Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф'ючерснi операцii товарних бiрж у Рос.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
113.66 Кб
Скачать

3. Ф'ючерсний контракт

Предметом ф'ючерсної угоди є ф'ючерсний контракт - документ, що визначає праваі й обов'язки на одержання або передачу майна (включаючи гроші, валютні цінності і ЦБ) або інформації з указівкою порядку такого одержання або передача. При цьому він не є цінним папером (2). Ф'ючерсний контракт не може бути просто анульований, або, відповідно до біржової термінології, ліквідований. Якщо він укладений, те може бути ліквідований або шляхом Заключення протилежної угоди з рівною кількістю товару, або постачанням обумовленого товару в термін, передбачений контрактом. У переважній більшості випадків має місце компенсація і лише по 1-3% контрактів поставляються фізичні товари. Постачання товарів на ф'ючерсних біржах дозволені у визначені місяці, називані позиціями. Наприклад, на Нью-Йоркской біржі кава, какао і цукру вона дозволена тільки в березні, травні, липні, вересні і грудні, причому продавець може поставити товар у будь-який день місяця. Проте продавці біржових контрактів йдуть на постачання товару по ним лише в особливі випадках, тому що це пов'язано з додатковими витратами в порівнянні з його продажем на ринку реального товару. При термінових угодах покупець не розраховує одержати що купуються ним цінності, а продавец-передать продавані ним цінності. Результатом таких угод є не передача реального товару, а сплата або одержання різниці між ціною контракту в день його Заключення і ціною в день виконання. Наприклад, продавець продав у січні на біржі партію міді по ціні 960 ф. ст. за 1 т із постачанням у березні. Якщо до терміна постачання ціна на біржі на мідь підвищиться до 965 ф. ст. за 1 т, він виявиться стороною, що програла, а покупець, навпаки, - що виграла. Продавець як сторона, що програла, повинна сплатити різницю в 5 ф. ст. шляхом Заключення так називаної оберненої (офсетної) угоди, тобто угода на покупку такої ж партії товару по ціні 965 ф. ст. за 1 т, або, але біржової термінології, ліквідувати контракт. Покупець, у свою чергу, укладає в березні офсетну угоду, тобто угоду на продаж такої ж партії товару по ціні 965 ф. ст. за 1 т, і в такий спосіб виграє 5 ф. ст. за 1 т. При угодах на термін одна сторона завжди виграє, інша програє.

Для максимального прискорення Заключення термінових угод, полегшення ліквідації контрактів і спрощення розрахунків по ним існують цілком стандартизовані форми ф'ючерсних контрактом. Кожний ф'ючерсний контракт містить установлене правилами біржі кількість товару. Наприклад, по цукру - 50 т, каучуку, міді, свинцю і цинку - 25 т, кава - 5 т и т.д. Отклонение фактичної ваги від контрактного не повинно перевищувати 3%.

При Заключенні ф'ючерсного контракту погоджуються тільки дві основних умови: ціна і позиція (термін постачання). Всі інші умови стандартні і визначаються біржовими правилами (крім контрактів на кольорові метали, де вказується також і кількість товару - частіше усього 100 т).

Термін постачання по ф'ючерсному контракті установлюється визначенням тривалості позиції. Наприклад, стандартний контракт Лондонської й інших бірж по каучуку може бути укладений на кожний окремий наступний місяць - місячну позицію; на цукор, какао, мідь, цинк, олово, свинець - на кожну наступну тримісячну позицію. (8, С.6) Всі ф'ючерсні контракти на відміну від контрактів на реальний товар в обов'язковому порядку повинні бути негайно зареєстровані в розрахунковій палаті, наявної при кожній біржі. Після реєстрації ф'ючерсного контракту члени біржі - продавець і покупець - більше не виступають у відношенні один одного як сторони, що підписали контракт. Вони мають справу тільки з розрахунковою палатою біржі. Кожна сторона може в односторонньому порядку в будь-який момент ліквідувати ф'ючерсний контракт шляхом Заключення офсетної угоди на таке ж кількість товару. Ліквідація ф'ючерсного контракту припускає сплату розрахунковій палаті або одержання від ніс різниці між ціною контракту в день його Заключення і поточної ціни.

Якщо ф'ючерсний контракт не був ліквідований до витікання його терміна шляхом Заключення офсетного контракту, то продавець може поставити реальний товар, а покупець прийняти його на умовах, обумовлених правилами даної біржі. У цьому випадку продавець повинний не пізніше, чим за 5 біржових днів до настання термінової позиції послати через брокера в розрахункову палату біржі сповіщення (називане в США "нотис", в Англії - "тендер") про своє бажання здати реальний товар. Наступного дня Расчётная палата вибирає покупця, що раніш усіх купив контракт, і спрямовує йому через його брокера сповіщення про поставе, одночасно інформують брокера продавця, кому призначається товар. (3). Покупець, що побажав прийняти реальний товар за контрактом, одержує складське свідчення проти чека, виписаного на користь продавця. Постачанням реального товару завершується обмежене число ф'ючерсних угод (менше 2%). (8, С.7)