Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт пед майст..docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
29.69 Кб
Скачать

Практична частина

Якщо проаналізувати план роботи класного керівника 8 - А класу Савенко Антоніни Вікторівни, можна відмітити, що національному вихованню школярів приділено достатня кількість уваги. Оскільки план виховної роботи Антоніни Вікторівни містить ряд заходів, які містять тематику національного виховання. Участь у святах, присвячених визволенню Ніжинщини від німецько-фашистських загарбників, привітання ветеранів; робота волонтерської групи по наданню допомоги солдатським вдовам та інвалідам ВВВ, пізнавальна програма «Сторінками народного календаря», участь у Покровському ярмарку та ряд інших виховних справ говорять самі за себе. Тому, я вважаю, що Антоніна Вікторівна відносить національне виховання до пріоритетних напрямків виховної діяльності. Для здійснення цієї мети вчителька використовує бесіди, лекторії, учнівські конференції, екскурсії.

Робота класного керівника не може бути ефективною, якщо вона не підтримується контактом з батьками дітей. Вивчення сім’ї учня дає змогу класному керівнику ближче познайомитися з ним, зрозуміти спосіб життя, її традиції, устрій, духовні цінності, взаємостосунки. Класний керівник 8 – А класу приділяє увагу і роботі з батьками. Антоніна Вікторівна підтримує тісний зв'язок з батьками через записи в учнівських щоденниках, запрошення до школи, телефонні дзвінки; що чверті проводить батьківські збори; допомагає батьківському комітету спланувати роботу; проводить індивідуальні бесіди з батьками з метою підвищення успішності учнів і виховання свідомої дисципліни. Дуже тісно працює з іншими вчителями – предметниками. Вони консультуються про клас, розробляють загальні педагогічні вимоги і підходи до учнів, обговорюють поведінку на уроці. Відстоює інтереси своїх вихованців, допомагає налагодити контакти між учнями і вчителями.

Як вважає Олена Володимирівна, основним призначенням класного керівника, є максимальний розвиток кожної дитини для нормального, духовного, розумового та фізичного вдосконалення. Мені здається, що робота класного керівника мого класу відповідає цим показникам. Виховна робота вчительки різнопланова, в ній відводиться місце і фізичному вихованню (бесіда про необхідність фізичного розвитку), індивідуальній роботі з окремими учнями, а також екологічному вихованню, моральному та трудовому. В основі різнопланової роботи з вчителями - предметниками і батьками учнів, всі зусилля класного керівника покладені на виховання і всебічний розвиток дитини. Щоб виховати їх розумними, ввічливими, всебічно розвиненими, достойними людьми нашого суспільства.

Оцінивши рівень національної спрямованості навчально – виховного процесу в класі та школі взагалі, слід відмітити, що на сьогоднішній день, класний керівник 8 – А класу відносить національне виховання до пріоритетних напрямів виховної діяльності. Важливу роль у цьому процесі відіграли бесіди, лекції, які проводила вчителька. Педагогічними працівниками школи також були організовані виховні екскурсії (відвідання краєзнавчого музею, найвідоміших архітектурних пам’яток міста тощо), основна мета яких – донести до свідомості учнів багатства історичного минулого рідної Української держави, і зокрема свого міста.

Щодо мене, то класна робота принесла мені значно більше клопотів ніж навчальна. Це, можливо пояснюється тим, що в даному випадку індивідуальний підхід потрібно було шукати до кожного учня, а збагнути про індивідуальні риси характеру учнів було досить складно.

Крім цього, класний керівник давав багато роботи по оформленню класної документації – це забирало багато часу та нервів, але, якщо збагнути з іншої сторони, цієї роботи у вчителів значно більше, і мій вклад при допомозі Антоніні Вікторівні – це лише краплина в морі. І тому, зваживши всі за і проти, я можу сказати, що до діяльності вчителя історії я, в принципі, готовий, а до діяльності класного керівника – не зовсім.

Висновки:

Як я вже казав, класний керівник відводить досить значну роль національному вихованню учнів. Це проявляє себе завдяки наступним критеріям. Сюди можна віднести:

  • формування національної свідомості;

  • засвоєння моральних цінностей, культурних традицій учнів;

  • залучення дітей до трудової діяльності;

  • залучення дітей до формування розуміння краси народної культури; формування правосвідомості і громадської відповідальності;

  • турбота за фізичний розвиток дітей;

  • виховання розуміння патріотизму до своєї країни.

Однак, на мою думку, великим недоліком є недостатня кількість уваги присвячена статевому вихованню підлітків. Адже, через досить значний розвиток сексуального усвідомлення сучасної молоді, класний керівник повинен донести молодому поколінню знання про норми взаємин з представниками протилежної статі, підготовка до інтимних стосунків, сімейного життя, формування культури сімейних відносин. Це, в свою чергу може принести ряд негативних наслідків.

Щодо самих учнів, то вони виявляли значну активність при виховній справі. Вони малювали різні тематичні стінгазети, брали активну участь у бесідах, вікторинах, іграх. Оцінюючи себе можу сказати, що виховні справи національного спрямування під «моїм керівництвом» також сподобались учням. Головну ставку я робив на удосконалення знань національної культури, адже саме їй відводиться найменше значення. Прикладом цьому є робота вчителя історії, який з певним небажанням веде уроки, присвячені українській культурі. Та й нинішні підручники не приділяють потрібної уваги цьому питанню.