Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21,22,27,28,29,30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
65.02 Кб
Скачать

22. Поняття про структуру професійного досвіду, набутого в вищій школі

Термін «досвід» є недостатньо визначеним як на концептуальному рівні, так і на рівні емпіричних досліджень. Тому не випадково в більшості сучасних словників з психології категорія «досвід» відсутня. Але останнім часом намічається суттєве підвищення інтересу з боку дослідників до змістовного вивчення феномену досвіду. Однак, вчені по-різному розуміють цей складний психологічний феномен і розглядають його як сукупність знань, умінь і навичок (К.К.Платонов); як діяльність представлену у свідомості людини (О.В.Турчинов); як складну систему, що складається зі способів, прийомів і правил вирішення виробничих завдань (Ю.К.Стрєлков); як впорядковані у свідомості образи пережитих подій (А.А.Кронік, Л.Ф.Бурлачук, Є.Ю.Коржова), як результативну психічних процесів, в якій закріплені всі професійні знання, вміння, навички, способи і технології діяльності, з якими стикається за своє життя людина (Е.Ф.Зеєр) та інш.

Відомий український дослідник О.М.Лактіонов вважає, що досвід – «це така психологічна реальність, яка завжди стосується конкретної людини, тобто завжди індивідуальна за своєю природою. Тому виявлення її загальних закономірностей і механізмів повинно ґрунтуватися на індивідуальних способах дій, індивідуальних цінностях, життєвих подіях». Він зазначає, що «… досвід представляє собою таке психологічне утворення, котре дає можливість не тільки використовувати відповідні задачі знання, уміння і навички, але й певним чином адаптуватися до умов життя, взаємодіяти з оточуючим світом, інтерпретувати події у світі і себе у цих подіях» [2, 145]. Він наголошує, що предметом дослідження має бути не досвід взагалі, а лише індивідуальний досвід.

Структурно-динамічна організація професійного досвіду формує його суб’єктивну вартість. Суб’єктивна вартість професійного досвіду є його базовою характеристикою, відображає його унікальність та цінність професійних досягнень [1].

Аналізуючи проблему професійного досвіду не можна залишити поза увагою роботи сучасного російського психолога М.О.Холодної. Вона виділяє три сфери (шари) досвіду: когнітивну, метакогнітивну та інтенціональну. На її думку, когнітивний досвід має структури, що відбивають зовнішній мир, інтегративним рівнем яких є понятійні структури. Когнітивний досвід - це структури, які забезпечують зберігання, упорядкування та переробку наявної і нової інформації. Основне їхнє призначення – «оперативна переробка поточної інформації про актуальний вплив на різних рівнях відбиття» [3, 170].

Метакогнітивный досвід - це досвід регуляції процесу переробки інформації. На думку М.О.Холодної, метакогнитивный досвід є онтологічною базою когнітивних стилів. І нарешті, інтенціональний (мотиваційно-цільовий) досвід лежить в основі індивідуальної вибірковості інтелектуальної активності.

«Інтенціональний досвід представлений такими ментальними структурами, як переваги, переконання та умонастрої»

На наш погляд, досвідчений фахівець знає свою справу та має практичні навички виконання професійної діяльності, що виникають на підставі виконання професійних дій та формуються у схеми професійних дій. Практичні схеми дій складають сенсомоторний досвід фахівця. Професійні знання є обов’язковою складовою досвіду фахівця. Вони можуть набуватися людиною різними шляхами: через власні сенсомоторні дії, через пізнання (читання літератури за фахом), через спілкування та взаємодію з фахівцями. Професійні знання виступають змістовною компонентою когнітивного досвіду фахівця. Ця складова досвіду є рухливою частиною і при збагаченні досвіду відбувається її постійне переструктурування.

Відомо, що професійні знання мало мати, ними потрібно оперувати, виконувати дії за їх допомогою. Тож професійний досвід людини крім змістовної має процедурну складову когнітивного досвіду, ту за допомогою якої виконуються розумові дії на підставі професійних знань. Засвоєний людиною спосіб дії відбиває когнітивний стиль її діяльності (рис.1.).

Під когнітивним стилем людини розуміється індивідуально-своєрідні способи переробки інформації про своє оточення у вигляді індивідуальних відмінностей в сприйнятті, аналізі, структуризації, категоризації, оцінюванні того що відбувається навкруги [3].

Когнітивний стиль визначає не стільки ефективність діяльності людини, скільки спосіб досягнення результату. Це спосіб пізнання, який дозволяє людям з різними здібностями добиватися однакових результатів в діяльності. Інакше кажучи - це система засобів і індивідуальних прийомів для організації власної розумової діяльності.

Когнітивний досвід окрім змістовної і стильової компоненти має ще й регулятивну, основне завдання якої полягає у забезпеченню регулювання професійної діяльності і поведінки. Саме вона вирішує що потрібно зробити у тій чи іншій ситуації, яким способом та на підставі яких знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]