Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы кр.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

21. Сучасні гроші та їх функції.

Гроші та їх функції; грошові агрегати М1, М2, М3; роль грошей в розвитку економіки.

22. Пропозиція грошей та грошові агрегати.

Визначення пропозиції грошей, грошова маса; графік грошової пропозиції; грошові агрегати М1, М2, М3 ; фактори, що впливають на пропозицію грошей.

23. Грошовий ринок. Попит на гроші та пропозиція грошей.

Сутність грошового ринку; рівноважна ставка процента; номінальна і реальна ставки процента; попит на гроші та його складові; фактори, що впливають на попит на гроші; пропозиція грошей та роль центрального банку в її регулюванні; рівновага попиту на гроші та пропозиції грошей.

24. Грошовий ринок та механізм його функціонування.

Сутність грошового ринку та його графічна модель; рівновага попиту на гроші та пропозиції грошей, рівноважна ставка процента; порушення та відновлення рівноваги на грошовому ринку.

25. Банки, їх операції та функції.

Банк як ринковий інститут; активні та пасивні операції банків; структура банківської системи; основні функції Центрального банку; основні функції комерційних банків.

26. Грошовий мультиплікатор та його роль в пропозиції грошей.

Банківські резерви та їх призначення; норма обов'язкових резервів; визначення грошового мультиплікатора; банківський механізм розширення грошової пропозиції.

27. Економічний цикл та його фази.

Визначення поняття “економічний цикл”; характеристика фаз циклу та їх сучасних особливостей; причини економічних циклів в інтерпретації різних економічних шкіл; класифікація економічних циклів у залежності від їх тривалості.

28. Малі, середні та великі економічні цикли. Теорія “довгих хвиль” М.Кондратьєва.

Визначення поняття “економічний цикл”; види циклів та їх ознаки; теорія “довгих хвиль” М.Кондратьєва.

29. Безробіття та його вимірювання.

Визначення безробіття; економічно активне населення; зайняті; безробітні; рівень безробіття; природний рівень безробіття.

30. Види безробіття.

Визначення поняття “безробіття”; фрикційне безробіття; структурне безробіття; циклічне безробіття; природний рівень безробіття.

31. Економічна ціна безробіття. Закон Оукена.

Сутність безробіття; рівень безробіття; природний рівень безробіття; фактичний і потенційний ВНП; закон Оукена.

32. Соціально-економічні наслідки безробіття.

Сутність безробіття; залежність обсягів фактичного ВНП від рівня безробіття, закон Оукена; соціальні витрати безробіття; вплив безробіття на процес відтворення робочої сили.

33. Основні напрямки державного регулювання зайнятості.

Визначення поняття "зайнятість" ; рівень зайнятості; державна політика зайнятості; регулювання зайнятості (біржі праці, допомога по безробіттю, організація системи перекваліфікації робітників).

34. Сутність та причини інфляції. Інфляція попиту та інфляція пропозиції.

Сутність інфляції; інфляція попиту; графічне зображення інфляції попиту; інфляція пропозиції; графічне зображення інфляції пропозиції.

35. Сутність та вимірювання інфляції.

Визначення поняття “інфляція”; відкрита і притиснена інфляція; вимірювання інфляції; види інфляції в залежності від її темпів.