Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАСОБИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

3.Фізіологічні зміни в організмі людини, які виникають під впливом занять фізичними вправами.

Фізичні вправи роблять на людину багатосторонній і глибокий вплив. При виконанні фізичних вправ в організмі людини відбувається ціла низка фізіологічних процесів. Систематичне застосування фізичних вправ удосконалює діяльність всіх органів і систем, сприяє позитивним перебудовам в роботі організму. Крім того, фізичні вправи є попередженням багатьох захворювань і боротьби з ними. Заняття фізичними вправами тренують серцево-судинну систему, сприяють розвитку кістково – м’язевої системи, дихальної.

Ранкова гігієнічна гімнастика – фізичні вправи, які виконуються ранком після сну, сприяють прискореному переходу організму до бадьорого стану. Під час сну центральна нервова система людини знаходиться в стані своєрідного відпочинку від денної активності. При цьому знижується інтенсивність фізіологічних процесів в організмі. Після підйому збудливість центральної нервової системи і функціональна активність різних органів поступово підвищується. Виконання фізичних вправ викликає потоки нервових імпульсів від працюючих м’язів і суглобів і приводить центр.нерв.сист. в активний діяльний стан. Відповідно активізується і робота внутрішніх систем, забезпечуючи людині високу працездатність.

Фізичні вправи сприяють: довголіттю (люди, які фізично активні, живуть довше. Регулярні вправи зменшують риск передчасної смерті)

Розвитку нових клітин головного мозку (вони стимулюють виникнення нових клітин головного мозку (нейронів), а також посилюють зв'язок між клітинами. Виникнення нових нейронів пов’язане з покращенням роботи пам’яті.

Покращенню розумових функцій. Також покращує пам'ять і затримує когнітивні функцій.

Попереджують серцево-судинні захворювання. Регулярні фізичні вправи попереджують хворобу серця, знижуючи кров’яний тиск, збільшуючи рівень холестерину, який транспортує жири із артерій назад в печінку, де вони переробляються в жовч, а також зменшують рівень поганого холестерину, який викликає закупорку артерій.

Попереджують діабет. Вправи підтримують хороший рівень цукру в крові. Регулярна фізична активність може покращити протистояння інсуліну і переносимість глюкози, що є дуже важливим для попередження розвитку діабету чи його контроль.

Знижують кровяний тиск і розвиток гіпертонії. (Гіпертонія (ГТН) або високий кров'яний тиск, хвороба, яку ще іноді називають артеріальною гіпертензією, є хронічним захворюванням, при якому кров'яний тиск в артеріях є підвищеним. Це підвищення примушує серце працювати більш інтенсивно, ніж зазвичай, для забезпечення нормальної циркуляції крові у кровоносних судинах)

Попереджує виникнення пухлин (раку).Фізична активність впливає на жирову тканину, а також здійснює імунологічний, механічний і гормональний ефект, забезпечуючи, тим самим, ряд можливих механізмів, завдячуючи яким, зменшується риск розвитку раку. (написати на цю тему доповідь) і ін. вплив.

Захворювання, які виникають при недостатній рухомості.

Рухова активність сприяє формуванню сильної і витривалої людини, а малорухливість призводить до зниження працездатності, захворювань та надмірного збільшення маси тіла. Все це відбувається через порушення обміну речовин. Зменшення інтенсивності енергетичного обміну, пов’язане із змінами інтенсивності розпаду і окислення органічних речовин, призводить до порушення біосинтезу, а також до змін мінерального (кальцієвого) обміну. Все це впливає на серцево-судинну систему.

Відсутність м’язового навантаження знижує інтенсивність енергетичного обміну, що негативно відображається на скелетних та серцевих м’язах. Крім того мала кількість нервових імпульсів, що йдуть до працюючих м’язів, знижує тонус нервової системи.

Сидячий спосіб життя призводить до того, що хрящова тканина поступово стає менш пластичною, втрачає гнучкість. Наслідками цього можуть бути зниження амплітуди дихальних рухів і втрата гнучкості тіла.

Найбільш від нерухомості страждають суглоби. Наприклад, у колінному суглобі ногу можна тільки згинати і розгинати, а в тазостегновому рухи можуть здійснюватись в усіх напрямках. Однак амплітуда рухів залежить від тренування. При недостатній рухомості м’язи втрачають еластичність. У порожнину суглоба під час руху виділяється недостатня кількість суглобової рідини, що відіграє роль змазки. Це погіршує роботу суглоба

Гіподинамія – це знижена рухова активність, яка негативно впливає на процес росту і розвитку людини, викликає порушення у скелеті, спричиняє різні хронічні хвороби.