Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-20 питання.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
26.62 Кб
Скачать

20.Баланс робочого часу працюючого

БАЛАНС РОБОЧОГО ЧАСУ - баланс, що характеризує ресурси робочого часу працівників підприємства і їх використання на різні види робіт. Представляється у вигляді таблиці показників розподілу робочого часу по видах робіт.

Баланс складається в три етапи: 1) розрахунок середнього фактичного числа робочих днів; 2) встановлення середньої тривалості робочого дня; 3) визначення корисного, ефективного фонду робочого часу в годиннику.

Витрати робочого часу : Робочий час - це увесь час, яке працівник повинен присвячувати виконанню заданої роботи в течії однієї зміни. Воно підрозділяється на корисно використовуваний час (продуктивні витрати) і втрати робочого часу (непродуктивні витрати). Корисно використовуваний час складається з оперативного часу, підготовчо-завершального часу, відпочинку оператора, часу на обслуговування робочого місця.

Оперативний час витрачається на виконання роботи. Воно буває двох видів: 1) основне - це час виконання технологічної операції на ПК; 2) допоміжне - цей час, який оператор витрачає на створення умов, необхідних для виконання основної роботи.

Час на обслуговування робочого місця - це час для підтримки робочого місця в стані готовності до виконання майбутнього завдання (підготовка і перевірка ПК, його огляд і чищення). Час на відпочинок - це витрати часу на регламентований відпочинок і проведення виробничої гімнастики, проводиться на 120 хвилині після початку робочого дня.

Фотографія робочого дня є методом вивчення усіх видів витрат часу шляхом спостереження, виміру і їх фіксації по видах операцій упродовж робочої зміни працівника з метою наступної класифікації цих витрат за окремими категоріями. Виявлення усіх втрат робочого часу з різних причин з метою їх усунення і розробка нормативного балансу часу зі встановленням нормативів на нормовані категорії робочого часу - основне завдання проведення фотографії робочого дня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]