Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
386.54 Кб
Скачать

29. Протокольне реагування на окремі події.

ПРОТОКОЛЬНЕ РЕАГУВАННЯ НА ОКРЕМІ ПОДІЇ

В міжнародній дипломатичній практиці прийняте реагувати на святкові, траурні, а також на інші події, що є важливими в країні перебування. Ступінь цього реагування залежить від стану політичних відношень між відповідними країнами, важливості події і від місцевої протокольної практики.

Дипломатичне представництво не може бути байдужим до таких державних актів, свят або подій, як обрання нового глави держави і вступ його в посаду, призначення глави уряду і міністра іноземних дів, національне свято країни перебування і інші свята, що відзначаються в країні, наприклад Новий рік, а також національні траурні події. Тут неможливо перерахувати всіх події, на що повинно реагувати дипломатичне представництво. При цьому воно керується не формальними протокольними нормами, а політичними міркуваннями.

В меті підтримання гарних особистих відношень з службовими особами країни перебування, представниками суспільних і ділових кіл, а також з членами дипломатичного корпуса необхідно вчасно реагувати на події в житті цих осіб: підвищення в посаді, нагородження орденом, день народження, народження в родині дитини і т.п., а також траурна подія.

Форми реагування по випадку державних актів, свят і подій звичайно визначаються місцевою протокольною практикою і, крім того, самими рішеннями по суті. Цими формами реагування можуть бути вчасне направлення офіційним особам відповідних листів або візитних карток, відвідання глави держави для вираження поздоровлення (або уболівання) або його резиденції для розпису в відповідній книзі, прийняття участі в інших заходах в зв’язку з святом або траурною подією.

Особистим знайомим посилаються по випадку окремих події листа або візитні картки і сувеніри.

В деяких країнах місцевий протокол вимагає присутності дипломатичного корпусу на зустрічі і проводах іноземної урядової делегації, що прибуває в країну з офіційним візитом; на проводах глави держави країни перебування, від’їзджаючого в іншу країну з офіційним візитом, і на зустрічі при його поверненні; на поданні дипломатичного корпуса главі іноземної урядової делегації, прибулої в країну; на релігійних або інших церемоніях, на яких буде присутній глава держави країни перебування, і т.д. Як правило, ці вимоги місцевого протоколу необхідно задовольняти і на церемоніях присутні.

Дуже часто різноманітні суспільні організації країни перебування запрошують посла або дипломатичних робітників на відкриття виставок, на премьеры в театрах, на лекції, доповіді і диспути, на экскурсии, благодійні вечори і т.п. Відвідання таких заходів надто корисно не тільки в пізнавальному відношенні, але і для підтримання контактів з громадськістю. Однак, перш ніж прийняти запрошення, необхідно неодмінно знати або навести довідки про політичне спрямування організації ,що запрошує, про характер заходу і не має чи воно ворожого спрямування проти України. Ця же рада корисно застосовувати також в дуже частих за рубіжем випадках звернень в посольство за пожертвуваннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]