Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доповiдь ПОХІДНІ ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.03.2019
Размер:
27.35 Кб
Скачать

2. Ф’ючерсний контракт

Ф’ючерсний контракт – стандартизований строковий контракт, за яким продавець зобов’язується передати базовий актив у власність покупця у встановлену дату поставки (дату виконання зобов’язань за ф’ючерсним контрактом) на визначених специфікацією умовах у майбутньому (не раніше трьох днів з дати укладення), а покупець зобов’язується прийняти базовий актив і сплатити за нього грошові кошти за ціною, що визначена сторонами договору на дату його укладення (ціною ф’ючерсного контракту) або здійснити взаємні грошові розрахунки з поставкою або без поставки базового активу. При цьому його продавець виступає, постачальником, а покупець - майбутнім власником товару.

Виділяють:

  • Товарні ф'ючерси - це ф'ючерсні контракти на сільгосппродукцію, енергоресурси, метали та інше.

  • Фінансові ф'ючерси - це ф'ючерсні контракти, в основі яких лежіть фінансові інструменти - державні й інші цінні папери, біржові індекси, відсотки за банківськими ставками, а також конвертована валюта і золото. Це стандартний біржовий терміновий контракт, відповідно до якого сторони, що його уклали, зобов'язуються поставити й одержати необхідну кількість біржового товару або фінансових інструментів у визначений термін у майбутньому за фіксованою ціною.

Особливість ф'ючерсних контрактів полягає в тому, що їх укладають з

метою страхування реальних угод із товаром, а також для одержання

спекулятивного прибутку під час перепродажу ф’ючерсів або припинення дії угоди.

При страхуванні реальних угод ф'ючерсні угоди здійснюють паралельно на ту ж суму, але з протилежним змістом. При настанні терміну сплати за основною угодою врахування зворотних угод запобігає можливому недоодержанню прибутку, підстраховує його.

Використання ф'ючерсів пов'язане зі ступенем розуміння природи фінансових інструментів і активів.

Ф'ючерси дають змогу страхувати цінні папери (фінансові активи) від можливого падіння цін. Кредиторам дають можливість застрахуватися від потенційного падіння процентних ставок.

Зобов'язання за ф'ючерсом можуть бути виконані шляхом виконання умов постачання відповідно до специфікації ф'ючерса, продажу (купівлі) ф'ючерса, здійснення грошових розрахунків залежно від різниці між ціною виконання та ціною укладення ф'ючерса.

Виконання зобов'язань за ф’ючерсом є безумовним і гарантується організатором торгівлі строковими контрактами, створеним відповідно до законодавства України.

Гарантом виконання зобов'язань за ф'ючерсом є юридична особа, яка веде облік прав власності за ф'ючерсом. Торгівля ф'ючерсами в основному проводиться не на фондових, а на товарних біржах.

Права вимоги виконання зобов`язань сторін ф'ючерсу передаються шляхом купівлі (продажу) ф'ючерса.

Купівля ф'ючерса означає заміну покупця та взяття ним зобов'язання купити базовий актив у продавця за новою ціною ф’ючерса у дату поставки та/або здійснити грошові розрахунки.

Продаж ф'ючерса означає зміну продавця та взяття ним зобов'язання продати базовий актив покупцю за новою ціною ф’ючерса у дату поставки та/або здійснити грошові розрахунки.

Покупець (продавець) ф'ючерсу має право його продати (купити) протягом строку дії контракту іншим особам без погодження умов такого продажу (купівлі) з продавцем (покупцем) ф'ючерсу.

3. Опціон

Опціон – похідний цінний папір, згідно з яким одна сторона договору отримує право купити базовий актив у іншої сторони або продати його іншій стороні, а інша сторона бере на себе безумовне зобов’язання відповідно продати або купити базовий актив у майбутньому (не раніше трьох днів з дати укладення) протягом строку чи на обумовлену дату (дату виконання) або в обумовлений проміжок часу за установленою під час укладення такого договору ціною базового активу (ціною виконання) та/або здійснити взаємні грошові розрахунки.

За умовами опціонного контракту покупець базового активу сплачує продавцю винагороду (премію опціону).

Виконання опціону може здійснюватися:

- протягом строку його обігу – опціон може бути виконаний у будь-який момент до завершення строку його дії;

- на обумовлену дату або в обумовлений проміжок часу – опціон виконується у визначений у ньому день або в певний проміжок часу.

Опціони можуть укладаються та виконуються без участі організаторів торгівлі строковим контрактами (позабіржові опціони).

Розрізнюють два види опціонів:

- опціон на купівлю (опціон колл) – опціон, згідно з яким покупець отримує право купити базовий актив у продавця, а продавець бере на себе безумовне зобов'язання продати базовий актив та/або здійснити взаєморозрахунки;

- опціон на продаж (опціон пут) – опціон, згідно з яким покупець опціону отримує право продати базовий актив продавцю, а продавець опціону бере на себе безумовне зобов'язання купити базовий актив та/або здійснити взаєморозрахунки.

Виконання опціону може здійснюватися без поставки базового активу з взаєморозрахунками між сторонами договору у грошовій формі.