Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ ІІ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
44.47 Кб
Скачать
  1. Документальне оформлення загальновиробничих витрат .

Будь-яка господарська операція на ТДВ «Трембіта» повинна відображатися на місці її здійснення у відповідних бухгалтерських документах. Така реєстрація називається первинним обліком, який ї основою бухгалтерського обліку методом їх суцільного і безперевного документування. Записи в бухгалтерському обліку здійснюються на підставі первинних документів.

Порядок документального оформлення господарських операцій та вимоги щодо складання документів регламентуються статтею 9 ("Первинні облікові документи та регістри бухгалтерського обліку") Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні»". Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Важливе значення в організації обліку загальновиробничих витрат займає чітке, вчасне і правильне ведення первинної документації, на підставі якої проводять всі послідуючі записи в обліку.

Бухгалтерськими документами, які є підставою для віднесення витрат до загальновиробничих, виступають:

  • по амортизації – «Розрахунок амортизації основних засобів» (ф.ОЗ-1)(додаток Ж);

  • по МШП – «Акт на списання малоцінних швидкозношуваних предметів» (ф.МШ-12), (Додаток К)

  • грошових коштів – «Видатковий касовий ордер» (ф.КО-2), прибутковий касовий ордер (ф.КО-1), видаткова накладна; (Додаток Л1-Л3);

  • витрат на відрядження – «Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт» (Додаток М);

  • робіт і послуг підрядників – «Рахунок-фактура», «Акт приймання виконаних підрядних робіт»(Додаток Н);

  • заробітної плати – Наказ-розпорядження про надання відпустки (ф.П-3),«Табель обліку використання робочого часу» (ф.П-5), а також складена на його підставі «Розрахунково-платіжна відомість» (ф.П-6).

Для обліку праці та її оплати в ТДВ «Трембіта» використовують різні первинні документи. Для обліку праці та її оплати працівників з посадовими окладами підприємства застосовують Табель обліку робочого часу (ф. П-5). В підприємстві цей документ ведуть за методом суцільної реєстрації. Щодня за кожним працівником визначається відпрацьований і невідпрацьований час. Табель ведуть в кожному структурному підрозділі підприємства.

Кожному працівникові присвоюється табельний номер, який повадиться в усіх документах до обліку праці та її оплати. У випадках звільнення працівника його табельний номер не присвоюється іншому працівнику протягом одного-двох років. У табелі проставляються за датами відпрацьований час, дні неявки на роботу із зазначенням їх причин. При цьому застосовують умовні позначення, що зазначені в кінці табеля; В – вихідний, П – прогул, Х – хворів. Обліковець щодня записує в даний документ відпрацьований кожним працівником час. Цей документ ведеться протягом місяця. Табель обліку робочого часу(ф.П-5) є підставою для нарахування оплати праці працівникам з погодинною оплатою.

Для нарахування оплати праці за виконання кінно-ручних робіт використовують Обліковий листок праці і виконаних робіт. Щодня бригадир записує в обліковий листок назву робіт, за якими обліковують затрати праці працівників чи їх табельні номера. Після закінчення строку підсумовують по вертикалі затрати праці за видами робіт, а по горизонталі – кількість відпрацьованих днів, годин та суму оплати праці.

В обліковому листі водія в підприємстві ведуть облік виробітку та нарахованої оплати праці водія. Обліковий листок складають окремо на кожного механізатора. У ньому за кожен відпрацьований день зазначається вид та обсяг виконаної роботи, нарахована оплата праці, кількість витраченого пального. Записи в обліковому листі роблять протягом 10-15 днів періоду виконання певної роботи. Особливу увагу приділяють контролю за правильністю записів про обсяг виконання робіт, що є підставою для нарахування заробітної плати. Підписаний трактористом-машиністом та агрономом обліковий листок передається до бухгалтерії, де його перевіряють, затверджують, після чого він стає підставою для записів.

Для відображення витрат автомобільного вантажного транспорту господарства, транспортних робіт по переміщенню сільськогосподарської продукції, на перевезенні працівників на поля, вивезенні сільськогосподарської продукції з поля в місця її зберігання і використання оформляють Подорожній лист вантажного автомобіля (ф.2-ТН)для обліку тонно-кілометрів та погодинної роботи при обслуговуванні бригад. Підписують цей документ водій, диспетчер, завідуючий гаражем і механік. Оформленні документи передають до бухгалтерії підприємства.

Первинним документом, на підставі якого вартість послуг легкового автотранспорту включаються у загально виробничі витрати є подорожній лист легкового автомобіля(ф.3-ТН) . В ньому містяться дані про відстань, витрату пального та інші показники, необхідні для обліку. Диспетчер заповнює подорожній лист до видачі його водієві.

В ТДВ «Трембіта» для обліку транспортних робіт, виконаних тракторами, застосовують Подорожні листи тракториста. У цьому документі вказують завдання трактористу, а на зворотній стороні – його виконання. У господарстві дорожні листи можуть виписувати на кілька днів, протягом яких трактор виконує одну і ту ж роботу.

Один із важливих елементів обліку – це облік руху і списання матеріальних цінностей, які безпосередньо витрачаються при організації та обслуговуванні виробництва. Списання вартості товарно-матеріальних у витрати виробництва згідно прийнятої у ТДВ «Трембіта» облікової політики здійснюється за методом середньозваженої собівартості.

На основі лімітно-забірної картки (ф. М-28) отримують зі складу у підзвіт необхідні виробничі запаси. Цей документ бухгалтерія на підставі розпорядження керівника господарства складає в двох примірниках, з яких один залишає собі, а інший віддає особі, яка отримуватиме цінності.

Документи по обліку витрат засобів праці також фіксують витрати по використаних засобах праці, які виражаються у нарахованій амортизації. Основні засоби, що використовуються у виробництві поступово зношуються, а тому на них нараховується амортизація, що відображається у Відомості нарахування амортизаційних відрахувань . Амортизаційні відрахування в ТДВ «Трембіта» розраховується за податковим методом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]