Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р-111.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

5.3. Система автоматичного настроювання согласующего антенного пристрою.

Задача автоматики САУ полягає в тому, щоб настроїти коливальну систему, що складається з контуру САУ й антени, у резонанс із напругою робочої частоти і встановити оптимальний зв'язок контуру з антеною. Критерієм оптимальності є максимум струму в антені.

На рис. 5.4 показані основні елементи системи автоматичного настроювання САУ. До них відносяться наступні елементи.

Рис. 5.4. Основні елементи системи автоматичної налаштування ПАП

Антені датчики — для виміру струму в антенах (Штирьовій або телескопічної).

Елемент пам'яті (С11) для запам'ятовування величини імпульсу напруги на , що відповідає максимальному значенню амплітуди струму в антені.

Каскад порівняння — для формування імпульсу пуску мультивібратора, що чекає, у момент збігу амплітуди імпульсу напруги на зі значенням напруги на елементі пам'яті, записаного протягом попереднього етапу роботи системи автоматики.

Чикаючий Мультивібратор— для керування спрацьовуванням реле Р48.

Двигун ДП-45 з редуктором — для обертання ротора конденсатора зв'язку З32 з великою і малою швидкостями.

Двигун ДП-56 — для обертання ротора контурного конденсатора З28.

Виконавчі і комутаційні реле — для включення харчування двигунів, їхнього реверса і комутації ланцюгів на різних етапах роботи системи автоматичного настроювання ПАП.

Процес роботи автоматики ПАП можна представити трьома етапами. На 1-м етапі здійснюється підготовка всіх елементів схеми до роботи на 2-м етапі, т. щ все реле встановлюються у вихідні стани, а, ротор контурного конденсатора З28 переводиться в крайнє положення, що відповідає настроюванню контуру па найвищу частоту діапазону. На 2-м етапі ПАП перебудовується в межах усього діапазону частот і запам'ятовуються положення роторів конденсаторів З28 і З32, при яких напруга на СП максимально, що відповідає настроюванню ПАП на робочу частоту. На 3-м етапі, при перебудові ПАП в зворотному напрямку, ведеться безперервне порівняння амплітуд імпульсів напруги на з напругою заряду СП. Рівність зазначених величин означає відповідність положень роторів конденсаторів З28 і З32 оптимальному настроюванню ПАП на робочу частоту.

Фізичні процеси при роботі автоматики ПАП протягом трьох етапів, які можна назвати етапами підготовки, запам'ятовування і порівняння, полягають у наступному.

Етап підготовки. При установці перемикача РЕЖ. РОБОТИ в положення ПОТУЖНІСТЬ 20% або 100% спрацьовує реле Р88 і своїми контактами подає напруга 26 В на схему автоматики ПАП. При натисканні кнопки НАСТРОЮВАННЯ ПАП або при надходженні сигналу пуску від автоматики ПП спрацьовує система блокування, через яку надалі напругу 26 В подається, минаючи контакти кнопки НАСТРОЮВАННЯ ПАП і контакти релеРб5, на обмотки реле Р 69, Р4, Р61, Р71, Р64, Р70, а також па двигун ДП-45 і лампу НАСТРОЮВАННЯ ПАП. У первісний момент спрацьовують реле Р71 і Р4. Реле Р71 замикає ланцюг харчування двигуна ДП-56, що починає обертати ротор конденсатора З28 убік установлення найменшої ємності. Реле Р4 включає ПЕКЛО і на /?21 створюється пульсуюча напруга. Однак конденсатор СП закорочен контактами реле Р69 і не заряджається. Одночасно двигун ДП-45 обертає ротор конденсатора З32 зі швидкістю, у 13 разів перевищуюча швидкість обертання ротора конденсатора З28. Графіки зміни ємності конденсаторів З28 і З32 показані па мал. 5.5. У момент часу t1 ємність конденсатора З28 досягне мінімального значення, а диск реверса, що знаходиться на осі двигуна ДП-56, своїм виступом натисне кнопку Кн53. При цьому підключається корпус до обмоток реле Р61, Р64, Р70, Р69. Реле Р61 забезпечує підключення корпуса до зазначеної групи реле через контакти кнопки Кн49. Реле Р64 і Р70 своїми контактами змінюють полярність харчування двигуна ДП-56, чим здійснюється його реверс. Реле Р69 самоблокируэтся і розмикає ланцюг шунтування конденсатора СП. З початком ' обертання двигуна ДП-56 і ротора конденсатора З28 у зворотному напрямку, у момент часу t2 (мал. 5.5) починається 2-й етап роботи системи автоматики ПАП.

Рис. 5.5. Графіки зміни ємності конденсаторів З28 і З32

Етап запам'ятовування. Перебудова контуру ПАП на етапі запам'ятовування здійснюється в межах усіх можливих значень ємності З28. За рахунок прискореного обертання ротора конденсатора зв'язку практично кожному поточному значенню ємності З28 знаходиться оптимальне значення ємності З32. Тому, починаючи з моменту t2 до моменту t3, конденсатор СП заряджається під дією зростаючої пульсуючої напруги, створюваного датчиком (ПЕКЛО) на (мал. 5.5). Значення З28 = З28 ОПТ і З32 = З32ОПТ зазначені на мал. 5.5 для деякої довільної робочої частоти, на яку набудований збудник і ПП.

Виходить, момент часу t3 визначає поява максимальної амплітуди струму в антені і максимальному імпульсі напруги на - Величина напруги, до якого зарядиться конденсатор СП, стане максимальної. Надалі на етапі запам'ятовування амплітуда імпульсів напруги на зменшується, тому що ротор конденсатора З28 продовжує обертатися і контур ПАП расстраїваєтся. Однак конденсатор СП практично не розряджається, оскільки в ланцюзі розряду включений діод Д12 з великим опором зворотному струмові. У такий спосіб здійснюється запам'ятовування максимальної амплітуди струму в антені при оптимальних положеннях роторів конденсаторів настроювання САУ. У момент t3 на виході КС буде сформований імпульс пуску ЖМ, але керуюча сітка лампи ЖМ підключена до корпуса контактами реле Р57, ліва (мал. 5.4) половина лампи ЖМ залишиться закритої, а реле Р48 знеструмленим.

Етап запам'ятовування продовжується доти, поки ємність конденсатора З28 досягне максимального значення й у момент t4 диск реверса своїм виступом натисне кнопку Кн49. При цьому контактами Кн49 розмикається ланцюг подачі корпуса на реле Р61, Р70. Реле виявляються: знеструмленими і знову відбувається реверс двигуна ДП-56. Нижні (мал. 5.4) контакти Кн49' підключають корпус до реле Р57, а також Р55, Р59, Р62 і Р68. Спрацює реле Р57. Корпус від керуючої сітки, лампи ЖМ відключається. Реле Р57 само блокується і забезпечує підключення корпуса до обмоток реле Р55, Р59, Р62 і Р68.

Етап порівняння. У результаті реверса двигуна ДП-56 ротор конденсатора З28 обертається убік зменшення ємності, наближаючи настроювання контуру ПАП до крапки резонансу на робочій частоті. На рис. 5.5 показано, що починаючи з моменту t5 напруга на /?21 зростає. Однак лампа КС замкнена напругою, до величини якого заряджений конденсатор СП. Відкриється лампа КС тільки з появою на R21 імпульсу напруги, амплітуда якого не менше величини напруги заряду СП. Це відбудеться в момент t6, тобто при оптимальних значеннях ємності З28 і З32. При цьому каскад порівняння сформує імпульс пуску ЖМ. Ліва (мал. 5.4) лампа ЖМ відкриється, а права закриється. Реле Р48 спрацює. Напруга 26 В через контакти 2 і 3 реле Р48 і Р54 подається на обмотки реле Р55, Р59, Р62, Р68. Реле Р55 забезпечує блокування ланцюга подачі напруги 26 В к зазначеній групі реле. Реле Р62 і Р68 забезпечують реверс двигунові ДП-45. Крім того, реле Р68 розмикає ланцюг струму реле Р71, що у свою чергу розмикає ланцюг харчуванні двигуна ДП-56 і шунтує його. Двигун ДП-56 зупиняється, ротор конденсатора З28 перестає обертатися, контур ПАП залишається налаштування на робочу частоту. Реле Р59 готує ланцюг струму реле Р54 і Р58.

Стан ЖМ, при якому ліва лампа відкрита, а права закрита, є хитливим. Приблизно через 2 із ЖМ повертається у вихідний стан і реле Р48 знеструмлюється. Контакти 1 і 2 реле Р48 замикають ланцюг струму обмоток реле Р54 і Р58. Реле Р58 блокує подачу напруги 26 В на реле Р54. Реле Р54 контактами 1 і 2 готує ланцюг струму реле Р66.

Через велику швидкість обертання ротор конденсатора З32 проскакує положення, при якому ємність конденсатора зв'язку оптимальна. Тому після реверса двигуна ДП-45 ротор конденсатора З32 продовжує обертатися в колишньому напрямку, але швидкість обертання стає досить повільної, порядку 2 про/хв. Це забезпечується конструкцією редуктора. При повільному обертанні ротора конденсатора З32 у момент t7 його ємність досягне оптимальної величини, а, виходить, амплітуда струму в антені стане максимальної. На виході КС знову формується імпульс пуску ЖМ. Ліва лампа ЖМ відкриється. Реле Р48 замикає контакти 2 і 3, і напруга" 26 В через контакти 1 і 2 реле Р54 подасться на реле Р66. Реле Р66 спрацює і відключить від системи блокування кнопки НАСТРОЮВАННЯ ПАП і контактів реле Р56 напруга 26 В. Лампа НАСТРОЮВАННЯ ПАП гасне. Усі реле повертаються у вихідні стани. Двигун ДП-45 зупиняється. ПАП набудовано на робочу частоту. Встановлено оптимальний зв'язок з антеною. Схема автоматики ПАП знеструмлена і готова до нового пуску. Радіостанція переключається на прийом. При роботі на радіостанції для включення її на передачу необхідно натиснути тангенту мікро телефонної гарнітури.

Розділ 6. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОЖИВЛЕННЯ РАДІОСТАНЦІЇ

Первинним джерелом електроживлення радіостанції Р-111 є бортова мережа постійного струму напругою 26 В±4 В. Негативний полюс мережі з'єднується з корпусом радіостанції.

Струм, що споживається від мережі з номінальною напругою, складає:

- не більш 20 А — при роботі радіостанції на передачу;

- не більш 7 А — при роботі на прийом;

- не більш 2 А-при роботі в режимі чергового прийому.

Елементи системи електроживлення розміщені в блоці живлення прийомопередавача і

у блоці живлення ПП (рис. 6.1).

Рис. 6.1. Структурна схема блоку живлення прийомопередавача і блоку живлення ПП

Блок живлення прийомопередавача містить:

- перетворювач напруги постійного струму для одержання напруги +60 В, +12 В, +4 В, + 2,4 В, а також стабілізатори напруги зазначених градацій;

- перетворювач напруги постійного струму для одержання напруги +160 В.

Блок живлення ПП містить:

- перетворювач напруги постійного струму для одержання напруги +300 В, +400 В, +285 В,

-180 В;

- стабілізатор напруги накалювання 12,6 В;

- трансформатор напруги частоти 800 Гц.

Призначення джерел напруги різних градацій, отриманих у блоках живлення, показано на структурній схемі (рис. 6.1).

Комутація ланцюгів живлення при включенні радіостанції і зміні режиму роботи здійснюється за допомогою перемикача РЕЖ. РОБОТИ і групи реле.