Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_f_n_anal_z.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
124.67 Кб
Скачать

41. Прогнозування грошових надходжень витрат

на підприємствах здійснюють і пер­спективний аналіз грошових потоків. Результати такого аналізу дають змогу формувати стратегію управління цими активами. Ме­тодика розрахунку фінансової потреби підприємства полягає у ви­значенні мінімальної суми грошових коштів, необхідної для про­довження операцій підприємства і своєчасного вибору методів фінансування. Тобто, перспективний аналіз грошових потоків зво­диться до обчислення можливих джерел надходження та витрачан­ня грошових коштів. Він виконується в кілька етапів:

- Оцінка обсягу можливих джерел надходження коштів

- Визначення обсягу основних напрямків відпливу коштів

- Розрахунок чистого грошового потоку через порівняння прогнозних грошових надходжень та витрат

- Визначення сукупної потреби в короткостроковому фінансуванні

- Виявлення резервів ефективнішого використання коштів

При розрахунку обсягу можливих грошових надходжень вра­ховується те, що основним джерелом надходження грошових коштів підприємства є виручка від реалізації продукції. За допо­могою балансового методу розраховується величина грошових по­токів і зміна дебіторської заборгованості. Отримуємо рівняння:

Vlдз0 + ВР = Vдз1+ГН, де

Vдз0, Vдз1 – дебіторська заборгованість на поч. та кн. Року; Увр – виручка від пеаліз продукції; ГН – грошові надходження за період.

Основними складовими елементами витрачання грошових коштів підприємства є погашення кредиторської заборгованості, виплата заробітної плати, адміністративні витрати, капітальні вкла­дення, сплата податків, виплати дивідендів.

42. Формування чистого прибутку

Чистий прибуток — це прибуток, який залишається в розпорядженні підприємства після сплати податків і є джерелом формування фонду споживання і фонду накопичення.

До звичайної діяльності відносять будь-яку основну діяльність підприємства, а також операції, пов'язані з нею. До надзвичайної діяльності відносять діяльність, яка не очікується і не відбувається часто або регулярно. Це стихійне лихо, пожежа, аварії. Втрати від надзвичайних подій та їх покриття за рахунок страхового відшкодування враховуються у фінансових результатах. Прибуток або збиток від фінансових операцій визначається як різниця між доходами від участі у капіталі, інших фінансових доходів та інших доходів і фінансовими витратами, втратами та іншими витратами (рис. 5.8). Прибуток (збиток) від фінансових операцій включає результати інвестиційної, фінансової та іншої діяльності підприємства протягом звітного періоду. В цьому розділі констатується факт отримання прибутку від цих видів діяльності. Особливості управління інвестиційною і фінансовою діяльністю відображаються в інших розділах. Якщо в результаті звичайної діяльності підприємство отримало прибуток, то його сума зменшується на суму нарахованого податку. В разі зазнання збитку нарахований податок на прибуток додається до збитку. Фінансовий результат від звичайної діяльності коригується на суму доходів, витрат та податку від надзвичайних подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]