Корекційний процес здійснюється в стаціонарних умовах в чотири етапи, по 5-10 днів кожен.

Перша стадія (4-8 днів) - період абсолютного спокою, відпочинку, ізоляції при постільному режимі. Клієнт лежить один в кімнаті, встає тільки для їжі, в туалет. Не дозволяється ні з ким розмовляти, читати, писати, курити, співати і т.д. Так в він починає розуміти, що навіть самі неприємні хворобливі прояви, що здавалися йому нестерпними, проходять, якщо дати їм можливість йти своїм природним шляхом, не заперечуючи їх як щось чуже, а приймаючи їх як частину власного життя.Він стає більш цілісною особистістю. У цій стадії клієнт відчуває спалахи духовних життєвих сил, просвітлення. Він усвідомлює, як довго він перебував у стані пасивності, і виникає бажання діяти.

Друга стадія (5-10 днів) - легка робота в саду, на прибиранні і т.д. Працювати він повинен без перепочинку, щоб усвідомити своє робоче «Я». Як і раніше існує заборона на розмови. Інтроспективна тенденція і сором'язливість зменшуються.

Третя стадія (5-14 днів) - помірні і навіть важкі роботи, які вимагають більше сил і терпіння. Втрата інтересу до роботи закономірна, проте, сприймаючи її як виклик, людина відчуває також почуття задоволення після її виконання. Зміцнюються фізичні та психічні сили клієнта, підвищується впевненість у собі.. З'являється установка робити все настільки добре, наскільки це можливо, наскільки дозволяють обставини. Клієнт не повинен прагнути до бездоганної роботи, досягненню недосяжних ідеалів.

Четверта стадія (14-21-й день) - клієнт починає стикатися з реальним повсякденним життям..

Після завершення курсу Моріта-терапії у клієнта виробляється реалістичне спонтанне ставлення до життя. Новий досвід, отриманий під час роботи, дозволяє йому подолати прагнення до максималізму, створює нове «Я», засноване на отриманому досвіді. Особистість стає більш динамічною і продуктивною.