Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы кр.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

36. Соціально-економічні наслідки інфляції.

37. Антиінфляційна політика.

Сутність інфляції та її різновиди в залежності від темпів; грошово-кредитна політика в умовах інфляції; фіскальна політика в умовах інфляції.

38. Взаємозв'язок безробіття та інфляції. Крива Філліпса.

Визначення понять "безробіття" та "інфляція" ; взаємозв'язок безробіття та інфляції, крива Філліпса; стагфляція.

39 Цілі та напрямки державного макроекономічного регулювання.

Формування правової бази для ефективного функціонування економіки; управління державним сектором; макроекономічне прогнозування та планування; фінансово-бюджетне та грошово-кредитне регулювання; регулювання структурної перебудови економіки; регулювання зовнішньоекономічної та природоохоронної діяльності.

40. Методи державного макроекономічного регулювання.

Адміністративні та економічні; економічні прямі та непрямі; регулювання за допомогою державного бюджету та кредиту.

41. Державний бюджет та його структура. Дефіцит і профіцит державного бюджету.

Визначення поняття “державний бюджет”; структура доходів і видатків держави; дефіцит та профіцит державного бюджету.

42. Дефіцит державного бюджету та шляхи його подолання.

Визначення державного бюджету; дефіцит державного бюджету та причини його виникнення; проблема балансування державного бюджету; шляхи подолання дефіциту державного бюджету.

43. Система оподаткування. Прямі та непрямі податки.

Визначення поняття “податкова система”; функції податкової системи; прямі податки; непрямі податки; система оподаткування та тіньова економіка.

44.Фіскальна політика як інструмент державного регулювання.

Визначення фіскальної політики; дискреційна фіскальна політика; недискреційна фіскальна політика; мультиплікатор державних видатків; податковий мультиплікатор.

45. Дискреційна фіскальна політика та її роль в сучасній економіці.

Сутність дискреційної фіскальної політики, стимулююча і стримуюча фіскальна політика ; вплив дискреційної фіскальної політики на рівень національного виробництва, мультиплікативний ефект на реальний ЧНП від зміни державних видатків і податків.

46. Недискреційна фіскальна політика та її роль в сучасній економіці.

Сутність фіскальної політики; недискреційна фіскальна політика, “вбудовані стабілізатори”; вплив недискреційної фіскальної політики на рівень національного виробництва.

47. Антициклічна політика держави.

Позиція прибічників кейнсіанської теорії щодо сутності та необхідності антициклічної політики держави; стимулююча фіскальна та грошово-кредитна політика; стримуюча фіскальна та грошово-кредитна політика.

48. Державний борг та його економічні наслідки.

Сутність державного боргу; причини виникнення державного боргу; внутрішній та зовнішній державні борги, облігаційний та безоблігаційний державні займи; соціально-економічні наслідки державного боргу; шляхи скорочення державного боргу.

49. Грошово-кредитна політика як інструмент державного регулювання. Визначення грошово-кредитної політики; інструменти грошово-кредитної політики: операції на відкритому ринку, зміна норми обов’язкових резервів, зміна облікової ставки; політика “дешевих” і “дорогих грошей”.

50. Кейнсіанські та монетаристські рекомендації щодо грошово-кредитної політики .

Сутність та цілі грошово-кредитної політики; кейнсіанські рекомендації стосовно політики “дешевих” і “дорогих” грошей; монетаристська рівність обміну та рекомендації прибічників монетаризму щодо регулювання пропозиції грошей.