Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 2. Грошовий ринок

63

Контрольні запитання

  1. У чому полягає сутність грошового ринку?

  2. Назвіть основні інститути грошового ринку.

  3. Яка роль грошового ринку в економіці?

  4. Назвіть елементи грошового ринку.

  5. Дайте визначення облікового ринку.

  1. Чому облікові ставки цього ринку визначаються ставкою Центрального банку?

  2. Дайте характеристику цінним паперам, які обертаються на обліковому ринку.

  3. В якій формі залучаються і розмішуються вільні ресурси кредитних інститутів на міжбанківському ринку?

  4. Чому комерційні банки використовують у своїй діяльності міжбанківські депозити?

10. Яку роль у становленні ринкової економіки України відіграють засоби міжбанківського ринку?

64

ТЕМАЗ ВАЛЮТНИЙ РИНОК

/. Валютний ринок та його місце на фінансовому ринку.

2. Характеристика валютних операцій.

3. Курсова політика Центрального банку та валютне регулювання. .:

3.1. Валютний ринок та його місце на фінансовому ринку

Валютний ринок являє собою сукупність економічних та орга­нізаційних форм, шо пов'язані з купівлею або продажем валют різ­них країн. Валютний ринок як система включає в себе підсистеми валютного механізму та валютних відносин. Під першою розуміють правові норми та інститути, що репрезентують ці норми на націо­нальному та міжнародному рівнях. Друга включає в себе щоденні зв'язки, в які вступають фізичні та юридичні особи з метою здійс­нення міжнародних розрахунків, кредитних та інших грошових операцій, що спрямовані на придбання або продаж іноземної валюти.

В системі валютного ринку можна виділити:

— міжнародний валютний ринок;

- національний валютний ринок.

Перший складається з системи тісно пов'язаних швидкодіючи­ми канальними чи супутниковими комунікаціями регіональних ринків. Зараз існують такі регіональні ринки: Європейський - з центрами в Лондоні, Цюриху, Франкфурті; Азіатський - з центра­ми в Токіо, Гонконзі, Сингапурі; Амери-канський — з центрами в Нью-Йорку, Чикаго, Лос-Анджелесі. На регіональних валютних ринках здійснюється торгівля вільно конвертованими валютами та валютами місцевих національних ринків. Регіональні валютні ринки за характером операцій не відрізняються один від одного, національні — відрізняються за ступенем конвертованості націо­нальної валюти, за обсягом зовнішньоторговельних та валютно-

Тема 3. Валютний ринок

65

обмінних операцій, за ступенем інтегрованості в світове співтова­риство, рівнем стійкості та відкритості економіки, рівнем розвитку комунікацій та ступенем регулювання державою валютних операцій. Товаром валютного ринку виступає валюта та валютні цін­ності. Валюта — це:

  1. грошова одиниця (національна валюта), яка використо­вується в певній країні;

  2. грошові одиниці іноземних держав, кредитні та платіжні документи у вигляді векселів, чеків, банкнот, які використо­вуються в системі міжнародних розрахунків — іноземна валюта;

  3. міжнародні та регіональні платіжні засоби (СПЗ, євро).

Під валютними цінностями розуміють цінності, по відношен­ню дояких валютним законодавством встановлений певний режим валютного обігу. Крім іноземної валюти, об'єктами валютного рин­ку виступають платіжні документи (чеки, векселі, тратти, депозитні сертифікати, акредитиви); цінні папери (акції, облігації, купони до них, бони, казначейські векселі), номінал яких виражений в іно­земній валюті або золоті; дорогоцінні метали (золото, срібло, платина) та природне дорогоцінне каміння (алмази, рубіни, сапфіри, смарагди).

Особлива роль на валютному ринку належить валютному курсу. Валютний курс — це ціна грошової одиниці однієї країни, яка виражена в грошових одиницях іншої країні або в міжнародних валютних одиницях (СПЗ, євро).

Вартісною основою валютного курсу є купівельна спромож­ність грошової одиниці. На валютний ринок та курс впливає три групи факторів (рис. 3.1).