Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р-111.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

4.4. Елементи низькочастотних виходів

Низькочастотні виходи радіостанції призначені для посилення напруги, що модулює, НЧ і напруги, що надходить з виходу прийомного тракту, узгодження прийомного і передавального трактів з кінцевим пристроями, для регулювання прийомного і передавального рівнів сигналів.

Крім того, за допомогою елементів НЧ виходів забезпечуються прийом і посилка виклику убік радіолінії і лінії ДУ, автоматична ретрансляція сигналів і виклику, службовий зв'язок оператора з абонентом по лінії ДУ.

Крім ПНЧ і ПШ до елементів НЧ виходів відносяться наступні (мал. 4.1).

Генератор тональних частот — для формування коливань частотою 2100 Гц (тональний виклик), 3000 Гц (керуючий сигнал) і 800 Гц (вимірювальний сигнал). Для керування ГТЧ служать реле часу РВ 2100 Гц і РВ 3000 Гц.

Приймач тонального виклику — для вузкополосним фільтрації і прийому тонального виклику частотою 2100 Гц.

Приймач керуючого сигналу — для вузкополосним фільтром і прийому керуючого сигналу частотою 3000 Гц.

Приймач індукторного виклику — для прийому виклику частотою 20—50 Гц, що надходить по лінії ДУ.

Генератор індукторного виклику — для формування індукторного виклику частотою 20—50 Гц, напругою 60 В для посилки виклику по лінії ДУ.

Лампи ВИКЛИК РАДІО, ЛІНІЯ й електричний дзвоник — для сигналізації при прийомі виклику.

Противомістна схема — для розв'язки ланцюгів передачі і прийому службової розмови по двухпровідній лінії ДУ.

4.5. Система автоматичному підстроювання частоти збудника

Висока частотна точність радіостанції є основною умовою входження в зв'язок без пошуку і ведення її без підстроювання. Тому в радіостанції поряд з мірам параметричної стабілізації частоти збудника використовується автоматичне підстроювання його частоти (АПЧ) по частоті настроювання опорного генератора. До складу системи АПЧ входять елементи, показані на мал. 4.1:

збудник з реактивним елементом;

частина прийомного тракту від входу першого перетворювача до виходу частотного детектора;

фільтр нижник частот;

генератор пошуку.

У системі АПЧ збудника ЧД призначений для створення постійної керуючої напруги відповідному значенню і знакові налаштування частоти. ФНЧ виділяє керуюча напруга і захищає РЭ від впливу високочастотних продуктів перетворення.

Генератор пошуку створює пилкоподібна напруга, за допомогою якого смуга схоплювання системи АПЧ розширюється до ±125 кГц.

Принцип роботи системи АПЧ полягає в наступному. Якщо в результаті впливу дестабілізуючих факторів виникає расстройка частоти збудника відносно се номінального значення, то на виході ЧД прийомного тракту ФНЧ виділить керуюча напруга, величина і знак якого будуть відповідати величині і знакові расстройки. Ця напруга подається на РЭ і змінює ємність р—п - переходів напівпровідникових діодів. При цьому зміниться реактивний опір, внесене РЭ в контур збудника. Частота генерируемых коливань зміниться убік зменшення первісної расстройки збудника до величини, що не перевищує 1,5 кГц, що характеризує стійкий стан системи.

Процес АПЧ збудника здійснюється безупинно при роботі радіостанції на передачу. Він може припинитися лише у випадку різкого відхилення частоти збудника більш ніж на ±15 кГц. Тоді напруга 2ПЧ вийде за межі смуги пропущення тракту 2ПЧ і на виході ЧД керуючої напруги не буде. Однак відсутність напруги 2ПЧ на вході АТ є сигналом для автоматичного включення ГП. Напруга пилкоподібної форми з виходу ГП подається на РЭ, що приводить до зміни частоти настроювання збудника в широких межах, а саме ±125 кГц. При цьому завжди найдеться така частота збудника, при якій у тракті 2ПЧ з'явиться напруга 2ПЧ. На виході ЧД за допомогою ФНЧ виділиться керуюча напруга, а ГП автоматично виключиться. Таким чином, пошук полягає в зменшенні первісної расстройки частоти збудника до величини менш ±15 кГц, після чого здійснюється АПЧ збудника, як було показано вище.