Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторна менеджмент / лабораторна №2.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.03.2019
Размер:
31.54 Кб
Скачать

Результати оцінювання та аналізування факторів внутрішнього середовища

№ з/п

Фактори впливу

Характеристика факторів

Оцінка факторів у балах

1

2

3

4

1.

Цілі

Вдосконалення асортименту товару,залучення нових інвестицій з метою надходження нових доходів,динамічне зростання потужності підприємства,отримання додаткових надходжень від експлуатації невиробничих площ.

+5

2.

Структура

Організаційна структура є розгалуженою і громіздкою.

+4

3.

Технологія

Високоорганізоване підприємство із застосуванням найсучаснішого обладнання і передових технологій підприємства європейського класу

+5

4.

Завдання

Залучення інвестицій, розвиток зовнішньоекономічної діяльності та діяльності в Україні, виробництво якісної продукції з хорошим попитом.

+5

5.

Люди

Кількість працівників на підприємстві становить близько

4 тис.осіб

+4

6.

Ресурси

Забезпечення підприємства якісними ресурсами за помірною ціною

+5

Сумарна оцінка факторів внутрішнього зовнішнього середовища організації

28

Матриця вибору стратегії діяльності підприємства відповідно до swot- аналізу

Зовнішнє середовище

Внутрішнє середовище

Стан організації

Можливості (5,9)

Загрози

Сильна позиція (+28)

СІМ

СІЗ

Слабка позиція (0)

СЛМ

СЛЗ

Висновок

Розглянувши вплив факторів зовнішнього і внутрішнього середовища на вітчизняний завод телевізорів, я дійшла до наступних висновків.

Фактори внутрішнього середовища. Цілі (підвищення рівня виробництва, довіри споживачів, покращення технологічного оснащення тощо) та завдання (випуск телевізійної техніки, комплектуючих, запасних частин, сервісне обслуговування) в даного підприємства позитивні, їх втілення в життя дало б хороші результати. На заводі працюють кваліфіковані кадри, але так, як їх є близько 2,5 тис., з них 1,8 тис. чол.. – промислово-виробничий персонал, а підприємство працює тільки на чверть потужності, необхідно провести чистку кадрів, зменшити кількість працівників. Що ж до технології та ресурсів, то ці фактори внутрішнього середовища знаходяться на низькому рівні. Якщо ресурсами підприємство ще більш-менш забезпечене (4200 одиниць обладнання, 2500 чол. працівників, приміщення, кілька об’єктів санаторного типу; проте є нестача обігових коштів), то технологічна оснащеність істотно відстає від міжнародних стандартів, ступінь спрацьованості техніки та устаткування наближається до 40%.

Фактори зовнішнього середовища. Споживачі втратили довіру до вітчизняної продукції радіотехнічної галузі, тому обсяги збуту почали падати, що негативно впливає на підприємство. Організації-сусіди платять орендну плату за використання пустуючи приміщень заводу.

Це має позитивний вплив, адже до бюджету завжди надходять „свіжі” гроші. Законодавство України недостатньо підтримує національного виробника, але не можна сказати, що за таких умов підприємство не має можливості працювати. Тому можна сказати, що вплив є все-таки позитивним. Щодо профспілкових організацій та партій, то їхній вплив є нейтральним: підприємство знаходиться на грані банкрутства, тож вимагати від нього чогось є неперспективним. Конкуренти, постачальники, система економічних відносин у державі справляють негативний вплив на підприємство.

Зовнішніх інвестицій заводу очікувати не слід, оскільки Захід не зацікавлений у розвитку радіотехнічної галузі України, рівень техніки та технології знаходиться на низькому рівні, необхідно впроваджувати нові розробки НТП, тому ситуація підприємства є критичною. Хоча позитивний вплив мають міжнародні події та оточення, які є відносно стабільними, але в будь-який момент ситуація може змінитися не на користь заводу.

Проаналізувавши стан підприємства та вивчивши характер впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, можна сказати, що керівництву заводу потрібно розпочинати процес реорганізування. Преш за все необхідно знайти інвестора, який би ризикнув вкласти гроші у розвиток підприємства або ж продати частину устаткування чи приміщень для отримання грошей, можна взяти кредит. Наступне – провести чистку кадрів, залучити молодих спеціалістів, які мають свій погляд на вихід із кризи, модернізувати виробництво, провести переговори з постачальниками сировини. Знайти нові ринки збуту, провести рекламну кампанію, сформувати гнучку систему ціноутворень тощо. Підсумувавши це все, можна сказати, що підприємству необхідна довгострокова, функціональна стратегія. Вона повинна бути стратегією послідовника.

Соседние файлы в папке лабораторна менеджмент