Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки молоді та спорту Ук....docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
127.4 Кб
Скачать

Карниз для занавісок

Корисна модель відноситься до предметів інтер'єра й застосовується для декорування житлових і офісних приміщень.

Відомий карниз для занавесок, що містить тримачі для занавесок, розміщені в П-образных профілях, кронштейни /патент на корисну модель РФ 72393, МПК 8 А41Н 1/02, опубл. 20.04.2008/. Кожний кронштейн постачений пазом для приєднання до нього виступу декоративної планки з молдингом.

Недоліком відомих карнизів є обмеженість застосовуваних матеріалів планки.

В основу дійсної корисної моделі поставлене завдання, спрямоване на розробку такої конструкції карниза, що дозволить задовольнити споживчі якості карнизів за рахунок поліпшення зовнішнього вигляду.

Рішення поставленого завдання досягається за рахунок розширення асортиментів існуючих карнизів шляхом декоративного оформлення фасадної частини у вигляді декоративної планки карниза. Також пропонований карниз забезпечує підвищення зручності й полегшення монтажу.

Зазначений технічний результат досягається тим, що в карнизі для занавісок, що містить несучу балку, постачену пазами для розміщення засобів кріплення занавісок і кріплення декоративної планки із захопленням паза несучої балки, новим є те, що декоративна планка виконана з нержавіючої сталі з полірованою або поліровально – дзеркальною поверхнею, при цьому захоплення для з'єднання з пазом несучої балки виконаний у вигляді ряду окремих кронштейнів, кожний з яких складається з Г-образного профілю, привареного в місці примикання крайки профілю до декоративної планки й паза, призначеного для защелкування на відповідному пазу несучої балки. Крім того, на декоративну планку може бути нанесений малюнок.

Застосування декоративної планки з нержавіючої з полірувальної або полировально-зеркальної лицьовою поверхнею стали дозволити підвищити споживчі якості за рахунок поліпшення зовнішнього вигляду, дозволяє створити різноманітні варіанти карнизів по конструктивне й фактурним (нанесення малюнка піскоструминним або лазерним гравіруванням) рішенням, що дозволить розширити асортименти карнизів. Застосування кронштейнів, виконаних у вигляді окремих елементів дозволить забезпечити застосування зі збереженням цілісності полірувальної або полировально-зеркальною лицьової поверхні декоративної планки по всій довжині, підвищити зручність і полегшення монтажу.

Корисна модель пояснюється кресленнями, де на фіг.1 зображений сегмент карниза, на фіг.2 - вид А по фіг.1.

Карниз для занавесок містить несучу балку 1, виконану наприклад з полівінілхлориду (ПВХ) з поворотами й без, стельов або настінну (настінна додатково комплектується Г-образними кронштейнами для кріплення до стіни (на фиг. не показано), постачену П - пазами від одного до трьох, у яких переміщаються гачки на коліщатах - засобу для закріплення занавесей (на фиг. не показане), декоративну планку 2, виконану наприклад з [-профілю з нержавіючої сталі, що має полірувальну або полировально-зеркальную лицьову поверхню. Профіль може бути виготовлений шляхом вирізання із квадратного профілю з нержавіючої сталі з полірувальної або полировально-зеркальной поверхні. Несуча балка 1 містить пази для кріплення декоративної планки.

Декоративна планка 2 містить захоплення для з'єднання з несучою балкою, виконаних у вигляді ряд кронштейнів, кожний з яких складається з Г-листового профілю 3, наприклад, Г-листового профілю, і паза 4 із замкнутими в усередину краями, защелкивающими на відповідному пазу несучої балки 1. До декоративної планки 2 зазначені кронштейни приварені по довжині примикання крайок 5 і 6 профілю 3. При виконанні паза 4 дугоподібним, він з'єднаний із профілем 3, наприклад, за допомогою зварювання в місці примикання крайки 7. При виконанні паза 4 у вигляді паза з отворами з боків, він з'єднаний з несучою балкою 1 за допомогою саморезів або болта з гайкою (на фиг. не показані). Число кронштейнів, розташованих на декоративній планці 2, залежить від довжини карниза. На полірувальну або полировально-зеркальну лицьову поверхню декоративної планки 2 можливе нанесення малюнка, наприклад, за допомогою піскоструминного або лазерного гравірування.

Карниз збирають у такий спосіб.

До декоративної планки 2 кріплять кронштейни в місці примикання крайок 5 і 6 профілю 3. Потім приєднують безпосередньо або до кронштейна або до несучої балки 1 пази декоративної планки 2. Пази 4 декоративні планки 2 защелкивають на відповідному пазу несучої балки 1. Далі навішують гачки з коліщатами для занавесей в адаптовані П-образні пази несучої балки 1. Можливий варіант комплектації несучої балки 1 з додатковими поворотами по краях, тоді профіль декоративної планки 2 прийме їхню форму за допомогою гибочного пристосування. Зібраний карниз кріплять до стелі або стіни, наприклад за допомогою Г-образних кронштейнів.

Заявник Жебко А. Л.