Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф'ючерснi операцii товарних бiрж у Рос.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
113.66 Кб
Скачать

4. Основые ознаки біржової ф'ючерсної торгівлі і чинники, щО впливають на її розвиток.

Основними ознаками ф'ючерсної торгівлі служать:

- фіктивний характер угод, при якому купівля-продаж відбувається, але обмін товарів практично цілком відсутніх. Ціллю угод є не потребительная, а мінова вартість товару;

- переважно непрямий зв'язок із ринком реального товару через хеджирование (СМ. НИЖЧЕ), а не через постачання товару;

- повна уніфікація потребительной вартості товару, представником котрого потенційно служить біржовий контракт, безпосередньо що дорівнюється до грошей і обмінюванний на них у будь-який момент. У випадку постачання по ф'ючерсному контракті продавець має право поставити товар будь-якої якості і походження в рамках, установлених правилами біржі;

- повна уніфікація умов у відношенні кількості дозволеного до постачання товару, місця і термінів постачання;

- знеособленість угод і замінність контрагентів по ним, тому що вони полягають не між конкретним продавцем і покупцем, а між ними або навіть між їхніми брокерами і розрахунковою палатою, що бере на себе роль гаранта виконання зобов'язань сторін при покупці або продажі ними біржових контрактів. (4, стор.28)

На біржову ф'ючерсну торгівлю впливає множина чинників. Це - зміни, що відбуваються в умовах розвитки економки в цілому, у міжнародній торгівлі окремими товарам і в здійсненні самої біржової торгівлі. Циклічний характер відтворення робить прямий вплив на динаміку біржової торгівлі. У умовах спаду загострюється конкурентна боротьба, пришвидшуються інтеграційні процеси і водночас активізуються зусилля бірж по впровадженню нових товарів і Методів торгівлі. Проте, циклічність у біржовій торгівлі не знаходиться в суворій відповідності з промисловим циклом у силу цілого ряду причин, зокрема особливостей виробництва сільськогосподарської продукції (основної маси біржових товарів), що підпорядковується крім загальних своїм власним законам і т.д. Торгівля сільськогосподарськими товарами гальмується під час затяжних рецессионных періодів надвиробництва. У цей час ціни щодо знижуються і стабілізуються. У той час як непередбачені стихійні лиха (посуха, повіні і т.д.) звичайно призводять до істотного збільшення обсягу угод.

Також одним із визначальних умов розвитку ф'ючерсних бірж є стан валютно-фінансової системи, а також наявність достатніх фінансових ресурсів. Як правило, ф'ючерсні біржі створюються в головних фінансових центрах, де є широкі можливості для фінансування торгівлі і спекуляції біржовими товарами, що є при активній ф'ючерсній торгівлі зручними об'єктами заставних операцій. Без банківського кредитування, а також без достатньої маси вільних коштів, що не знаходять прибуткового продуктивного застосування, скільки-небудь значна ф'ючерсна торгівля стає неможливої. У той же час у міру росту маси вільних коштів, що знецінюються в зв'язку з інфляцією, розширення біржового обороту стає важливим елементом функціонування всього ринкового господарства.

Валютна нестійкість також впливає на темпи росту біржової торгівлі. Перехід до системи вільно конвертованих валют із кінця 50-х років сприяв помітному прискоренню темпів приросту ф'ючерсної торгівлі. Відхід від золотовалютного стандарту наприкінці 60-х - початку 70-х гг, поширення системи "плаваючих" курсів валют збільшили ризики, пов'язані зі здійсненням торгових угод, і безпосередньо призвели до різкого росту біржових операцій, включаючи угоди з валютами.

Определхнное вплив на розвиток біржової торгівлі робить також тенденція до збільшення ступеня переробки сировини в країнах-експортерах.

Розширення обороту і географії ф'ючерсної торгівлі є додатковим чинником росту її обсягу. Концентрація біржової торгівлі й удосконалювання її структури забезпечили появу нових функцій ф'ючерсних бірж, подальше розширення біржового обороту. (5, стор. 257)