Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
социология экзамен.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
43.03 Кб
Скачать

7. Охарактеризуйте шляхи і цілі використання соціологічних знань у сучасному суспільстві.

Соціологія розвивається не ізольовано, а в постійній взаємозв'язку з іншими суспільними науками, займаючи при цьому провідну роль у системі суспільних наук. По-перше, соціологія дає інших суспільних наук науково обґрунтовану теорію суспільства та його структурних елементів. По-друге, представляє інших наук техніку і методику вивчення людини і його діяльності, а також методи вимірювання цієї діяльності. Це проявляється, зокрема, у тому, що інші суспільні науки "соціалігізуються" (від слова соціологія), у результаті чого в надрах формуються нові напрямки досліджень - соціальні: соціально-економічні, соціально-психологічні, соціально-політичні, соціально-демографічні та ін.

Політологія, економіка, право та інші суспільні науки вивчають лише якусь одну сфери життя суспільства, соціологія "вивчає суспільство в цілому як єдину цілісну систему, як особливий і єдиний організм" з притаманними йому властивостями, відносинами і закономірностей функціонування, які проявляють себе в будь-якій сфері життєдіяльності, будь то економічної, правової та політичної. В той же час будь-який суспільний процес, досліджуваний спеціальними науками, входить як нерозривний частина в узагальнений, цілісний соціальний процес.

Тому можна сказати, що соціологія - це генералізуюча (узагальнююча), за словами П.А. Сорокіна, наука по відношенню до інших наук, що вивчають суспільство і людини. З іншого боку, у своїх генерализуючих функції соціологія залежить від відкриттів в інших науках, таких, наприклад, як історія, економіка, політологія.

Найбільш близькими по предмету дослідження до соціології наук вважають зазвичай соціальну антропологію і соціальну психологію. Однак соціальна антропологія займається вивченням локальних, простих, доіндустріальних культур і товариств для визначення походження і процесів розвитку людського роду і людської культури. Соціологія ж вивчає сучасні складні суспільства.

Крім того, соціальна психологія досліджує психологічні причини, механізми та закономірності поведінки людей в групах і товариства, а також психологічні характеристики осіб, груп і спільнот.

Історично тісний зв'язок існує між філософією і соціологією. Філософське пізнання було першою спробою на абстрактному рівні не тільки забезпечити, але і вивчити соціальну реальність, ставши тим самим попередницею соціології. У силу цього філософія й соціологія мають загальні аспекти вивчення соціальної реальності, бо і та, і інша наука розглядають суспільство в цілому, його системності. При цьому соціальна філософія виступає як загальнотеоретична та методологічна основа соціології. Наприклад, при вивченні якої-або етнічної спільності соціологія і базується на філософських концепцій, які дозволяють розкрити універсальні підстави буття будь-якого етносу. З іншого боку, соціологія, даючи конкретний аналіз різних проявів суспільного життя, поставляє матеріал для філософських узагальнень. Однак філософія й соціологія розрізняються між собою предметом, а також цілями і завданнями дослідження.

Основна відмінність соціологічного та філософського підходів полягає в тому, що соціологія приділяє головна увага осмислення отриманого емпіричного матеріалу, а філософія - зосереджується на філософське осмислення теоретичних джерел.

Чимало спільного є між соціологією та історією. Обидві науки вивчають суспільство як ціле у всіх його конкретних проявах, ґрунтуючись на дослідженні конкретних фактів суспільного життя. Однак, якщо історична наука вивчає тільки те, що вже відбулося, то соціологія переносить центр ваги своїх досліджень на сучасність. Соціологія відрізняється від історії і з предмету дослідження: якщо історія вивчає всі сторони, форми прояву суспільного життя, то соціологія - тільки "соціальне" в суспільстві. Крім того, соціологія відрізняється від історії та соціології за своєю природою і сутності: соціологія виявляє повторюється, типове, сутнісний в цьому ряду соціальних явищ і процесів, історія ж конкретно-хронологічний хід подій у всій їх індивідуальності, неповторності.

Тісний зв'язок існує між соціологією і політологією. Політологія в прагненні розкрити закономірності політичного життя як однієї зі сфер життя суспільства, не може не враховувати особливості суспільства як цілісної соціальної системи, на що спрямований соціологічний аналіз. Разом з тим суспільство не можна зрозуміти і тим більше реформувати без урахування впливу на його розвиток політичних структур і політичних режимів. Особливо чітко виявляється зв'язок соціології і політології в появі такої спеціальної соціологічної теорії, як соціологія політики. Політична соціологія в той же час є частиною політологічного знання. Однак, соціологія, політологія - різні науки: соціологія досліджує соціальне життя, політологія - політичну реальність, політичне життя.

Слід зазначити, що взаємний зв'язок існує між соціологією і економічними науками, соціологією і правовими науками, соціологією і етикою, соціологією і педагогікою. Тому можна сказати, що в широкому сенсі все суспільні науки взаємопов'язані і складають одну сукупну науку про суспільстві, взаємообумовлюють існування один одного, хоча виділяють різні аспекти дослідження.

7