Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_econom.a.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
543.74 Кб
Скачать

90. Аналіз витрат за економ.Елементами.

Групування витрат по елементах необхідно для того,щоб вивчити матеріало, трудо- та енергомістксть і т.д. та встановити вплив техн. прогресу на структуру витрат. При цьому виділяють наступні елементи витрат: матер.витрати,витрати на оплату праці, на соц.заходи, амортизація, інш.операц.витрати, ін.витрати.Аналіз витрат за елементами здійсн. у послідовності: 1.Визнач.питома вага окремих елементів витрат. 2.Визнач.відхилення факт.стр-ри і план. 3.Визнач. абс.відхилення витрат за окремими елементами на 1грн. 4.Здійсн.факторний аналіз причини відхил. по окремих елементах за рах. факторів норм та цін.

Групування витрат по статтям показує куди, на які цілі і в яких розмірах витрачені ресурси,а саме чи на вир-во чи на збут.Розрізняють прямі і накладні витрати.Прямі - витрати,обсяг яких змін. залежно від змін обсягів вир-ва продукції (матер.витрати та оплата праці).Накладні витрати пов”яз. з вир-вом кількох видів продукції і як правило змінюються непропорційно до змін обсягів вир-ва,частина цих витрат є змінними, а частина – постійними (заг-вироб.,адміністрат.,витрати на збут та ін.).На зміну витрат на 1грн.продукції впливають:зміна стр-ри випущеної прод.,зміна с/в окремих виробів,ціна. С1грн.=

Аналіз матер.затрат полягає в порівнянні факт.обсягу їх з план. чи базовим і в обчисленні дії окремих факторів на виявлені відхилення.Завжди слід виявляти вплив таких факторів: 1)зміни питомих затрат сировини та матеріалів на одиницю продукції -фактор “норм”; 2)зміни с/в заготовлення одиниці сировини та матеріалів – фактор ”цін”

Аналіз матер.затрат завжди завершується підрахунком резервів зниження затрат.Аналіз викор. фонду оплати праці починають з визначення абс.відхилення від план. фонду або факт. за базовий період.При дослідженні причин відхилення виявляють вплив двох факторів:зміни середньооблікової чисельності і зміни середньої з/п.Для розрахунку можна викор. спосіб абс.різниць,згідно з яким вплив 1-го фактору визнач. множенням відхилення від плану за кіл-тю на планову середню з/п, а вплив 2-го - множенням відхилення від плану з середньої з/п на факт.чисельність.

За затратами на обслуговування вир-ва та управління розрах. також відносне відхилення, порівнюючи факт. затрати з даними кошторису, перерахованими на % виконання плану випуску товарної продукції.

91.Роль економічного аналізу в умовах ринкових відносин

В умовах ринк. економіки підпр-во здійснює свою вир-торгів. діяльність самостійно, але конкуренція, що полягає в змаганні підпр-в за споживача їх продукції, змушує подавця (виробника) враховувати їх інтереси і запити, і виробляти ту продукцію, яка потрібна покупцеві. Підпр-во, що програло у цій боротьбі стає банкрутом. Отже, щоб не стати банкрутом, підпр-во мусить постійно стежити за ситуацією на ринку і забезпечити високу конкурентоздатність своєї продукції. Одним із інструментів з‘ясування конкурентоздатності є аналіз фін. стану підпр-ва, або більш узагальнено – екон. аналіз. Аналізувати фін. стан будь-якого підпр-ва є нагальною необхідністю, бо не можна вести госп-ва без міри ваги і рахунку, не добиваючись перевищення доходів над видатками. Це завжди було важливо, тим більш зараз, коли йде становлення і розвиток вільного підпр-ва. Закони ринк. економіки вимагають відповідального способу мислення і поведінки всіх учасників.На основі екон. аналізу розробляються упр. рішення. Аналіз передує прийняттю рішень і діям, обгрунтовує їх і є основою наукового упр-ня вир-вом, забезпечує його об‘єктивність та ефективність. Так, екон. аналіз – це ф-я упр-ня, яка забезпечує наукову обгрунтованість прийняття рішення.

Фін стан підпр-ва – це показник його фін. конкурентоздатності, тобто платоспроможності, кредитоспроможності, виконання зобов*язань перед державою та інш. підпр-вами.Це засіб оцінки і прогнозування фін. стану на основі його бух. звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]