Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 5. Ринок фінансових послуг

121

Залежно від того, хто був власником об'єкта лізингу до лізин­гової у годи, визначають:

  • лізинг власника або вендерліз — лісор виступає посередни-ком-інвестором, а власником є торгівельна установа;

  • довірчий лізинг або ліверідж-ліз — лісор та рентер створю­ють спільну довірчу компанію з метою придбання об'єкту лізин­гу, який потім передається у користування партнеру-рентеру;

  • зворотній або ліз-бек — власник надає лісору об'єкт лізингу з метою подальшої оренди, тобто власник виступає в ролі рентера.

Ці види лізингу широко використовуються в міжнародній прак­тиці, коли об'єктом лізингу виступає промислове обладнання. Залежно від характеру інвестора (лісора) розрізняють:

  • прямий лізинг — операція здійснюється одним посередни­ком—лісором;

  • акціонерний лізинг — лісор за кошти третьої особи купує об'­єкт, а потім здає його в оренду. В цьому випадку в ролі третьої особи виступає група акціонерів, кожен з яких вносить свій вклад;

- складний лізинг — лісор, рентер та кредитор представлені багатьма особами, відносини між ними оформлюються за допо­ могою брокера з урахуванням інтересів кожної сторони.

За характером взаємовідносин між лісором та рейтером лізин­гові операції поділяються на:

  • чистий лізинг або нетто-лізинг — рентер бере на себе всі вит­рати по реалізації прав власності, експлуатації об'єкта лізингу та збуту продукції;

  • "бай-бек" або компенсаційний лізинг лісор здійснює реа­лізацію товарів та послуг, які рентер виготовляє за допомогою об'єкту лізингу, при цьому товари та послуги виступають в ролі лізингових платежів. Іноді "бай-бек" передбачає надання лісором рентеру маркетингових та інформаційних послуг;

  • лізинг з послугами — лісор надає певний набір додаткових послуг рентеру.

Залежно від механізму переходу об'єкта лізингу у власність розглядають:

- умовний лізинг — рентер відповідно до договору з лісором є власником об'єкта лізингу, який за сутністю виступає як продаж в розстрочку;

122 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

  • строковий або терміновий лізинг — після сплати лізингових платежів об'єкт є власністю рентера;

  • безстроковий рентер визначає, коли об'єкт лізингу стає його власністю. Однак з кожним внеском зростає юридичне право рен­тера на об'єкт лізингу.

Таким чином, в основі лізингових операцій лежать відносини власності. Головними учасниками цих операцій єлісортарентер, виробник об'єкта лізингу, фінансові, страхові, сервісні орга­нізації.

При використанні лізингу в практичній діяльності необхідно враховувати, що лізинг являє собою складний ринковий меха­нізм, який включає фінансові відносини щодо оренди, купівлі-продажу, позики, застави, кредиту. Особлива увага приділяється лізинговим платежам, які, з одного боку, є доходами лісора, з іншого — витратами рентера.

Процедура нарахування платежів, терміни сплати внесків, способи сплати, загальна вартість платежів відображаються удого-ворі, що укладається між лісором та рейтером. Таким чином, рен­тер має право відійти від порядку суворого обмеження термінів і розміру платежівта передбачити удоговорі злісором зручну форму розрахункових операцій, що враховує надходження коштів від реалізації. Платежі можуть здійснюватись щомісяця, щокварталу.

У міжнародній практиці існує кілька методів нарахування лізингових платежів. Метод "з фіксованою загальною сумою" — загальна сума платежів відповідно за погодженням сторін періо­дично нараховується різними частками протягом усього терміну договору.

Метод "з авансом" — виплата авансу в погодженому поряд­ку, а інша частина сплачується протягом терміну дії договору, як і при нарахуванні платежів з фіксованою загальною сумою.

Метод "мінімальних платежів" — загальна сума платежів включає: амортизацію лізингового майна за весь термін дії дого­вору, плату з використання лісором позикових коштів, комісійну винагороду і плату за додаткові послуги лісора, а також вартість лізингового майна, що викуповується, якщо викуп передбачений договором.