Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FDSG.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
972.29 Кб
Скачать

11.3. Питання для самопідготовки і самоконтролю

  1. У чому полягає сутність контролінгу?

  2. Розкрийте основні завдання та функції контролінгу.

  3. Яким чином формується стратегія розвитку суб’єкта господарювання?

  4. Які типи стратегій Ви знаєте?

  5. У чому полягає необхідність та основні завдання внутрішнього аудиту суб’єкта господарювання?

  6. Розкрийте сутність контролінгу як складової планування.

11.4. Тематика індивідуальних завдань (рефератів) за темою

(5 балів)

11.5. Термінологічний словник

Контролінг – це спеціальна саморегулююча система методів та інструментів, яка спрямована на функціональну підтримку менеджменту підприємства і включає інформаційне забезпечення, планування, координацію, контроль і внутрішній консалтинг.

Стратегічний фінансовий контролінг – це комплексна система стратегічного планування, яка визначає довгострокові цілі підприємства з урахуванням виробничого потенціалу підприємства, визначає курс розвитку підприємства та прогнозує розподіл матеріальних та фінансових ресурсів для досягнення поставлених цілей.

Оперативний фінансовий контролінг – це система управління досягненням поточних цілей та оперативних заходів по оптимізації прибутку та витрат методами бюджетування та внутрішнім консалтингом (контролем).

Бюджетний контроль – порівняння фактичних показників фінансово-господарської діяльності з плановими (бюджетними) на предмет їх узгодженості за величиною і термінами, а також аналіз причин відхилень з метою вироблення пропозицій щодо коригування бюджетів чи фінансово-господарської діяльності підприємства.

Бюджетування – процес складання бюджетів і контролю за їх виконанням. До основних характеристик бюджетування належать: короткостроковість (до одного року); високий рівень конкретизації; внутрішня спрямованість; тісна інтеграція з контролем та аналізом відхилень.

Бенчмаркінг — перманентний, безперервний процес порівняння това­рів (робіт, послуг), виробничих процесів, методів та інших параметрів досліджуваного підприємства (структурного підрозділу) з аналогіч­ними об'єктами інших підприємств чи структурних підрозділів. Розрізняють внутрішній бенчмаркінг; бенчмаркінг, зорієнтований на конкурентів; функціональний бенчмаркінг.

Вартісний аналіз – це метод контролінгу, що полягає в дослідженні функціональних характеристик продукції, яка виробляється, на предмет еквівалентності їх вартості та корисності.

АВС-аналіз – це метод контролінгу, що полягає у виявленні та оцінці незначного числа кількісних величин, які є найціннішими та мають найбільшу питому вагу у загальній сукупності вартісних показників.

ХУZ-аналіз – характеризує рівномірність запуску окремих видів сировини (матеріалів) у виробництво. Даний метод широко використовується в процесі нормування оборотних активів для створення виробничих запасів.

SWOT-аналіз – один із методів стратегічного контролінгу, який полягає у аналізі сильних та слабких місць підприємства. Даний вид аналізу може здійснюватися стосовно всього підприємства, його структурних підрозділів, а також у розрізі окремих видів продукції.

Література: 1,2,9,11,13,14,15,16,17,27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]