Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіональна№6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
593.92 Кб
Скачать

2. Показники розвитку національної економіки та економічного розвитку країни.

***

Результатом економічної діяльності (тобто діяльності із використання, експлуатації економічного потенціалу) є створення матеріальних благ і надання послуг. Для вимірювання ефекту (результату) від використання економічного потенціалу на стадії виробництва використовують систему взаємозв'язаних показників з різними компонентами вартості. Найважливіші з них: валовий випуск; проміжне споживання; валова додана вартість; валовий внутрішній продукт.

Визначальним узагальнюючим показником обсягів виробництва є валовий випуск (ВВ), який характеризує сумарну вартість товарів і послуг, вироблених резидентами за певний період (зазвичай рік), включаючи товари і послуги, які трансформовані або повністю спожиті в процесі виробництва (витрати сировини, матеріалів, палива, електроенергії, напівфабрикатів, послуг тощо). Вартість останніх називають проміжним споживанням (ПС).

Методика розрахунку валового випуску різниться за галузями і секторами економіки, відбиваючи особливості виробництва окремих видів продукції чи надання послуг. Очевидно, що складові валового випуску будь-якої галузі промисловості інші, ніж сільського господарства, будівництва, транспорту чи торгівлі.

Валовий випуск галузей, що виробляють матеріальні продукти, оцінюється в основних цінах. Компонентами основної ціни є собівартість і валовий прибуток. Основна ціна включає субсидії на продукти та імпорт і не включає податки на продукти та імпорт (ПДВ, акцизи, мито тощо).

Валовий випуск галузей, що надають ринкові послуги, прирівнюється до вартості цих послуг, а галузей, що надають неринкові послуги (державне управління, оборона, значна частина освіти й охорони здоров'я, охорона навколишнього середовища і т.п.), визначається як сума поточних витрат. Тобто, якщо певні блага надаються споживачу безкоштовно або за пільговими цінами, їх вартісний обсяг оцінюється за витратами на їх виробництво.

Проміжне споживання (частина вироблених товарів та послуг, які повністю споживаються в процесі виробництва) охоплює такі елементи: матеріальні витрати; нематеріальні послуги, витрати на відрядження в частині оплати проїзду та послуг проживання; інші елементи проміжного споживання.

Валова додана вартість (ВДВ ) - це сукупна вартість кінцевої продукції та послуг, тобто тієї частини валового випуску, яка спрямовується на приватне споживання, інвестування (нагромадження, тобто виробниче та невиробниче нагромадження і на заміщення вибуття та капремонт основних фондів ) та експорт.

На рівні секторів і галузей економіки ВДВ розраховується як різниця між валовим випуском і проміжним споживанням і визначається в основних цінах:

«ВДВ» = «валовий випуск» -«проміжне споживання».

Розрахунок показників виробництва здійснюється за секторами економіки і галузями.

В табл. 6.1 схематично подано секторний рахунок виробництва: у ресурсній його частині - валовий випуск товарів і послуг, у частині використання - проміжне споживання. Балансувальною статтею рахунку виробництва є валова додана вартість. Термін «валова» означає, що показник включає спожиту в процесі виробництва вартість основного капіталу. За методологією СНР * споживання основного капіталу включає амортизацію, визначену за відновною, а не первісною вартістю, та недоамортизовану вартість вибулих основних засобів. Якщо вартість спожитого основного капіталу виключити, отримаємо чисту додану вартість.

Таблиця 6.1

Рахунок виробництва (для сектора економіки)

Використання

Ресурси

Проміжне споживання

Валова додана вартість

Валовий випуск продукції і послуг

В Україні джерелом інформації про результати економічної діяльності на стадії виробництва є статистична звітність Держкомстату та дані за результатами обстежень підприємств таких галузей економіки, як: промисловість, будівництво, сільське господарство, послуг транспорту і зв'язку.

В межах сучасної версії національного рахівництва (СНР-93) в якості основних показників також виділяють валовий внутрішній продукт (ВВП), валовий національний доход (ВНД) та валовий доход, який є у розпорядженні (ВРД).

Саме ВВП відображається, характеризується узагальнюючий підсумок функціонування НЕ. Отже, ВВП – це ринкова вартість всіх призначених для кінцевого споживання товарів та послуг, вироблених впродовж року на території країни.

Існує три метода його визначення:

1) виробничий (стадія виробництва товарів та послуг);

2) розподільчий (стадія розподілу);

3) метод кінцевого використання (стадія кінцевого використання).

Виробничий метод основний метод визначення ВВП в СНР так, як розподіляти і споживати можна тільки це, що вироблено. Він зводиться до визначення валової доданої вартості по всім галузям економіки. Розраховується як сума доданої вартості та чистих податків на продукти і послуги, включаючи імпорті. Як вже було сказано ВДВ характеризує вартість, яка створюється в процесі виробництва за певний період (« ВДВ » = «валовий випуск» -«проміжне споживання» ). Чисті податки на виробництво та імпорт (« ЧПІ » = «податки на продукти та імпорт» – «субсидії на продукти та послуги, включаючи імпортні»). Відтак «ВВП»= «ВДВ»+«ЧПІ» або «ВВП»= «ВВ» - «ПС»+ «податки на продукти та імпорт» - «субсидії».

До речі, в СНР прийнято розрізняти ціну виробника (основну ціну) і ціну покупця (ринкову ціну). Для виробника ціна продукції складається із витрат на виробництво та прибутку. Для покупця цього ж товару його ціна може бути іншою за рахунок податків на товари (акцизи, ПДВ тощо).

Товари та послуги, використані на цілі кінцевого та проміжного споживання, а також нагромадження оцінюються в ринкових цінах кінцевого споживання. Вони включають всі податки на товари та імпорт і не включають субсидій на товари і та імпорт. Товари та послуги вироблені резидентами оцінюються в цінах виробника або в основних цінах. Вони не включають ПДВ, ніяких податків на товари, але включають субсидії.

Отже, при оцінці « ВДВ» застосовують, як уже було сказано, основні ціни, а при оцінці «ВВП» в ринкових цінах, сумарна по НЕ «ВДВ» , збільшується на сальдо податків та субсидій на товари.

Структуру «ВВП» та «ВДВ» України по видам економічної діяльності проілюстровано в таблиці 6.2.

Таблиця 6.2

«ВВП» розподільчим методом розраховується як сума первинних доходів, отриманих резидентами (незалежно від їх місцезнаходження): «ВВП» = «ОП» + «ЧПІ» + «ВП» = «ВЗД», де «ОТ» – оплата праці найманих працівників, включає заробітну плату (ЗП) та відрахування роботодавців на соціальне страхування; «ЧПІ» - чисті податки на виробництво та імпорт; «ВП» - валовий прибуток; «ВЗД» - валові змішані доходи. Цей метод дозволяє розкрити його вартісну структуру. У відповідності до стандартної методології СНР цей метод виконує допоміжну функцію, оскільки частково заснований на використанні первинної інформації про виробництво. Дані для цього розрахунку містяться в рахунку утворення доходів. За даними Держкомстату ВВП за доходами в Україні характеризується таким пропорціями ( див. табл. 6.3) .

Таблиця 6.3

Структура валового внутрішнього продукту за категоріями доходу *

( у %)

За методом кінцевого використання (стадія кінцевого використання) ВВП визначається як сума таких компонентів: витрати на кінцеве споживання товарів та послуг; валове нагромадження; сальдо експорту-імпорту товарів та послуг (чистий експорт). Відтак,

«ВВП» = «КС» + «ВН» + «ЧЕ».

Кінцеве споживання товарів та послуг охоплює видатки домогосподарств – резидентів на споживчі товари та послуги. А також видатки органів державного управління (бюджетних організацій) та некомерційних організацій, які обслуговують домогосподарства на товари та послуги для індивідуального та колективного споживання. Споживання домогосподарств – це вартість всіх покупок, оцінених за ринковими цінами, за виключенням придбання нерухомості. Видатки на кінцеве споживання державних установ складаються із витрат . пов язаних з наданням послуг домогосподарствам (освіта, охорона здоров я тощо) та суспільству загалом (держуправління, охорона правопорядку. оборона тощо).

Валові нагромадження – це чисті придбання (придбання за виключенням вибуття) резидентними одиницями товарів та послуг, вироблених в поточному періоді, але не спожитих в ньому. Валові нагромадження включають: валові нагромадження основного капіталу (основних фондів); зміну запасів матеріальних оборотних засобів; чисте придбання цінностей (предмети, які набувають (купують) для збереження вартості (дорогоцінні метали та каміння, окрім монетарного золота, а також золота і каміння, призначених для промислового використання, ювелірні вироби, антикваріат, твори мистецтва тощо)).

Експорт та імпорт послуг охоплює транспортні послуги, туризм, комунікаційні послуги, будівельні, страхові, фінансові, комп ютерні та інформаційні послуги, рекламу, бухгалтерський облік, управлінське консультування та інші види послуг.

Метод кінцевого використання заснований на даних рахунків використання доходу, який є у розпорядженні, операцій із капіталом та рахунків сектора «інший світ».

Обчислення ВВП методом кінцевого використання дозволяє здійснити аналіз основних пропорцій ВВП, визначити частку вартості товарів та послуг, призначених для задоволення кінцевих споживачів і для збільшення національного багатства країни.

Структура ВВП України за категоріями кінцевого споживання показана в таблиці 6.4

Таблиця 6.4

Валовий внутрішній продукт за категоріями кінцевого використання *

Рік

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

У фактичних цінах, млн. грн.

Валовий внутрішній продукт

170070

204190

225810

267344

345113

441452

544153

712945

Кінцеві споживчі витрати

127982

156344

170325

201624

245556

337879

424906

560618

домашніх господарств

92406

112260

124560

146301

180399

252624

319383

422837

некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства

3909

4017

4226

4493

4547

4727

5173

5843

сектору загального державного управління

31667

40067

41539

50830

60610

80528

100350

131938

індивідуальні споживчі витрати

19572

23707

24803

29936

36767

49418

61125

81343

колективні споживчі витрати

120952

16360

16736

20894

23843

31110

39225

50595

Валове нагромадження основного капіталу

33427

40211

43289

55075

77820

96965

133874

195179

Зміна запасів матеріальних оборотних коштів

–42

4229

2209

3661

–4883

2736

655

–3394

Придбання за виключенням вибуття цінностей

146

85

96

115

133

175

211

316

Експорт товарів і послуг

106200

113245

124392

154394

219607

227252

253707

323205

Імпорт товарів і послуг

–97643

?109924

–114501

–147525

–193120

–223555

–269200

–362979

Відсотків до підсумку

ВВП

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

Кінцеві споживчі витрати

75,2

76,6

75,4

75,4

71,2

76,5

78,1

78,6

домашніх господарств

54,3

55,0

55,1

54,7

52,3

57,2

58,7

59,3

некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства

2,3

2,0

1,9

1,7

1,3

1,1

1,0

0,8

сектору загального державного управління

18,6

19,6

18,4

19,0

17,6

18,2

18,4

18,5

індивідуальні споживчі витрати

11,5

11,6

11,0

11,2

10,7

11,2

11,2

11,4

колективні споживчі витрати

7,12

8,0

7,4

7,8

6,9

7,0

7,2

7,1

Валове нагромадження основного капіталу

19,7

19,7

19,2

20,6

22,6

22,0

24,6

27,4

Зміна запасів матеріальних оборотних коштів

0,0

2,1

1,0

1,4

–1,4

0,6

0,1

–0,4

Придбання за виключенням вибуття цінностей

0,1

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Експорт товарів і послуг

62,4

55,4

55,1

57,8

63,6

51,5

46,6

45,3

Імпорт товарів і послуг

–57,4

?53,8

–50,7

–55,2

–56,0

–50,6

–49,4

–50,9

На базі ВВП розраховують такі показники СНР як ВНД та ВРД.

Валовий національний доход (ВНД) – це сума усіх первинних доходів, отриманих резидентами певної країни від участі в процесі виробництва ВВП своєї країни та ВВП інших країн: «ВНП» = «ВВП» + «сальдо первинних доходів, отриманих з-за кордону» .

Сальдо первинних доходів, отриманих з-за кордону - це різниця між доходами, отриманими резидентами певної країни від нерезидентів, і доходами, виплаченими нерезидентам. Відтак «ВВП» = «ВНД», якщо економіка країни є закритою.

Валовий дохід, який є в розпорядженні (наявний валовий дохід) : «ВРД» = «ВНД» + «сальдо поточних трансферів, отриманих з-за кордону». Де сальдо поточних трансфертів - це різниця між поточними трансферами, отриманими від нерезидентів та переданих їм (подарунків, пожертв, гуманітарної допомоги).

Для інформування та орієнтування в СНР, дані зведених національних рахунків України за 2001-2006 роки нами подано в таблицях 6.5-6.12.

Зведені національні рахунки*

Таблиця 6.5

РАХУНОК ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Ресурси

Випуск (в основних цінах)

373893

460520

504008

603704

809988

995630

1182179

Імпорт товарів і послуг

97643

109924

114501

147525

193120

223555

269200

Податки на продукти

27338

25060

25484

28205

33122

54183

71618

Субсидії на продукти

–1530

–1360

–868

–1078

–1055

–1332

–1588

Усього

497344

594144

643125

778356

1035175

1272036

1521409

Використання

Проміжне споживання

229631

280030

302814

363487

496942

607029

708056

Кінцеві споживчі витрати

127982

156344

170325

201624

245556

337879

424906

індивідуальні

115887

139984

153589

180730

221713

306769

385681

колективні

12095

16360

16736

20894

23843

31110

39225

Валове нагромадження основного капіталу

33427

40211

43289

55075

77820

96965

133874

Зміна запасів матеріальних оборотних коштів

–42

4229

2209

3661

–4883

2736

655

Придбання за виключенням вибуття цінностей

146

85

96

115

133

175

211

Експорт товарів і послуг

106200

113245

124392

154394

219607

227252

253707

Усього

497344

594144

643125

778356

1035175

1272036

1521409

Таблиця 6.6

РАХУНОК ВИРОБНИЦТВА

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Ресурси

Випуск (в основних цінах)

373893

460520

504008

603704

809988

995630

1182179

Податки за виключенням субсидій на продукти

25808

23700

24616

27127

32067

52851

70030

Усього

399701

484220

528624

630831

842055

1048481

1252209

Використання

Проміжне споживання

229631

280030

302814

363487

496942

607029

708056

Валовий внутрішній продукт (у ринкових цінах)

170070

204190

225810

267344

345113

441452

544153

Усього

399701

484220

528624

630831

842055

1048481

1252209

Споживання основного капіталу

–30223

–34303

–36160

–38885

–46576

–50545

–58265

Чистий внутрішній продукт

139847

169887

189650

228459

298537

390907

485888

РАХУНКИ РОЗПОДІЛУ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДОХОДУ

РАХУНКИ ПЕРВИННОГО РОЗПОДІЛУ ДОХОДУ

Таблиця 6.7

Рахунок утворення доходу

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Ресурси

Валовий внутрішній продукт (у ринкових цінах)

170070

204190

225810

267344

345113

441452

544153

Усього

170070

204190

225810

267344

345113

441452

544153

Використання

Оплата праці найманих працівників

71930

86440

103117

122188

157450

216600

268631

Податки на виробництво та імпорт

31707

30720

30764

34277

40018

62777

82377

Субсидії на виробництво та імпорт

–3184

–3456

–3125

–4030

–4855

–6700

–8891

Валовий прибуток, змішаний доход

69617

90486

95054

114909

152500

168775

202036

Усього

170070

204190

225810

267344

345113

441452

544153

Чистий прибуток, змішаний доход

39394

56183

58894

76024

105924

118230

143771

Таблиця 6.8

Рахунок розподілу первинного доходу

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Ресурси

Валовий прибуток, змішаний доход

69617

90486

95054

114909

152500

168775

202036

Оплата праці найманих працівників

72099

86741

103490

122940

158578

218384

271313

Податки на виробництво та імпорт

31707

30720

30767

34279

40020

62780

82379

на продукти

27338

25060

25484

28205

33122

54183

71618

інші, пов язані з виробництвом

4369

5660

5283

6074

6898

8597

10761

Субсидії на виробництво та імпорт

–3184

–3456

–3125

–4030

–4855

–6700

–8891

на продукти

–1530

–1360

–868

–1078

–1055

–1332

–1588

інші, пов язані з виробництвом

–1654

–2096

–2257

–2952

–3800

–5368

–7303

Доход від власності, одержаний від інших країн

598

597

474

581

910

2035

4000

Усього

170837

205088

226660

268679

347153

445274

550837

Використання

Доход від власності, сплачений іншим країнам

5895

4478

4075

4432

5467

8863

15378

Валовий національний доход

164942

200610

222585

264247

341686

436411

535459

Усього

170837

205088

226660

268679

347153

445274

550837

Чистий національний доход

134719

166307

186425

225362

295110

385866

477194

Таблиця 6.9

РАХУНОК ВТОРИННОГО РОЗПОДІЛУ ДОХОДУ

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Ресурси

Валовий національний доход

164942

200610

222585

264247

341686

436411

535459

Поточні податки на доходи, майно тощо, одержані від інших країн

45

14

2

281

444

Інші поточні трансферти, одержані від інших країн

6099

8290

10669

12299

14481

15907

17801

Усього

171086

208914

233256

276546

356167

452599

553704

Використання

Соціальні допомоги, крім допомог в натурі, сплачені іншим країнам

106

2

2

3

4

6

Інші поточні трансферти, сплачені іншим країнам

1102

322

297

590

800

1354

1812

Валовий наявний доход

169878

208592

232957

275954

355364

451241

551886

Усього

171086

208914

233256

276546

356167

452599

553704

Чистий наявний доход

139655

174289

196797

237069

308788

400696

493621

РАХУНКИ ВИКОРИСТАННЯ ДОХОДУ

Таблиця 6.10

Рахунок використання наявного доходу

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Ресурси

Валовий наявний доход

169878

208592

232957

275954

355364

451241

551886

Усього

169878

208592

232957

275954

355364

451241

551886

Використання

Кінцеві споживчі витрати

127982

156344

170325

201624

245556

337879

424906

індивідуальні

115887

139984

153589

180730

221713

306769

385681

колективні

12095

16360

16736

20894

23843

31110

39225

Валове заощадження

41896

52248

62632

74330

109808

113362

126980

Усього

169878

208592

232957

275954

355364

451241

551886

Чисте заощадження

11673

17945

26472

35445

63232

62817

68715

Таблиця 6.11

РАХУНКИ НАГРОМАДЖЕННЯ РАХУНОК КАПІТАЛУ

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Зміни в зобов язаннях

і чистому багатстві

Чисте заощадження

11673

17945

26472

35445

63232

62817

68715

Капітальні трансферти, одержані від інших країн

112

59

101

71

101

Капітальні трансферти, сплачені іншим країнам

–1

–112

–96

Усього (зміни чистого багатства за рахунок заощадження та капітальних трансфертів)

11673

17945

26584

35503

63333

62776

68720

Зміни в активах

Валове нагромадження основного капіталу

33427

40211

43289

55075

77820

96965

133874

Споживання основного капіталу

–30223

–34303

–36160

–38885

–46576

–50545

–58265

Зміна запасів матеріальних оборотних коштів

–42

4229

2209

3661

–4883

2736

655

Придбання за виключенням вибуття цінностей

146

85

96

115

133

175

211

Придбання за виключенням вибуття невироблених нефінансових активів

–27

16

10

289

–10

Чисте кредитування (+), чисте запозичення (–)

8365

7723

17177

15521

36829

13156

–7745

Усього

11673

17945

26584

35503

63333

62776

68720

Таблиця 6.12

ФІНАНСОВИЙ РАХУНОК

(у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

2003

2004

2005

2006

Зміни в зобов язаннях і чистому багатстві

Чисте кредитування (+), чисте запозичення (–)

15521

36829

13156

–7745

Статистична розбіжність

5239

154

959

–555

Чисте прийняття фінансових зобов язань

6510

43129

81584

94336

Готівкові гроші та депозити

1497

1751

4562

81

Цінні папери, крім акцій

4934

11347

13755

17046

Кредити та позики

4141

18192

23421

45005

Акції та інші види участі в капіталі

–1498

8800

39950

27901

Інша кредиторська заборгованість

–2564

3039

–104

4303

Зміни в активах

Чисте придбання фінансових активів

16792

79804

93781

87146

Монетарне золото та спеціальні права запозичення

–59

–80

51

96

Готівкові гроші та депозити

12123

36173

57265

36284

Цінні папери, крім акцій

2679

1093

16351

21699

Кредити та позики

53

972

1076

1116

Акції та інші види участі в капіталі

156

–50

1493

–632

Інша дебіторська заборгованість

1840

41696

17545

28583

*Джерело : «Статистичний збірник «Україна в цифрах» 2007 рік» : Держкомстат України.- К.: 2008

Звернемо також увагу на те, що для вирішення багатьох аналітичних задач необхідно вимірювати динаміку ВВП, виключивши вплив зміни цін на товари і послуги. А зміна ВВП в поточних ринкових цінах визначається двома факторами:

а) зміною кількості вироблених або використаних товарів і послуг; б) зміною цін на вироблені або використані товари і послуги.

Відтак розрізняють номінальний та реальний ВВП. Номінальний ВВП – розраховується в цінах поточного періоду (року). Реальний ВВП - розраховується в цінах базового року і він є «очищеним » від впливу інфляції. Розрахунок реального ВВП дає можливість оцінити зміну фізичного обсягу випуску за певний період часу. Він розраховується шляхом корегування номінального ВВП на індекс-дефлятор ВВП.

Дефлятор ВВП - це співвідношення показників ВВП певного періоду в поточних та постійних цінах, тобто співвідношення номінального до реального ВВП. Індекс-дефлятор ВВП характеризує загальну динаміку цін кінцевих товарів та послуг (як споживчих. Так й інвестиційних). Він використовується при проведені аналізу інфляційних процесів та розраховується за формулою індексу Пааше: .

В статистиці дефлятор ВВП базового року приймається за 100% або за 1.

Дефлятор ВВП дає уяву про поведінку цін в середньому. Наприклад, в Україні в 2009 році дефлятор ВВП = 112.3%. Це означає, що середньорічний рівень цін в 2009 році у порівнянні з 2008 роком був вищим на 12,3%.

Для вивчення динаміки цін найкраще використовувати індекс цін за формулою Ласпейреса : . Цей індекс показує, наскільки дорожчим або дешевшим став фіксований набір товарів базового періоду у порівнянні з поточним. У відповідності до формули Ласпейреса здійснюється розрахунок індексу споживчих цін (ІСЦ). ІСЦ показує зміну середнього рівня цін споживчого кошика (товарів та послуг, які зазвичай споживає середня міська сім я). Склад споживчого кошика фіксується на рівні базового року. Отже «ІСЦ»= «вартість споживчого кошика базового року в поточних цінах» / «вартість споживчого кошика в базовому році».

Цей індекс використовують для обґрунтування державної фінансової та грошово-кредитної політики, для проведення аналізу та прогнозування цінових процесів в НЕ, для перегляду мінімальних соціальних гарантій населенню, для вирішення окремих правових спорів тощо.

Індекс споживчих цін та дефлятор ВВП є найважливішими показниками (індикаторами) інфляції.

Використовуючи ІСЦ, як показник інфляції, необхідно уяснити, що він її суттєво завищує. ІСЦ не враховує фактор структури споживчих витрат населення, оскільки він формується на базовій основі та не враховує якісні зрушення в споживанні населення6: тією мірою, якою відбувається підвищення якості товарів, повинно відбуватися і підвищення цін, хоча це не має ніякого стосунку до інфляції.

Дефлятор ВВП є більш універсальний індекс цін, ніж ІСЦ, оскільки включає не тільки ціни споживчих товарів та послуг, але і ціни інвестиційних товарів (гуртові ціни). Він характеризує загальну динаміку цін та тарифів для усієї економіки.

Для інформації та орієнтування щодо параметрів основних індексів цін в Україні в таблиці 6.13 нами наведені деякі з них за період 2000 – 2007 років.

Таблиця 6.13 Індекси цін *

(% до попереднього року)

Роки

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

Індекс споживчих цін

128,2

112,0

100,8

105,2

109,0

113,5

109,1

112,8

Індекс цін виробників промислової продукції

120,8

108,7

103,0

107,6

120,5

116,7

109,6

119,5

Індекс цін реалізації продукції с/г підприємствами

155,8

105,0

87,4

120,6

105,7

108,1

102,4

138,0

Індекс цін інвестицій в основний капітал

117,7

114,1

103,5

105,9

115,0

120,7

113,0

116,0

Індекс цін на будівельно-монтажні роботи

118,0

116,0

105,8

103,9

120,2

125,6

123,5

123,1

В таблицях 6.14 та 6.15 ми також, для інформації та орієнтування в контексті питань розглянутих в цій темі, наводимо основні соціально-економічні показники та їх індекси, які характеризували НЕС України та економічний потенціал країни за період від 2000 до 2007 років.

Таблиця 6.14

Основні соціально-економічні показники

Роки

2000

2002

2003

2004

2005

2006

2007

Валовий внутрішній продукт (у фактичних цінах), млн. грн.

170070

225810

267344

345113

441452

544153

712945

у розрахунку на одну особу, грн.

3436

4685

5591

7273

9372

11630

15329

Основні засоби (у фактичних цінах, на кінець року), млрд. грн.

829

965

1026

1141

1276

1569

1970

Доходи населення, млн. грн.

128736

185073

215672

274241

381404

472061

614984

Індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року), %

125,8

99,4

108,2

112,3

110,3

111,6

116,6

Індекс цін виробників промислової продукції (грудень до грудня попереднього року), %

120,8

105,7

111,1

124,1

109,5

114,1

123,3

Індекс цін реалізації продукції сільськогосподарськими підприємствами (% до попереднього року)

155,8

87,4

120,6

105,7

108,1

102,4

138,0

Індекс цін інвестицій в основний капітал (% до попереднього року)

117,7

103,5

105,9

115,0

120,7

113,0

116,0

Бюджет, млрд. грн.

Доходи

49,1

61,9

75,3

91,5

134,2

171,8

219,9

видатки

48,1

60,3

75,8

102,5

142,0

175,5

227,6

дефіцит

–1,0 1

–1,6 1

0,5

11,0

7,8

3,7

7,7

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування, млрд. грн.

13,9

14,6

19,6

44,6

64,4

76,3

121,4

Продукція сільського господарства (у порівнянних цінах 2005 р.), млрд. грн.

77,9

86,8

77,3

92,5

92,6

94,9

88,8

Інвестиції в основний капітал (у фактичних цінах), млрд. грн.

23,6

37,2

51,0

75,7

93,1

125,3

188,5

Введення в експлуатацію загальної площі житла, млн. м 2

5,6

6,1

6,4

7,6

7,8

8,6

10,2

Перевезення вантажів усіма видами транспорту 2 , млрд. т

1,5

1,6

1,7

1,7

1,8

1,9

2,0

Відправлення (перевезення) пасажирів транспортом загального користування 3 , млрд.

7,8

7,7

7,7

8,0

8,2

8,2

8,2

Роздрібний товарооборот підприємств (у фактичних цінах), млрд. грн.

28,8

39,7

50,0

67,6

94,3

130,0

178,2

Обсяг реалізованих послуг 4 , млрд. грн.

47,0

56,7

74,4

95,8

120,9

159,6

Експорт товарів і послуг, млрд. дол. США

18,1

22,0

27,3

38,0

40,4

45,9

58,3

Імпорт товарів і послуг, млрд. дол. США

15,1

18,2

24,5

31,1

39,1

48,8

65,6

Кількість постійного населення (на кінець року), млн. чол.

48,7

47,8

47,4

47,1

46,7

46,5

46,2

Природний приріст (скор.) населення, тис. чол.

–373,0

–364,2

–356,8

–334,0

–355,9

–297,7

–290,2

Кількість зайнятих, тис. чол..

20175,0

20091,2

20163,3

20295,7

20680,0

20730,4

20904,7

Кількість безробітних (за метод. МОП), тис. чол.

2655,8

2140,7

2008,0

1906,7

1600,8

1515,0

1417,6

Рівень безробіття (за методологією МОП), %

11,6

9,6

9,1

8,6

7,2

6,8

6,4

Кількість зареєстрованих безробітних (на кінець року), тис. чол.

1155,2

1034,2

988,9

981,8

881,5

759,5

642,3

Рівень зареєстрованого безробіття, %

4,1

3,7

3,5

3,5

3,1

2,7

2,3

Середньомісячна номінальна заробітна плата 5 , грн.

230

376

462

590

806

1041

1351

____________

1. Профіцит.

2. З 2002 р. – з урахуванням автомобільних комерційних вантажних перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями.

3. З урахуванням автомобільних пасажирських перевезень, виконаних фізичними та юридичними суб єктами малого бізнесу.

4. Включаючи ПДВ.

5. Без найманих працівників статистично малих підприємств та зайнятих у фізичних осіб-підприємців.

Джерело : «Статистичний збірник «Україна в цифрах» 2007 рік» : Держкомстат України.- К.: 2008.

Таблиця 6.15

Індекси основних соціально-економічних показників * .

(% до попереднього року)

Роки

2000

2002

2003

2004

2005

2006

2007

Валовий внутрішній продукт (у порівнянних цінах)

105,9

105,2

109,6

112,1

102,7

107,3

107,6

у розрахунку на одну особу

106,7

106,3

110,5

113,0

103,5

108,1

108,3

Основні засоби

101,0

101,1

103,3

104,2

103,7

104,9

104,3

Доходи населення

131,2

117,1

116,5

127,2

139,1

123,8

130,3

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування

78,1

134,2

226,9

144,4

118,5

165,0

Продукція промисловості

113,2

107,0

115,8

112,5

103,1

106,2

110,2

Продукція сільського господарства

109,8

101,2

89,0

119,7

100,1

102,5

93,5

Інвестиції в основний капітал

114,4

108,9

131,3

128,0

101,9

119,0

129,8

Введення в експлуатацію загальної площі житла

90,4

102,3

105,9

117,6

103,3

110,4

118,7

Перевезення вантажів усіма видами транспорту

99,5

98,6

106,2

104,7

104,3

104,0

105,2

Відправлення (перевезення) пасажирів транспортом загального користування

98,3

100,7

100,0

103,7

102,5

100,5

99,7

Роздрібний товарооборот підприємств

108,1

115,0

120,5

121,9

123,4

126,4

129,5

Обсяг реалізованих послуг (у порівняних цінах)

107,3

116,1

124,4

116,4

113,5

115,7

Експорт товарів і послуг

118,8

111,1

124,1

139,0

106,3

113,7

127,2

Імпорт товарів і послуг

116,6

107,4

134,7

126,9

125,8

124,8

134,5

Кількість постійного населення (на кінець року)

99,1

99,1

99,2

99,3

99,3

99,4

99,4

Кількість зайнятих

101,1

100,6

100,4

100,7

101,9

100,2

100,8

Кількість безробітних (за методологією МОП)

101,6

87,2

93,8

95,0

84,0

94,6

93,6

Кількість зареєстрованих безробітних (на кінець року)

98,4

102,6

95,6

99,3

89,8

86,2

84,6

Середньомісячна заробітна плата:

номінальна

129,6

121,0

122,8

127,5

136,7

129,2

129,7

реальна

99,1

118,2

115,2

123,8

120,3

118,3

112,5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]